Ruská agrese na Ukrajině: Moskva shromáždila "prakticky všechny své síly" k útoku na osady u Severodoněcku

21. 6. 2022

čas čtení 7 minut
- "Teď začne na Ukrajině hladomor a oni zruší sankce a budou se k nám chovat přátelsky, protože si uvědomí, že je nemožné se k nám nechovat přátelsky," řekla propagandistka Kremlu Margarita Simonjan na petrohradském ekonomickém fóru.

 Zelenský se setkal s hollywoodským hercem Benem Stillerem, velvyslancem "dobré vůle" pro vysoké komisařství OSN pro uprchlíky. Stiller řekl, že míra ničení na Ukrajině je daleko horší, než co viděl v televizi:

- Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že Rusko shromáždilo téměř všechny své síly k útoku na osady poblíž bojujícího východního města Severodoněck.

V oblasti Severodoněcku probíhají "rozhodující" boje, přičemž ruské vedení usiluje o dosažení hranic Luhanské oblasti do konce týdne, citovala Maliara ukrajinská tisková agentura.

Maliarová řekla novinářům:

    Ruská armáda vrhla prakticky všechny své síly a prostředky, aby zaútočila na osady v okolí. Snaží se prolomit obranu našich vojsk a snaží se obklíčit uskupení našich vojsk, které provádí obranu Lysyčanska a Severodoněcka.

Ukrajinské jednotky dělají "vše, co je v jejich silách", aby udržely své území a zabránily obklíčení, dodala:
"Musíme si však uvědomit, že nepřítel má převahu ve výzbroji, takže situace je nyní mimořádně obtížná a v noci a dnes je intenzita těchto rozhodujících bojů maximální."


 

- Iryna Vereščuková, místopředsedkyně ukrajinské vlády, v pondělí uspořádala brífink, na kterém vyzvala obyvatele, aby před protiofenzívou opustili okupovanou Chersonskou oblast
, a hovořila o tom, že více než polovinu - 165 z 350 - humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů se nepodařilo otevřít kvůli porušování pravidel ze strany Ruska.

Dotkla se zvláště mrazivého údaje: od začátku ruské invaze Rusko deportovalo na ruské území 1,2 milionu ukrajinských občanů. Z těchto 1,2 milionu osob bylo 240 000 dětí.


Více než 1 500 z nich je drženo v ruských věznicích, uvedla Vereščuková.



- Charles Michel doporuči, aby Ukrajina a Moldavsko dostalo status kandidátských zemí EU

Předseda Evropské rady Charles Michel vyzývá Evropskou unii, aby Ukrajině a Moldavsku udělila status kandidátských zemí.

"Domnívám se, že nastal čas uznat evropskou perspektivu Ukrajiny, Moldavska a Gruzie," uvedl Michel ve videoposelství zveřejněném na Twitteru. "Budoucnost těchto zemí - a jejich obyvatel - leží v EU. Konkrétně mám v úmyslu, abychom rozhodli o udělení statusu kandidátské země Ukrajině a Moldavsku."

Vstup do EU může trvat roky, ale už samotné získání statusu kandidátské země by bylo historickým krokem pro Ukrajinu, kde reformátoři usilují o demokratické změny od protestů na Majdanu v roce 2014, tedy od událostí, které byly předehrou k ruské anexi Krymu.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová již dříve uvedla, že Ukrajina za posledních osm let učinila významné pokroky, včetně vytvoření tržního hospodářství, nezávislého soudnictví a boje proti korupci. Uvedla však, že je třeba udělat více, aby Ukrajina mohla pokročit v rozhovorech o členství.

- Charkov byl v uplynulých 24 hodinách tvrdě zasažen ruskými raketami. Podle Oleha Synyehubova, charkovského gubernátora, bylo zraněno devět civilistů včetně tří dětí.


- Kreml: Američané zajatí na Ukrajině by měli nést odpovědnost "za zločiny"


- Bývalý velitel britských speciálních jednotek prohlásil, že Spojené království se musí "připravit na válku" jako odstrašující prostředek proti Rusku
. Komentář generála sira Adriana Bradshawa přišel poté, co nový šéf britské armády generál sir Patrick Sanders řekl vojákům, že se musí připravit "znovu bojovat v Evropě".

- Rusko požaduje, aby Litva okamžitě zrušila zákaz tranzitu zboží uvedeného na sankčním seznamu EU přes své území do ruské exklávy Kaliningrad. Ruské ministerstvo zahraničí požadovalo, aby Vilnius okamžitě odvolal krok, který označil za "otevřeně nepřátelský", a varovalo, že Rusko bude reagovat na ochranu svých zájmů.

- Ruská blokáda vývozu milionů tun ukrajinského obilí je válečným zločinem,
uvedl šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. "Vyzýváme Rusko k deblokádě přístavů... Je nepředstavitelné, nelze si představit, že miliony tun pšenice zůstávají na Ukrajině zablokovány, zatímco ve zbytku světa lidé trpí hladem," řekl.

- Paláce, jachty a vinice, které údajně Vladimiru Putinovi poskytli jeho přátelé a oligarchové, lze nyní spojit s   neformální sítí držící majetek v hodnotě více než 4,5 miliardy dolarů

- Turecko uvedlo, že summit NATO, který se uskuteční příští týden, nepovažuje za konečný termín pro vyřešení svých námitek proti vstupu Finska a Švédska do vojenské aliance. 

.- Ruský velvyslanec ve Spojeném království Andrej Kelin má být vykázán z parlamentního sídla ve Westminsteru "až do odvolání", jak se uvádí ve zprávě, kterou dnes ráno rozeslali předseda Dolní sněmovny a lord Speaker. Zákaz, který se vztahuje i na všechny ostatní ruské diplomaty a úředníky akreditované ve Spojeném království, byl poprvé písemně potvrzen.

- Šéfredaktor ruského nezávislého listu Novaja Gazeta draží svou medaili Nobelovy ceny za mír, jejíž výtěžek má být věnován na pomoc dětem vysídleným v důsledku války na Ukrajině. Dmitrij Muratov, jehož medaile z 23karátového zlata půjde v pondělí do prodeje v New Yorku, uvedl, že prodej je "aktem solidarity" se 14 miliony Ukrajinců vysídlených v důsledku ruské invaze, kterou označil za "tragédii".


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Afrika je "rukojmím" ruské "koloniální" války v jeho zemi, která vedla ke globálnímu nedostatku potravin a obavám z hladomoru na celém africkém kontinentu. Ukrajina vede "složitá jednání" o odblokování obilí, které v jejích černomořských přístavech uvěznila ruská námořní blokáda, uvedl Zelenskij v projevu k Africké unii.


Podle ukrajinské armády byl v pondělí  ruským raketovým útokem zničen sklad potravin v přístavním městě Oděsa na jihu Ukrajiny.
Armáda uvedla, že ruské síly vypálily na jižní Ukrajinu 14 raket během tříhodinové palby "v bezmocném hněvu nad úspěchy našich vojsk". Žádní civilisté nebyli zabiti, uvedla.

0
Vytisknout
4941

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2022