Viktor Orbán vyvolal pobouření útokem na "míšení ras" v Evropě

25. 7. 2022

čas čtení 6 minut
Více než tři čtvrtiny stoupenců Orbánovy strany Fidesz podporují silnější čínský vliv v Maďarsku, podle nového průzkumu veřejného mínění.

Maďarský krajně pravicový premiér tvrdí, že země, kde se mísí rasy, "už nejsou národy".



Maďarský krajně pravicový premiér Viktor Orbán se ve svém projevu, který okamžitě vyvolal pobouření opozičních stran a evropských politiků, ohradil proti "míšení" evropských a mimoevropských ras.

"My (Maďaři) nejsme smíšená rasa ... a nechceme se stát smíšenou rasou," řekl Orbán v sobotu. Dodal, že země, kde se mísí Evropané a Neevropané, "už nejsou národy".

Orbán podobná tvrzení pronáší již několik let, ale tyto komentáře byly formulovány v ostrých krajně pravicových termínech.

 

Katalin Cseh, poslankyně Evropského parlamentu z opoziční strany Momentum, uvedla, že je premiérovým projevem zděšena. "Jeho výroky připomínají dobu, na kterou bychom asi všichni rádi zapomněli. Skutečně ukazují pravou tvář režimu," řekla.


Na Twitteru se Csehová obrátila na míšence v Maďarsku: "Možná máte jinou barvu pleti, možná pocházíte z Evropy nebo odjinud, ale jste jedni z nás a my jsme na vás hrdí. Rozmanitost národ posiluje, neoslabuje ho."

Na Orbánovy výroky rozzlobeně reagoval také rumunský europoslanec Alin Mituța. "Mluvit o rasové nebo etnické 'čistotě', zejména v tak smíšeném regionu, jako je střední a východní Evropa, je čistě iluzorní a nebezpečné. Stejně jako pan Orbán," napsal na Twitteru.

Orbán se takto vyjádřil během výročního projevu v rumunském Băile Tuşnadu, kde již dříve předášel své  zásadní politické myšlenky nebo formuloval své ideologické směry. Právě tam v roce 2014 poprvé řekl, že chce v Maďarsku vybudovat "neliberální demokracii".

Letos Orbán pronesl apokalyptický projev, v němž předpověděl úpadek Západu a prorokoval "desetiletí nebezpečí, nejistoty a války". Ostře také kritizoval západní vojenskou podporu Ukrajině a postavil se do pozice předního spojence Moskvy uvnitř Evropské unie.

"Čím více moderních zbraní NATO Ukrajincům poskytne, tím více budou Rusové tlačit frontu dopředu... To, co děláme, je prodlužování války," řekl Orbán během sobotního projevu.

Maďarsko je členem NATO, ale krajně pravicový Orbán má dlouhodobě vřelé vztahy s Putinem a v únoru, krátce před ruskou invazí, strávil pět hodin v Moskvě, kde jednal s ruským vůdcem. Jeho nynější projev přišel dva dny poté, co jeho ministr zahraničí podnikl nečekanou cestu do Moskvy na jednání. Stáví Orbána daleko mimo evropský konsenzus ohledně války.

Orbán řekl, že úkolem Západu by nemělo být doufat ve vítězství Ukrajiny, ale zprostředkovat mírovou dohodu. "Neměli bychom být na straně Ruska nebo Ukrajiny, ale mezi nimi," řekl a dodal, že politika uvalování sankcí na Rusko nefunguje.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko označil Orbánova tvrzení za "ruskou propagandu".

Orbán získal ve volbách počátkem tohoto roku čtvrté funkční období v řadě. Jeho vláda je obviňována z potlačování svobody médií a ústupu od demokratických norem od doby, kdy se jeho strana Fidesz dostala v roce 2010 k moci. Od uprchlické krize v roce 2015 používá Orbánova vláda krajně pravicovou protiimigrační rétoriku jako svůj hlavní argument.

V sobotu často přitakával konspirační teorii o "velké výměně", která tvrdí, že existuje spiknutí s cílem naředit bílou populaci v USA a evropských zemích prostřednictvím imigrace. Řekl, že je to "ideologický trik internacionalistické levice tvrdit, že evropská populace je již rasově smíšená".

Za hlavní bitevní pole budoucnosti označil demografii, migraci a gender, a to ve stejný den, kdy se v Budapešti sešly tisíce lidí na každoročním pochodu hrdosti.

Evropská komise v současné době žaluje Maďarsko kvůli nedávnému zákonu proti LGBTQ+, který je kopií ruského zákona o "homosexuální propagandě". Ten zakazuje, aby se homosexuálové objevovali ve školních vzdělávacích materiálech nebo televizních pořadech určených nezletilým.

Orbánův postoj k Ukrajině ho připravil o podporu některých jeho dřívějších ideologických spojenců, zejména polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost, která kritizovala jeho nejednoznačný postoj k válce.

"Vzdálil se evropskému hlavnímu proudu více než kdykoli předtím," řekl Péter Krekó z budapešťského thinktanku Political Capital. "Myslím, že skutečně věří, že migrační tlaky budou znamenat, že sjednocený Západ brzy skončí a každá vláda se stane krajně pravicovou ... Je také jasné, že chce, aby Rusko tuto válku vyhrálo."

Orbán bude doufat, že italské volby v září vrátí k moci  pravicovou koalici, a také fandí návratu Donalda Trumpa v roce 2024. Příští měsíc má Orbán odcestovat do texaského Dallasu, kde vystoupí na velkém shromáždění amerických konzervativců CPAC. Na začátku letošního roku hostil zvláštní zasedání konference CPAC v Budapešti.


Zdá se, že Orbánův boj s evropskými institucemi se doma bude dále vyostřovat. EU zmrazila několik miliard eur z fondů určených na obnovu Maďarska kvůli obavám z korupce a dodržování zásad právního státu. Orbánův ostrý projev může být známkou toho, že maďarská vláda se vzdala možnosti tyto prostředky získat.

"Přesně ví, jaká bude reakce na tento projev, a myslím si, že se připravuje na to, že nedojde ke kompromisu," řekl Krekó. "Chce vést symbolický boj, místo aby mluvil o úsporných opatřeních, která budou muset v Maďarsku zavést."

2
Vytisknout
6210

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2022