Dr. Ferreira ze švýcarského ETH si stojí za slovy o vlhkosti vzduchu

25. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
 
Jako všichni ostatní jsem se ve škole učil, že místa, kde je vlhké klima, jsou pro lidské tělo horší v horku, protože pot se déle odpařuje, a tím se tělo neochlazuje (jeden z důvodů, proč naše tělo vylučuje tekutiny). Ale když jsem si přečetl článek, který tvrdil něco jiného, a to podle odborníka, který studoval fyziku a biologii mnohem hlouběji a dál než já a pracuje ve světově uznávané švýcarské instituci, pak jsem neměl důvod o tom pochybovat.

Aby byla informace v článku ještě důvěryhodnější, viděl jsem, že byla reprodukována v nejméně 23 dalších publikacích, které všechny citovaly to, co  napsal Dr. Lucas Ferreira, doktor meteorologie a vědecký asistent ze Švýcarského technologického institutu ETH - Eidgenössische Technische Hochschule Zürich: "Horko v Evropě je jiné, protože je velmi horké a suché. Díky tomu naše tělo ztrácí mnohem více tekutin, protože ve vzduchu je mnohem méně vodní páry, takže to končí tak, že se pot odpařuje mnohem rychleji. Odtud pramení problémy s dehydratací a úpalem, což jsou jedny z nejhorších následků," byl citován při vysvětlování.

Proč bych měl pochybovat o odborníkovi?

 
Nejprve jsem se podíval do sekce komentářů veřejnosti pod uvedenými články, abych zjistil, zda  čtenáři se základními znalostmi fyziky a biologie, jako ti z Britských listů, kteří protestovali na základě Wikipedie a svých středoškolských vzpomínek, kritizovali tvrzení článku, že vlhkost je pro lidské tělo horší při vysokých teplotách než sucho. Žádnou takovou kritiku  jsem nenašel. Pak jsem se spojil s reportérem, který mluvil s doktorem Ferreirou, a ten zněl překvapeně, když říkal, že neslyšel žádné protesty od nikoho, žádných učitelů, amatérských zájemců o vědu ani o vědců - a to jeho článek četl přes milion lidí.

Hledal jsem na Googlu a zjistil jsem, že původní článek nebo jeho části byly reprodukovány nebo zmíněny ještě mnohokrát, o čemž svědčí odkazy níže:




Zkontroloval jsem, zda pod těmito přebranými články nebo pod jinými články, které citovaly argumentaci  Dr. Ferreiry, je nějaká kritika jeho argumentů a nenašel jsem ani jednu. Spočítal jsem, že si tyto články přečetl nejméně další milion čtenářů.

Poté jsem kontaktoval Dr. Ferreiru, který si za svým názorem stojí a uvádí, že v rovnici, která tvrdí, že vlhkost udržuje pot přilepený na těle, neodpařuje se, a tím neumožňuje, aby akt pocení sehrál svou roli při ochlazování těla, je třeba zohlednit i další proměnné. Ferreira vysvětluje, že další a novější poznatky ukazují, že pot, který se neodpařuje, tělo neochlazuje, ale udržuje ho hydratované a více zvlhčené, protože póry se teplem otevírají a pot se částečně vstřebává zpět. Také slanost potu hraje roli při ochlazování pokožky a tomu všemu napomáhá i mozek, který je o situaci informován a působí při zapínání dalších vnitřních mechanismů ochlazování.

Takže si stojím za svým článkem, který vycházel z názoru odborníka, jenž pracuje na místě, které je v kontaktu s nejnovějšími poznatky o svém oboru.

0
Vytisknout
5721

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2022