Rána pro Putina: Čína opouští investice v Rusku

29. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
Čína už celé měsíce nefinancuje žádné nové infrastrukturní projekty v Rusku, protože Peking zaměřuje svou pozornost na předcházení finanční krizi doma, upozorňuje Louis Ashworth.

Financování a investice prostřednictvím čínské iniciativy Pás a stezka (PaS) klesly v první polovině roku 2022 na 28,4 miliardy dolarů, což je pokles z 29,4 miliardy ve stejném období loňského roku, podle studie Green Finance & Development Centrum na šanghajské univerzitě Fudan.

Žádné peníze nešly na nové projekty v Rusku, na Srí Lance nebo v Egyptě, které byly dříve klíčovými příjemci čínských výdajů. Nedostatečná angažovanost v Rusku naznačuje, že se čínské podniky mohou bát, že se stanou obětí sekundárních sankcí zavedených proti Moskvě kvůli invazi na Ukrajinu, a přichází i přesto, že dvojice zemí krátce před začátkem války trvala na tom, že jejich přátelství nemá "žádné limity".

PaS byla formálně schválena v roce 2013 jako součást úsilí Pekingu rozšířit svůj vliv v Asii, Africe, Jižní Americe a v částech východní Evropy.

V rámci tohoto schématu Čína napumpovala téměř bilion dolarů do investičních a infrastrukturních projektů v rozvojových regionech, v procesu vytváření zakázek pro své podniky a často také zajišťování opěrných bodů ve strategicky důležitých zemích.

Výdaje však od roku 2017 klesají v důsledku toho, že Čína zavedla posílené kapitálové kontroly a kvůli kontroverzím kolem několika projektů, které se setkaly s potížemi.

Investice do uhelných elektráren se zastavily a ubraly tak jeden z posledních velkých zbývajících finančních zdrojů na spalování silně znečišťujícího paliva. Výzkumníci uvedli, že více než polovina projektů uhelných elektráren financovaných v rámci tohoto schématu byla zablokována.

Zpomalení zesílilo v důsledku pandemie, která vedla k tomu, že mnoho zemí se potýkalo se splácením nebo nesplácením svých dluhů vůči PaS, včetně Srí Lanky, kde prudká inflace svrhla vládu. Celkové výdaje od první poloviny roku 2019 klesly o 40 %.

Peking v rámci tohoto schématu napumpoval téměř 11,8 miliardy dolarů do investic a 16,5 miliardy dolarů do stavebních zakázek.

Největší pozornost byla věnována energii a dopravě, která představovala 73 % celkových výdajů od ledna do června. Saúdská Arábie získala nové prostředky ve výši 5,5 miliardy dolarů, zatímco Irák asi 1,5 miliardy dolarů.

Celkově je Rusko od spuštění PaS druhým největším příjemcem energetických výdajů.

Výzkumníci uvedli, že zahraniční investice prostřednictvím PaS budou letos pravděpodobně dále zpomalovat kvůli válce na Ukrajině, blokádám v Číně a pokračující globální nejistotě ohledně COVIDu-19.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5905

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2022