Analýza: Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu na Krymu je vzkazem do Moskvy i dál

12. 8. 2022

čas čtení 5 minut
 

Při náletu na Krym Ukrajina nejen zničila bojové letouny, ale dosáhla i obrovského propagandistického vítězství


Satelitní snímky z letecké základny Saky na okupovaném Krymu nelžou. Odhaduje se, že bylo zničeno devět ruských stíhacích letounů - i když skutečný počet může být vyšší - některé z nich po sérii prudkých výbuchů v úterý odpoledne vypadaly  jen o málo víc než  jako zčernalé šmouhy na zemi.

Jedná se snad o pětinu všech zaznamenaných ztrát ruských bojových letounů ve válce na Ukrajině. Zničeno jich bylo doteď 47, jak spočítali analytici společnosti Oryx, a přestože má moskevské letectvo ve svém arzenálu desítky dalších stíhaček, rozsah tohoto úspěchu a jeho bezprostřední propagandistickou hodnotu nelze podceňovat, míní deník Guardian.

 
Přestože se nejedná o první ukrajinský útok na Krymu od začátku války, je nejvýznamnější, a to nejen proto, že se odehrál zhruba  177 km za frontovou linií, ale i proto, že se odehrál na dohled tisíců turistů. Videozáznamy ukazovaly opalující se Rusy, kteří spěšně opouštěli svá lehátka  - v záběrech byl vidět kouř z výbuchů v dálce a později' ucpali silnice, když z Krymu prchali pryč.

Ukrajinští propagandisté neztráceli čas, aby posílili pointu: ukrajinské ministerstvo obrany  zveřejnilo video zaměřené na běžné ruské rekreanty. Za doprovodu  písně Cruel Summer od Bananaramy naznačilo, že "jste měli několik možností" letní dovolené, ale varovalo: "Vybrali jste si Krym - velká chyba", a následovaly záběry výbuchů, jak  byly viditelné  z pláže.
 
Ruská veřejnost sice vnímá válku na Ukrajině jinak, ale občas k ní proniknou zprávy o neúspěších. Zničení válečných letadel na základně Saky se zařadí po bok takových katastrof, jako bylo potopení křižníku Moskva v dubnu nebo odhadovaná ztráta více než 70 obrněných vozidel při neúspěšném březnovém přechodu řeky Bilohorivky v Donbasu. Ústní podání od těch, kteří utíkají, zesílí dopad.

Ztráty jsou však faktem války, takže další otázka zní: jaký vojenský a politický dopad bude mít tento útok? Ukrajina se pozoruhodně zdráhá oficiálně se veřejně přihlásit k odpovědnosti, ačkoli oficiální představitelé tak činí v soukromí. To naznačuje, že Kyjev chce zachovat určitou nejasnost ohledně toho, jak k útoku došlo, a to i proto, že bude doufat, že se mu podaří úspěch zopakovat.

Je jisté, že útočníci věděli, na co míří, a pravděpodobně zasáhli více než jeden sklad munice nebo paliva, nerozumně umístěný v blízkosti letadel, což vedlo k intenzivním výbuchům a požárům, jejichž dopad je patrný nejen ze satelitních snímků, ale i z videozáznamu řady ohořelých aut zaparkovaných poblíž. Takové přesnosti lze dosáhnout pouze s precizním  místním zpravodajstvím, což je pro Rusy znepokojující.

Nejpravděpodobnějším scénářem je, že základna  byla zasažena z relativně krátké vzdálenosti, možná pomocí bezpilotního letounu kamikadze, při odvážném náletu speciálních jednotek nebo partyzánů. Není  vyloučeno ani použití raket dlouhého doletu, protože letecká základna je teoreticky v dosahu raket Neptun odpalovaných z Oděsy, vzdálené 165 kilometrů, ale ti, kdo studovali videa s výbuchy, našli jen málo důkazů, které by to potvrzovaly.

Justin Bronk, analytik z obranného a bezpečnostního thinktanku Royal United Services Institute, uvedl, že hlavní vojenský význam útoku nespočívá v počtu zničených letadel, ale spíše v tom, jaký dopad bude mít na pocit bezpečnosti ruského letectva. Letectvo podle něj "bude mít menší důvěru ve schopnosti ochrany svých sil v okruhu několika set kilometrů od frontové linie".

To by mohlo znamenat, že ruské síly budou muset "věnovat více vojáků, vybavení a úsilí na ochranu svých leteckých základen", dodal Bronk, což odvede síly z frontové linie, "nebo se budou muset spolehnout na letecké základny, které jsou podstatně dále", což bude mít následné dopady na efektivitu a účinnost.

Krátkodobý cíl Ukrajiny je však mnohem větší - pokusit se do podzimu provést rozsáhlou protiofenzívu a vytlačit ruské jednotky z Chersonu, jediného města západně od Dněpru, které útočníci ovládli.

To, co ukrajinské síly dělají - a to by také částečně vysvětlovalo operační utajení - je provedení řady útoků zaměřených na vojenské základny a muniční sklady, pravděpodobně s cílem narušit ruskou logistiku a snížit schopnost Moskvy bránit a posílit Cherson.

Útoky se odehrávaly převážně v okolí města a v širší Chersonské oblasti, včetně úterního útoku na skladiště v Novooleksivce, silniční a železniční spojnici s Krymem - ačkoli námořní základna Sevastopol na jihu Krymu byla koncem července podle Rusů zasažena dronem.

Otázkou zůstává, zda takové útoky vážně oslabí schopnost Ruska odolat plnohodnotnému protiútoku, nebo zda se jedná pouze o propagandu  na sociálních sítích. To se prověří pouze v případě, že Ukrajina bude schopna shromáždit dostatečnou bojovou sílu, aby se pokusila o postup na Cherson.

Mezitím existuje zřejmá obava, že Rusko, které útok na území, jež považovalo za své, zasáhl, se bude snažit o odvetu.


Zdroj ZDE

0
Vytisknout
4718

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2022