Moskva rozšiřuje své územní nároky v Arktidě

26. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Rusko možná nebude schopno postavit lodě, které potřebuje k provádění programů stanovených v jeho nové námořní doktríně, ale existuje jedna oblast, kde může a bude v bezprostřední budoucnosti jednat. Bude usilovat o konečný souhlas OSN se svými expanzivními nároky v Arktidě.

Na jedné straně ruský tlak na to, aby OSN uznala nároky na arktický šelf přesahující exkluzívní ekonomickou zónu o šířce 200 km, byl v posledních dvou letech pozastaven, nejprve kvůli pandemii koronaviru a poté kvůli reakci Západu na Putinovu válce na Ukrajině a izolaci Moskvy v otázkách Arktidy.

Ale na druhé straně existují dvě znepokojivé otázky, které takové úsilí vyvolává: Za prvé, komise OSN, která bude v této záležitosti rozhodovat, nemá žádné zastoupení USA, protože Washington neratifikoval smlouvu o námořním právu, na níž takové vymezení závisí; a za druhé, někteří v Moskvě navrhli, že Rusko by mělo jednat jednostranně, pokud se OSN nepohne.

Zda Rusko uspěje v OSN, nebo bude tento orgán ignorovat a bude se snažit podpořit své nároky v Arktidě vlastními činy, zůstává nejasné; ale je jisté, že jakýkoli nový tlak v této oblasti zhorší napětí mezi Východem a Západem v regionu, který se již stal ohniskem napětí.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4703

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2022