Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina sděluje, že ruské vojenské velení přestalo posílat do země nové jednotky

13. 9. 2022

čas čtení 9 minut
 

- Ukrajinští představitelé konstatují, že ruští dobrovolníci odmítají sloužit v bojových podmínkách po jejich protiofenzívě

Vojenské velení Ruské federace zastavilo vysílání nových jednotek na Ukrajinu po dramatické ukrajinské protiofenzívě, která změnila podobu války a vyvolala v Moskvě šok, uvedl v pondělí generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

"Vojenské velení Ruské federace pozastavilo vysílání nových, již zformovaných jednotek na území Ukrajiny," uvedli představitelé na facebookové stránce generálního štábu.

"Současná situace na bojištích a nedůvěra vůči vyššímu velení donutily velký počet dobrovolníků kategoricky odmítnout perspektivu služby v bojových podmínkách," pokračovalo prohlášení. "Situace je ovlivněna informacemi o skutečném počtu padlých, přičemž nejsou zohledněny ztráty ze soukromých vojenských společností a mobilizovaných z dočasně okupovaných území. Situaci zhoršuje i obecný postoj k vlastním raněným. Zejména v ruských nemocnicích se diagnózy a charakter bojových zranění záměrně zjednodušují a nedává se čas na rehabilitaci, aby se vojáci rychle vrátili do bojové zóny."

 - Od začátku září ukrajinské síly dobyly zpět 6 000 km2 území ovládaného Ruskem, uvádí agentura Reuters.

Od začátku září do dnešního dne naši bojovníci osvobodili více než 6 000 km čtverečních území Ukrajiny na jihu a na východě," uvedl Zelenskyj ve svém nočním videu. "Postup našich sil pokračuje."

- Ruské jednotky po několikadenní ukrajinské protiofenzívě v Charkovské oblasti za sebou zanechaly zásoby munice a dalších zásob, píše Kyiv Independent.

    Obyvatelé osvobozené Charkovské oblasti z města Zaliznyčne sdělili deníku Washington Post, že Rusové při útěku odhazovali zbraně na zem a někteří naskakovali na ukradená jízdní kola a snažili se vydávat se za místní obyvatele.

    Ztráty na vozidlech byly rovněž velké. Na mnoha fotografiích z Charkovské oblasti byla vidět opuštěná ruská technika od hlavních bojových tanků po ženijní vozidla, samohybné minomety a zásobovací nákladní automobily.

    Analytik Jakub Janovský odhadl, že Rusko od 7. do 11. září ztratilo v zemi celkem 336 bojových vozidel. Jen 11. září bylo ztraceno plných 102 vozidel, většina z nich v Charkovské oblasti."


- Osmnáct komunálních  poslanců Moskvy a Petrohradu požaduje Putinovo odstoupení

Městští poslanci z 18 obvodů Moskvy a Petrohradu podepsali veřejné prohlášení, v němž požadují odstoupení Vladimira Putina.

"My, městští poslanci Ruska, se domníváme, že jednání prezidenta V. V. Putina poškozuje budoucnost Ruska a jeho občanů. Požadujeme odstoupení Vladimira Putina z funkce prezidenta Ruské federace!" stojí v prohlášení, které zveřejnila Ksenia Torstremová, městská poslankyně Semenovského obvodu v Petrohradě.

"Kvůli represím je obtížné veřejně vystupovat. Proto jsme přišli s takovýmto stručným textem," uvedla Torstremová.  "Poslanci zatím nemají zakázáno mít svůj názor. A také není zakázáno mluvit pro odstoupení prezidenta. Není to monarcha, ale námezdní pracovník, dostává plat z našich daní.

"Naší funkcí je zastupovat zájmy lidu a my vidíme, že lid není spokojen. A náš lid je podle ústavy zdrojem moci. Osobně nechápu motivy jednání Vladimira Putina. Myslím, že nelze být u moci tak dlouho."

- Spojené státy hodnotí, že Rusko se z velké části vzdalo svých zisků u Charkova a mnoho ustupujících ruských vojáků opustilo Ukrajinu a přesunulo se přes hranice zpět do Ruska, uvedl v pondělí vysoký americký vojenský představitel.

- Ukrajinské úřady uvedly, že mezi ruskými vojáky ustupujícími z okupace severovýchodního regionu zajímají tolik válečných zajatců, že zemi dochází prostor pro jejich umístění.

- Ukrajinské jednotky v pondělí znovu dobyly od Ruska rozsáhlé území a na některých místech se posunuly až k severovýchodní hranici, ale není  zatím jasné, zda ukrajinská blesková operace může znamenat obrat ve válce.

- Mluvčí vojenské rozvědky Andrej Jusov uvedl, že mezi zajatými vojáky je "značný" počet ruských důstojníků.

- Náměstek ukrajinského ministra vnitra obvinil prchající ruské jednotky ze spalování úředních dokumentů a ukrývání mrtvol ve snaze zakrýt porušování práv v oblastech, které do minulého týdne kontrolovaly.

- "Rusové tu byli ráno. V poledne pak najednou začali divoce křičet a začali utíkat, odjížděli v tancích a obrněných vozidlech,"
řekl Dmytro Hruščenko, obyvatel Zaliznyčného, městečka poblíž východní frontové linie.

- Oleh Syniehubov, gubernátor Charkovské oblasti, uvedl, že "v některých oblastech fronty naši obránci dosáhli státní hranice s Ruskou federací".


Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky uvedl, že ruští vojáci se hromadně vzdávají, protože "chápou bezvýchodnost své situace".

- Video pořízené ukrajinskou armádou ukázalo vojáky vztyčující ukrajinskou vlajku nad bitvou poškozenými budovami. V jedné scéně si jeden z bojovníků otřel boty o ruskou vlajku na zemi. Další videa ukazovala Ukrajince, jak si prohlížejí vraky ruských vojenských vozidel, včetně tanků.

Podle ukrajinských vojenských představitelů probíhalo v dobytých oblastech úsilí o zneškodnění nášlapných min a pátrání po zbývajících ruských jednotkách.

- Mezitím v pondělí  Rusko podniklo pět raketových úderů, více než 10 leteckých úderů a více než 20 útoků z raketových systémů na vojenské a civilní cíle na Ukrajině, uvedl generální štáb ozbrojených sil země. Poté, co předchozími raketovými údery opět vyřadily z provozu dodávky elektřiny a vody v Charkovské oblasti, pokračovaly ruské síly v ofenzivě na město a tentokrát zaměřily své ostřelování na obytnou čtvrť Nemyšljanskij.

- Úřady nalezly v nedávno dobytém charkovském městě Zaliznyčne těla čtyř umučených civilistů, uvedla ukrajinská generální prokuratura. Tento nález je ozvěnou válečných zločinů odhalených poté, co ukrajinské jednotky znovu dobyly Buču a další oblasti v okolí Kyjeva.




- Ruští vojáci se při útěku z Charkovské oblasti dopouštěli masového rabování,
uvedl útvar obranného zpravodajství ukrajinského ministerstva obrany. Vojáci nakládali do svých aut "generátory, telefony a počítače odebrané Ukrajincům. Byly zaznamenány ojedinělé případy vykrádání škol, z tělocvičen byly odneseny i hrazdy a sportovní vybavení".

- "Ruští okupanti pokračují ve své taktice teroru a zastrašování civilního obyvatelstva Ukrajiny,"
uvedli představitelé generálního štábu na facebookové stránce. "Neschopna reagovat na bojišti, ruská vojska opět zasáhla raketami kritickou infrastrukturu mírových ukrajinských měst."

Ruské síly se zaměřily na "energetiku, zásobování vodou, továrny a obytné budovy" ve městě Charkov na severovýchodě, v Záporoží na jihovýchodě a v Kostiantynivce, Slovjansku a Kramatorsku v Doněcké oblasti na východě, přičemž ke způsobení škod použily rakety a salvy vícenásobných raketových systémů, uvedli představitelé.

"Poškozena byla [také] infrastruktura v oblastech osad Pervomajske, Bilogorivka, Zajcevo, Vesela Dolyna, Suchý Stavok, Široke, Partyzanske a Ljubomirivka," uvedli.

- Podle generálního štábu dosáhla Ukrajina o víkendu velkých úspěchů a její síly v uplynulých dnech dobyly zpět více než 20 měst a vesnic v Charkovské oblasti.


Na nedávno znovudobytých územích v Charkově nacházejí ukrajinské síly těla civilistů, která vykazují známky mučení, uvedla poslankyně ukrajinského parlamentu Inna Sovsunová - jde o ozvěny válečných zločinů objevených poté, co ukrajinské síly znovu dobyly Buču.

- Reportér deníku Telegraph v pátek uvedl, že policie exhumovala dvě těla, která nesla známky mučení v Hrakově, jednom z více než 20 měst a vesnic, které podle generálního štábu ukrajinské jednotky v minulých dnech znovu dobyly. Ruští vojáci před několika měsíci přinutili místní muže, aby těla, která měla na sobě civilní oblečení, pohřbili.
.

2
Vytisknout
4800

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2022