Britský protofašismus: V hysterii ohledně královnina pohřbu zatkla policie nejméně dva republikány

12. 9. 2022

čas čtení 4 minuty
BBC byla nucena živě odvysílat bučení v Edinburku, které se ozvalo při výroku "Bůh zachovej krále", ale z následného sestřihu to vymazala:

 
Dva demonstranti, kteří vyjadřovali republikánské nálady, byli zatčeni na akcích při příležitosti vyhlášení nástupu krále Karla III. na trůn.

Jeden muž uvedl, že byl zatčen za to, že při čtení královské proklamace v Oxfordu křičel: "Kdo ho zvolil?".

Symon Hill, 45 let, uvedl, že na akci narazil náhodou, když šel domů z kostela. Tento učitel dějepisu uvedl, že poté, co vykřikl tato slova, mu někteří lidé poblíž řekli, aby "držel hubu", a on odpověděl slovy: "Hlava státu nám byla vnucena bez našeho souhlasu."

Než zasáhla policie, přistoupili k němu tři členové ochranky, uvedl. Hill uvedl, že byl odveden do policejního vozu, a to i přes protesty ostatních, kteří hájili jeho právo na svobodu projevu.

Jsem právě v Anglii a kromě izolacionismu brexitu se tato země proměňuje v evropskou KLDR. Ten falešný smutek je naprosto performativní a znepokojující.



 

 

Hill uvedl, že byl již dříve zatčen za účast na nenásilném protestu proti obchodu se zbraněmi, ale že ho to nepřekvapilo, přestože se domníval, že jeho jednání bylo oprávněné.

Naopak ke svému poslednímu zatčení uvedl: "Myslím, že jsem nikdy neviděl, že by někdo byl zatčen na základě tak chabých důvodů, natož abych to sám zažil. V žádném významném smyslu jsem obřad nenarušil, jen jsem něco vykřikl, co by pár lidí v mé blízkosti slyšelo, a pak pokračovali v obřadu a oni [policie] mě zatkli. Považuji za opravdu alarmující, že můžete být zatčen za vyjádření názoru na veřejnosti. Cítím se docela otřesen."

Poté, co o incidentu napsal na Twitter, napsala organizace Republic, která vede kampaň za nahrazení monarchie volenou hlavou státu: "Je to  nehorázné."

Mluvčí policie v okrsku Thames Valley uvedl:  "Pětačtyřicetiletý muž byl zatčen v souvislosti s výtržností, která byla způsobena během slavnostního vyhlášení krále  Karlem III. v Oxfordu. Muž byl následně zbaven svobody a dobrovolně s námi jedná, protože vyšetřujeme přestupek proti veřejnému pořádku. Muž byl zatčen pro podezření z přestupku proti veřejnému pořádku [podle článku 5 zákona o veřejném pořádku z roku 1986]."

Článek 5 se vztahuje na chování,  které údajně může způsobit obtěžování, poplach nebo znepokojení.

V Edinburghu byla chvíli před čtením provolání zatčena žena s nápisem "Fuck imperialism, abolish monarchy". (Ať jde do prdele imperialismus, zrušte monarchii.)  K incidentu došlo před katedrálou svatého Gilese, kde má v pondělí ležet královnina rakev.

Policejní mluvčí uvedl, že 22letá žena byla zatčena v souvislosti s narušením veřejného pořádku.

Během edinburské akce bylo slyšet, jak někteří lidé na vyhlášení krále bučí.

Držela transparent: "Ať jde imperialismus do prdele, zrušte monarchii. Za ní se objevili policisté a odvedli ji,"

Všichni mají právo protestovat, ať s nimi souhlasíme nebo ne. Máme tady fašismus a je na nás všech, abychom ho odmítli.



-1
Vytisknout
4435

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2022