Svět se řítí do pandemie úsporných opatření

29. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Ve středu zveřejněná analýza odhaduje, že 85 % světové populace bude do příštího roku žít v podmínkách úsporných opatření, zatímco desítky milionů lidí budou čelit hladu, bezdomovectví a zdravotním krizím. Země po celém světě se budou potýkat s velkými krizemi v oblasti životních nákladů a hrozící recesí.

Nová zpráva, která je dílem koalice organizací občanské společnosti, uvádí, že "vlády na celém světě zvažují nebo již zavedly dlouhý seznam úsporných opatření", včetně rozpočtových škrtů zaměřených na klíčové sociální programy, privatizace veřejných služeb a omezení mezd učitelů, zdravotníků a dalších, píše web Truthout.org.

Zpráva ukazuje, že celkem 143 zemí - z toho 94 rozvojových - provádí úsporná opatření, často na naléhání Mezinárodního měnového fondu (MMF), který po celou dobu pandemie koronaviru vnucoval zemím s nízkými příjmy trestající podmínky půjček.

Téměř 40% prostředků určených na obnovu po pandemii bylo poskytnuto velkým společnostem, což znamená, že ti, kteří byli pandemií nejvíce postiženi, byli opomenuti.

Analýza nazvaná Konec úsporným opatřením: Globální zpráva o rozpočtových škrtech a škodlivých sociálních reformách uvádí, že MMF a další globální finanční instituce často doporučují zaměřovat sociální programy pouze na extrémně chudé ve snaze ospravedlnit rozpočtové škrty, což je "typická neoliberální politika" se škodlivými dopady, které často podněcují masová povstání.

Zpráva konstatuje, že "cílení na nejchudší obyvatelstvo za účelem úspory nákladů se projednává ve 32 zemích s vysokými příjmy a 88 rozvojových zemích". Na tomto seznamu jsou i Spojené státy, kde republikáni slibují, že pokud v listopadových volbách získají kontrolu nad Kongresem, zavedou škrty ve výdajích a další úsporná opatření - včetně útoků na oblíbené programy, jako je sociální zabezpečení a zdravotní péče.

Analýza konstatuje, že zhruba 134 vlád začalo v roce 2021 omezovat sociální výdaje, a to i přesto, že zuřila nadále pandemie a miliony lidí se propadaly do chudoby.

"Očekává se, že počet zemí, které přijmou rozpočtové škrty, bude do roku 2025 stoupat," varuje zpráva. "

Očekává se také, že v roce 2023 pocítí dopady úsporných opatření přibližně 6,7 miliardy lidí, přičemž dopady dopadnou neúměrně na chudé a další zranitelné skupiny obyvatel, včetně těch, kteří by mohli přijít o práci, protože americký Federální rezervní systém a další centrální banky zvýší úrokové sazby - což je široce kritizované politické rozhodnutí s globálními důsledky.

Zveřejnění zprávy se shoduje se zahájením celosvětové kampaně Konec úsporám, jejímž cílem je využít široký odpor proti rozpočtovým škrtům a dalším škodlivým politickým krokům a ukončit globální vlnu úsporných opatření, která ohrožuje 6 miliard lidí a podkopává úsilí o dosažení rovnosti, sociální a genderové spravedlnosti a cílů udržitelného rozvoje na celém světě.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
5730

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022