Ruská agrese na Ukrajině: Rusové zaútočili na evakuační konvoj civilistů a zabili 23 lidí

30. 9. 2022

čas čtení 18 minut
- EU "odmítá a jednoznačně odsuzuje" anexi a slibuje pokračující podporu Ukrajině

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se okamžitě ohradila proti ruskému prezidentovi a na Twitteru napsala:

    Putinem vyhlášená nezákonná anexe na tom nic nezmění. Všechna území nezákonně okupovaná ruskými útočníky jsou ukrajinskou zemí a vždy budou součástí tohoto suverénního národa.

V prohlášení, které vydali členové Evropské rady, se píše: "Důrazně odmítáme a jednoznačně odsuzujeme nezákonnou anexi Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti Ukrajiny ze strany Ruska. Tím, že Rusko záměrně podkopává mezinárodní řád založený na pravidlech a hrubě porušuje základní práva Ukrajiny na nezávislost, svrchovanost a územní celistvost, což jsou základní zásady zakotvené v Chartě OSN a mezinárodním právu, ohrožuje globální bezpečnost.

    Neuznáváme a nikdy neuznáme nezákonná "referenda", která Rusko zinscenovalo jako záminku pro toto další porušování nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, ani jejich zfalšované a nezákonné výsledky. Tuto nezákonnou anexi nikdy neuznáme. Tato rozhodnutí jsou neplatná a nemohou mít žádný právní účinek. Krym, Cherson, Záporoží, Doněck a Luhansk jsou Ukrajinou. Vyzýváme všechny státy a mezinárodní organizace, aby tuto nezákonnou anexi jednoznačně odmítly.

    Znovu zdůrazňujeme, že Evropská unie stojí pevně na straně Ukrajiny a bude jí i nadále poskytovat silnou hospodářskou, vojenskou, sociální a finanční podporu, dokud to bude nutné.

 
- Vladimir Putin podepsal "přístupové smlouvy", které formalizují nezákonnou anexi čtyř okupovaných regionů na Ukrajině ze strany Ruska. Představuje to největší násilné zabrání území v Evropě od druhé světové války.


Slavnostní podpis, který se konal v rozporu s mezinárodním právem, se uskutečnil ve Velkém kremelském paláci za přítomnosti politických elit země a přišel v návaznosti na Kremlem zinscenovaná falešná referenda ve čtyřech ukrajinských regionech - v Chersonu, Záporoží, Luhansku a Doněcku.

Putin zahájil slavnostní ceremoniál dlouhým, bojovným a rozzlobeným projevem, v němž ruský vůdce vyslovil nové jaderné hrozby a slíbil "chránit" nově anektovaná území "všemi silami a prostředky, které máme k dispozici".

"Lidé se rozhodli. Jednoznačnou volbu... Je to vůle milionů lidí," řekl Putin a dodal, že občané čtyř okupovaných regionů budou součástí Ruska "navždy".

Krátce poté Putin na pódiu podepsal "přístupové smlouvy" spolu s Ruskem dosazenými hlavami Záporoží, Chersonu, Doněcku a Luhansku.

Dohromady Rusko anektuje nejméně 40 000 čtverečních kilometrů východní a jižní Ukrajiny, což je asi 15 % celkové rozlohy Ukrajiny, což se rovná rozloze Portugalska nebo Srbska.


- Ve stejné době, kdy měl Putin oznámit anexi ukrajinského území, čelí jeho armáda trapné porážce v Doněcké oblasti.

Ukrajinští a ruští vojenští blogeři uvedli, že ruské síly spolu s místními bojovníky "Luhanské lidové republiky" byly obklíčeny ve městě Lyman. Město - strategický železniční uzel - je od května pod kontrolou Moskvy.

Uvnitř města bylo údajně uvězněno asi pět a půl tisíce ruských bojovníků, včetně vojáků 20. ruské kombinované armády. Nyní stojí před krvavou vyhlídkou, zda se pokusí probojovat ven, nebo se vzdají.

Začátkem tohoto měsíce zahájily ukrajinské ozbrojené síly v Charkovské oblasti překvapivou protiofenzívu a osvobodily celou oblast. Od té doby upevnily své pozice v okolí města Kupjansk a přešly na východní břeh řeky Oskil.

V posledních dnech ukrajinské prapory rychle postupovaly severně od Lymanu a zároveň postupovaly od jihovýchodu směrem k městu Jampil. Nyní jsou schopny ostřelovat jedinou cestu z Lymanu - dálnici spojující město s městem Torskoje.

Kapitulace ruské posádky v Lymanu by byla pro Kreml ponížením v době, kdy tvrdí, že celá Doněcká oblast včetně oblastí pod kontrolou ukrajinské vlády je "navždy" součástí Ruska. Na bojišti se zdá, že ruské jednotky ustupují.

Ukrajinská armáda zveřejnila video, na kterém je vidět, jak ruští vojáci prchají přes les v Lymanu:

  V ironickém tónu uvedla, že se účastní "taktického přeskupení" - výrazu, který používá generální štáb v Moskvě k popisu chaotického ústupu ruské armády tento měsíc z Charkovské oblasti.

Nyní se zdá pravděpodobné, že ukrajinské jednotky budou moci dosáhnout dalších územních zisků na severu Luhanské oblasti. Dalším zřejmým cílem je město Svatove, které ruské síly dobyly v březnu, krátce poté, co Putin zahájil svou "zvláštní vojenskou operaci" na Ukrajině.

- V pátek ráno byl poblíž města Záporoží ostřelován civilní konvoj aut směřující pro příbuzné, kteří se snažili uprchnout z Ruskem okupovaného území. Vyžádalo si to  oběti na životech

Záběry zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly děsivou scénu s mrtvými a zraněnými ležícími na silnici, přičemž podle zpráv byl konvoj zasažen více než desetkrát.

Na jednom videu, pořízeném z nedaleké budovy, je slyšet vzlykající ženu, která opakovaně říká: "Leží tam mrtví lidé."

Na dalších záběrech, které ukazují auta, jež na sebe vzala plnou sílu výbuchu, byl vidět nejméně jeden kráter.

Gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch ve svém prohlášení uvedl: "Nepřítel zahájil útok na civilní konvoj a předměstí města. Lidé stáli ve frontě na odjezd na okupované území, aby vyzvedli své příbuzné a doručili pomoc. Jsou tam mrtví a zranění. Na místě jsou záchranné složky."

K útoku došlo v den, kdy má Putin formálně podepsat deklaraci o anexi části okupované Ukrajiny po fingovaných referendech prookupačních sil.

V hodinách předcházejících útoku Rusko podniklo údery na několik měst včetně centra nedalekého města Dnipro.

 

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskj zveřejnil na Telegramu reakci na  útok na konvoj civilistů v Záporoží. Napsal:

"Teroristický stát ostřeluje raketami civilní obyvatelstvo v Záporoží, Mykolajivu a Dněpropetrovsku. Na ukrajinské regiony útočí z raketometů a bezpilotních letounů. Jen v Záporožské oblasti vypálili okupanti za jedno ráno 16 raket. To mohou dělat jen naprostí teroristé, kteří by v civilizovaném světě neměli mít místo. Nepřítel zuří a snaží se pomstít za naši nezlomnost a svá selhání. Cynicky likviduje mírumilovné Ukrajince, protože vše lidské už dávno ztratil. Krvežíznivá verbež. Budete se zodpovídat za každý ztracený ukrajinský život."


- List Guardian zveřejnil mapu, z níž je vidět, jak velká část Ukrajiny, kterou Putin chce anektovat, není pod kontrolou ruských jednotek:


- Ukrajinský gubernátor Záporoží Oleksandr Staruch vyhlásil na zítřek v regionu den smutku v důsledku ranního útoku na konvoj, při kterém zahynulo nejméně 23 lidí a 28 dalších bylo zraněno.

Ve zprávě zveřejněné na Telegramu Staruch uvedl:

" Dnes ráno Rašisté stříleli na civilisty, kteří čekali v civilním humanitárním konvoji na odjezd z regionálního centra. Tito lidé jeli ke svým příbuzným na okupovaná území, vezli humanitární pomoc. Měli vzít naše spoluobčany a odvézt je do svobodné části Ukrajiny. Okupanti udeřili na bezbranné Ukrajince. Jedná se o další teroristický útok teroristické země. V souvislosti s touto tragédií a k uctění památky mrtvých je 1. říjen 2022 v Záporožské oblasti vyhlášen dnem smutku."

- Agentura Reuters přináší svědeckou zprávu z místa útoku na civilní konvoj, ke kterému došlo dříve v pátek

Jonathan Landay pro agenturu píše, že na místo zásahu raketou, jejíž dopad vymrštil do vzduchu kusy hlíny a rozbil vozidla střepinami, se sjeli policisté a záchranáři. Okna vozidel - většinou osobních automobilů a tří dodávek - byla roztříštěna.

Vozidla byla plná věcí cestujících, přikrývek a kufrů. Ze sedadla řidiče se na sedadlo spolujezdce žlutého vozu naklonilo tělo, jehož levá ruka stále svírala volant.

Podle agentury Reuters byla přes těla ženy a mladého muže v zeleném autě v dalším voze před nimi přehozena igelitová prostěradla. Vedle mladého muže na zadním sedadle ležela mrtvá kočka.

V bílém minivanu před tímto autem ležela dvě těla, jeho okna byla vytlučená a boky byly poseté střepy.

Žena, která se reportérům představila jako Natalja, řekla, že byla s manželem na návštěvě u svých dětí v Záporoží.

"Vraceli jsme se k mé matce, které je 90 let. Byli jsme ušetřeni. Je to zázrak," řekla a stála s manželem vedle jejich auta.

-  Poradkyně ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko k útoku na civilní konvoj uvedl: "Teror pokračuje. Zabíjení pokračuje. Bylo odpáleno šestnáct raket s použitím protivzdušné obrany S-300."

Potvrdil jejich počet a uvedl, že čtyři rakety dopadly poblíž tržiště s autodíly, kde se konvoj shromáždil.

"Byl tam konvoj aut s civilisty, kteří byli na cestě na dočasně okupované území, aby vyzvedli své příbuzné."
 
- Oleksandr Staruch, gubernátor Záporoží, napsal na Telegram, že ruský útok poblíž Záporoží zasáhl civilní konvoj.


Staruch uvedl: "Jsou tam mrtví a zranění. Na místě v současné době pracují záchranáři, zdravotníci a všechny příslušné služby."

O incidentu informoval také Serhai Haidai, ukrajinský gubernátor Luhanska, který uvedl: " "Poblíž Záporoží Rusové vypálili rakety na konvoj směřující na okupované území. Je třeba poznamenat, že odjezd 34 vozidel s obyvateli Luhanské oblasti byl plánovaný. Podrobnější informace o obětech se upřesňují."

- Podle nejnovější informace britského ministerstva obrany bylo některým nově mobilizovaným ruským záložníkům nařízeno, aby si sami opatřili prostředky první pomoci, a doporučeno, že efektivním řešením co do jejich nákupní ceny jsou dámské hygienické potřeby.

Zdravotnické zabezpečení ruských bojových jednotek na Ukrajině se pravděpodobně zhoršuje. konstatuje ministerstvo. .

Zde je několik dalších podrobností z aktualizované zprávy britského ministerstva obrany:

"Některé ruské jednotky si pořídily vlastní moderní bojové torny západního typu, ale uložily si je na výstroj pomocí kabelových svazků, nikoliv pomocí dodaných suchých zipů - pravděpodobně proto, že takového vybavení je málo a hrozí jeho rozkradení. To téměř jistě ztěžuje nebo znemožňuje včasné použití turniketu v případě katastrofálního krvácení na bojišti. Nedůvěra ruských vojáků v dostatečné zdravotnické zabezpečení téměř jistě přispívá k poklesu morálky a neochotě podnikat útočné operace u mnoha jednotek na Ukrajině."

- Herec z Hvězdných válek Mark Hamill se stal velvyslancem ukrajinské crowdfundingové platformy United24 a bude pomáhat získávat finanční prostředky na podporu válečného úsilí.


- Putin vyzval k "nápravě" chyb v probíhající ruské vojenské mobilizaci pro ofenzívu na Ukrajině.


Ruská média a sociální sítě informovaly o případech mobilizace starších lidí, studentů, nemocných a branců bez vojenských zkušeností.

Odpor proti odvodům vyvolal protesty a útěk tisíců mužů do zahraničí.

 "Tato mobilizace vyvolává mnoho otázek. Musíme napravit všechny chyby a zajistit, aby se neopakovaly," řekl Putin během videokonference se svou bezpečnostní radou, kterou ve čtvrtek odvysílala ruská televize.

Prezident uvedl příklad, kdy byli povoláni otcové početných rodin, lidé trpící vážnými nemocemi nebo velmi staří lidé, přestože tyto skupiny mají ze zákona výjimku.

"Pokud došlo k chybě, je třeba ji napravit a ti, kteří byli předvoláni bez patřičného důvodu, by se měli vrátit domů," řekl Putin.

V pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov připustil, že při mobilizaci, která se měla týkat 300 000 záložníků s vojenskými zkušenostmi nebo užitečnými dovednostmi, například řidičů nákladních automobilů, došlo k "chybám".

Podle organizace OVD-Info bylo v Rusku od vyhlášení mobilizace 21. září při demonstracích proti ní zadrženo více než 2 400 osob.

Mnoho Rusů se také rozhodlo uprchnout ze země, což způsobilo velké fronty na hranicích Gruzie, Kazachstánu, Mongolska a Finska.

- Agentura Reuters zveřejnila následující shrnutí vývoje situace týkající se plynovodů Nord Stream 1 a 2, které se podle představitelů EU staly na začátku týdne terčem sabotáže.

    Příčina poškození plynovodů Nord Stream 1 a 2 pod Baltským mořem, které byly vybudovány za účelem přepravy ruského plynu do Evropy, ačkoli již byly uzavřeny, nebyla dosud zjištěna. Švédská pobřežní stráž uvedla, že zjistila čtvrtý únik.

    Západní země uvedly, že plynovody byly sabotovány, přičemž se zdržely otevřeného přisuzování viny. Rusko, které svou účast popřelo, uvedlo, že to vypadá jako akt státem podporovaného terorismu a že z toho mají prospěch Spojené státy. Washington jakoukoli účast popřel.

Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že je příliš brzy na to, aby se spekulovalo o tom, kdo mohl za prasknutím ropovodu stát.

NATO rovněž označilo únik z ropovodu za sabotáž a uvedlo, že bude rázně reagovat na jakýkoli úmyslný pokus o útok na infrastrukturu členů aliance.

 
- Putin uspořádá slavnostní anexi


Vladimir Putin má dnes uspořádat slavnostní ceremoniál, na kterém formálně oznámí anexi čtyř ukrajinských regionů.

Podle jeho mluvčího Dmitrije Peskova Putin v Kremlu podepíše dokumenty o připojení a poté pronese projev. Na Rudém náměstí, kde je připraveno pódium a obrazovky, je rovněž plánován popový koncert.

Území, které Rusko kontroluje v Doněcku, Luhansku, Chersonu a Záporoží, představuje asi 15 % celkové rozlohy Ukrajiny.
 
- Generální tajemník OSN varoval Rusko, že anexe ukrajinských regionů by znamenala "nebezpečnou eskalaci", která by ohrozila vyhlídky na mír v regionu. António Guterres uvedl, že jakékoli rozhodnutí přistoupit k anexi Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti "by nemělo žádnou právní hodnotu a zaslouží si odsouzení".

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij varoval před "velmi tvrdou" reakcí Ukrajiny, pokud by Rusko anexe realizovalo.

- Existují náznaky, že Rusko by mohlo omezit pohyb Ukrajinců žijících na okupovaných územích poté, co oznámí jejich anexi.
Ukrajinci se nechali slyšet, že od soboty budou muset žádat okupační úřady o propustku. To přichází v době, kdy exilový gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že Rusko zabránilo asi 1 000 Ukrajinců překročit hranice do Lotyšska.

- Podle amerického thinktanku  ruské síly zřejmě čelí  "bezprostřední porážce" v klíčovém severovýchodním městě Lyman,  
ukrajinští vojáci pokračují v protiofenzívě na východě země. Institut pro studium války s odvoláním na ruské zprávy uvedl, že porážka by umožnila ukrajinským jednotkám "ohrozit ruské pozice podél západního Luhanska". Alexandr Petrikin, proruský šéf městské správy, připustil, že situace se pro ruské síly, které se snaží území udržet, stala "obtížnou".

-  Ukrajinské síly zajistily celý Kupjansk a vyhnaly ruské jednotky ze zbývajících pozic na východním břehu řeky, která rozděluje severovýchodní ukrajinské město. Většina Kupjanska, strategického železničního uzlu, byla na začátku tohoto měsíce dobyta zpět v rámci protiofenzívy ukrajinských jednotek. Agentura AFP uvedla, že ty ruské jednotky, které se držely na východním břehu řeky Oskil, byly vytlačeny.

- Finsko uzavírá své hranice pro ruské turisty poté, co Putinův příkaz k částečné mobilizaci přiměl velké množství lidí k útěku ze země. Od půlnoci ze čtvrtka na pátek finského času budou ruští turisté, kteří mají schengenské vízum EU, odmítnuti, pokud nemají rodinné vazby nebo závažný důvod k cestě.

- Podle nového průzkumu veřejného mínění pociťovala více než polovina Rusů po Putinově vyhlášení mobilizace strach nebo obavy. Průzkum nezávislého centra Levada ukázal, že 47 % respondentů uvedlo, že pocítilo úzkost, strach nebo hrůzu poté, co se dozvěděli, že stovky tisíc vojáků budou povolány do bojů na Ukrajině.

- NATO přislíbilo "rozhodnou reakci"   za "úmyslné, bezohledné a nezodpovědné sabotážní činy"
poté, co byly objeveny netěsnosti ve dvou plynovodech Nord Stream. Švédské úřady oznámily čtvrtý únik na jednom z plynovodů. Dva úniky ve švédských vodách byly blízko sebe.

- Podle provozovatele plynovodu Nord Stream 1 přestane plyn z poškozeného plynovodu unikat pravděpodobně v pondělí. Mluvčí společnosti Nord Stream AG uvedl, že do vyhodnocení škod není možné poskytnout žádné prognózy ohledně budoucího provozu plynovodu.
 
- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila osmý balík sankcí - včetně návrhu sankčního zákona, , jehož cílem je "donutit Kreml zaplatit" za eskalaci války proti Ukrajině. Maďarsko "nemůže a nebude podporovat" energetické sankce v tomto balíku, uvedl Gergely Gulyas, vedoucí kanceláře premiéra Viktora Orbána. Úředník EU uvedl, že dohoda o dalším balíčku sankcí se očekává před summitem EU příští týden, nebo alespoň jeho hlavní části.

- Rusko stupňuje používání Íránem dodávaných "kamikadze" dronů na jižní Ukrajině, včetně útoků na jižní přístav Oděsa a nedaleké město Mykolajiv.


- Oleg Děripaska, jeden z nejmocnějších ruských oligarchů, byl ministerstvem spravedlnosti USA obviněn z porušování trestních sankcí. Děripaska měl dříve hluboké vazby na představitele britského establishmentu.

Zdroj v angličtině ZDE
 .

1
Vytisknout
4444

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022