Moskva - od roku 1914 do roku 1918 v jediném kroku

30. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Tím, že Putin porušil nevyřčenou smlouvu s pasivními postsovětskými lidmi, na které spoléhá, ​​jeho rozhodnutí zahájit mobilizaci naznačuje, že se vše nyní bude vyvíjet podle scénáře 1. světové války -počínaje "vlasteneckým vzepětím" v roce 1914 a konče o tři roky později únorovou revolucí, je přesvědčen Alexandr Choc.

Ale rychlost, kterou Rusko tuto historii rekapituluje, je mnohem větší, než tomu bylo před více než sto lety. Putin má méně zdrojů, moderní válka spotřebovává životy kanónenfutru mnohem rychleji a také rychleji mění životy kolegů a rodin.

Navíc v případě Putina ve srovnání s carem Mikulášem II. obrovské ztráty mezi Putinovou většinou radikálně změní postoje ve společnosti - tím, že zpochybní obraz současného vládce Kremlu jako někoho, kdo vždy vyhraje. To byl přitom nejdůležitější Putinův politický zdroj, až do teď.

Když válku vedli profesionálové, Putin si mohl dovolit ztráty, které Rusko utrpělo, protože pro drtivou většinu byla válka daleko a nešlo o nic, co by přímo ovlivnilo jejich životy. Nyní se však dopustil fatální chyby tím, že zapojil mnohem širší okruh Rusů než kdy předtím.

Ti, kteří jsou přímo postiženi, muži povoláni ze svých běžných životů, změní své postoje k lidem a vůdcům, kteří je dostali do této situace, mnohem rychleji, než tomu bylo během 1. světové války. Bude to záležitost měsíců a ruská armáda se zřejmě začne rozplývat už někdy v listopadu.

Putin si myslí, že linii fronty lze udržet až do příchodu mobilizovaných, ale nebude tomu tak, protože ukrajinské ozbrojené síly věc dokonale chápou. V příštích týdnech budou útočit a znovu útočit a Rusko utrpí další ztráty.

Všechno ukazuje na katastrofu pro Putina a pro Rusko. Základem jsou čtyři Putinova rozhodnutí: Jeho odmítnutí odevzdat moc někomu jinému, jeho sázka na imperialistickou válku, jeho porušení společenské smlouvy s mafiánskou elitou a jeho implicitní smlouva s pasivními postsovětskými lidmi, kteří chtějí pouze stabilitu, ne chudobu a pohřby.

Putin se odsoudil k osudu Ceausesca – a jak podobný bude jeho konec konci rumunského diktátora se ukáže za rok nebo dva. Ale Putin současně také nasměroval Rusko k destruktivní revoluci, a proto se na něj bude vzpomínat právě v tomto duchu - ne kvůli tomu, že "zvedl Rusko z kolen".

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4497

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022