Ukrajinský úder zasáhl ruská kasárna v okupovaném Melitopolu

11. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
 

Komplex údajně zasažený raketami Himars byl zřejmě opěrným bodem žoldnéřské skupiny Wagner, která bojuje pro Kreml

 
Ukrajina zaútočila na kasárna v Ruskem okupovaném městě Melitopol. Některé ukrajinské zdroje uvádějí desítky ruských obětí.

Podle svědků bylo slyšet 10 výbuchů, ačkoli některé z nich mohly pocházet od ruských protiletadlových systémů. Ukrajinští představitelé uvádějí, že jsou desítky mrtvých a zraněných Rusů. Rusko připustilo jen několik obětí.



 

Videozáznamy zveřejněné na sociálních sítích ukazují ruská kasárna v Melitopolu zachvácená prudkým požárem. Objekt prý využívala žoldnéřská skupina Wagner.

Na jednom videu jsou záchranáři uprostřed trosek s několika viditelnými mrtvolami.

Místo, bývalý rekreační a hotelový komplex vedle kostela  bylo využíváno jako kasárna, přičemž většina obětí se zřejmě nacházela v jídelně, když bylo zasaženo.

Úder na Melitopol - údajně raketami Himars - byl jedním z několika nočních úderů na ruské základny. Výbuchy byly přes noc hlášeny také na Ruskem okupovaném Krymu včetně Sevastopolu a Simferopolu.
 
Úder na Melitopol přišel v době, kdy se veškerá nekritická infrastruktura v ukrajinském přístavu Oděsa ocitla bez proudu poté, co Rusko v sobotu pomocí dronů íránské výroby zasáhlo dvě energetická zařízení, a 1,5 milionu lidí tak zůstalo bez elektřiny.

"Situace v Oděské oblasti je velmi složitá," uvedl prezident Volodymyr Zelenskij ve svém nočním videoposelství.

"Zásahy byly bohužel kritické, takže obnovení dodávek elektřiny zabere několik dní."

V Melitopolu promoskevské úřady uvedly, že raketový útok v sobotu večer zabil dva lidi a deset jich zranil, zatímco ukrajinský starosta, který uprchl  mimo město, řekl, že byly zabity desítky "útočníků".

"Systémy protivzdušné obrany zničily dvě rakety, čtyři zasáhly své cíle," uvedl v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram Jevgenij Balickij, Moskvou jmenovaný gubernátor okupované části Záporožské oblasti.

Uvedl, že při ukrajinském útoku raketami Himars bylo zničeno "rekreační středisko", kde se stravovali lidé.

Uprchlý starosdta Melitopolu Ivan Fedorov na svém kanálu Telegram uvedl, že útok zasáhl kostel, který Rusové přeměnili na místo setkávání.

Vladimir Rogov, další Moskvou dosazený úředník v Ruskem kontrolované části Záporoží, uvedl, že rekreační středisko zachvátil požár způsobený úderem. Zveřejnil video, na němž je stavba v plamenech.

Vícenásobné raketomety Himars patří ve válce k nejúčinnějším ukrajinským zbraním, které vedou přesnou palbu na stovky cílů, včetně ruských velitelských stanovišť. V pátek Spojené státy uvedly, že posílají Kyjevu další pomoc na posílení protivzdušné obrany a likvidaci bezpilotních letounů.

Město Melitopol je považováno za další hlavní cíl ukrajinských sil na jihu země, poté, co  Ukrajina znovu dobyla velké město Cherson.

Vzhledem k tomu, že ukrajinské síly nyní operují na východním břehu Dněpru naproti Chersonu a jejich jednotky jsou nyní schopny umístit raketové systémy Himars na západním břehu, jsou ruské síly ve městě stále více ohroženy.

Oleksij Arestovyč, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedl, že Melitopol, hlavní průmyslové a dopravní centrum, které Rusko od března okupuje, je klíčem k jihu.

"Přes něj probíhá veškerá logistika spojující ruské síly na východě Chersonské oblasti a až k ruským hranicím u Mariupolu," uvedl Arestovyč ve videorozhovoru na sociálních sítích.

"Pokud Melitopol padne, zhroutí se celá [ruská] obranná linie až k Chersonu. Ukrajinské síly získají přímou cestu na Krym."

Ukrajinská armáda se k útokům bezprostředně nevyjádřila. Předtím během dne ústřední velení ukrajinských ozbrojených sil uvedlo, že provádí údery na Melitopol.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4813

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2022