Rozhádaní republikáni: Nepodařilo se jim ani napotřetí zvolit předsedu Sněmovny reprezentantů. Poprvé po sto letech

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
Republikána Kevina McCarthyho čeká dlouhá bitva o post předsedy Sněmovny reprezentantů poté, co neuspěl už  ve třetím hlasování

Sněmovna byla suspendována do středečního poledne, protože McCarthy se stal prvním kandidátem na předsedu sněmovny za posledních 100 let, který nezvítězil v  hlasování

Kevin McCarthy se navzdory podpoře Donalda Trumpa potýká s problémy při získávání podpory Republikánské strany
 

S historickým zpožděním čekal v úterý republikánského lídra Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho vleklý boj o křeslo předsedy poté, co v úvodní den nového Kongresu nezískal první tři hlasy.

Čtvrtému hlasování - a možná i dalšímu, až do noci - se podařilo zabránit, když Sněmovna hlasováním přerušila jednání do středečního poledne.

 
Předtím se v prvních dvou hlasováních o příštím předsedovi sněmovny proti McCarthymu postavilo 19 ultrapravicových republikánů, takže mu chybělo 15 hlasů do 218 potřebných k vítězství. Při třetím hlasování ztratil McCarthy ještě jednoho příznivce, čímž zesílily obavy, že se mu nikdy nepodaří republikány sjednotit.

Dalším demoralizujícím znamením pro novou republikánskou většinu bylo, že demokrat Hakeem Jeffries získal v prvních třech hlasováních více hlasů než McCarthy.

McCarthy je prvním kandidátem na předsedu parlamentu za posledních 100 let, který nezvítězil v prvním hlasování o funkci předsedy Sněmovny reprezentantů.  

McCarthy připustil, že je nepravděpodobné, že by získal funkci předsedy Sněmovny hned v prvním hlasování, čímž připravil půdu pro potenciálně dlouhou prodlevu, než budou moci noví členové Sněmovny složit přísahu. McCarthy naznačil, že by klidně mohl překonat rekord v nejdelší volbě předsedy sněmovny v historii, který činí dva měsíce a 133 hlasování.

V čele republikánské opozice proti McCarthymu stojí členové sněmovního Freedom Caucusu, ultrapravicové skupiny, která prosazuje změny v předpisech sněmovny. Scott Perry, předseda Freedom Caucus, v úterý zopakoval svůj odpor a obvinil McCarthyho, že s jeho skupinou nespolupracuje v dobré víře.
 
"Téměř na každém kroku jsme byli McCarthym odsouváni na vedlejší kolej nebo nám byl kladen odpor a jakýkoli domnělý pokrok byl často vágní nebo obsahoval mezery, které ještě více umocňovaly obavy ohledně upřímnosti slibů," řekl Perry.

McCarthyho spojenci se proti Perrymu a dalším zdrženlivcům ohradili a tvrdili, že upřednostňují vlastní ambice před prospěchem Republikánské strany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
4272

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2023