Ruská agrese na Ukrajině: světoví politikové se sešli v Mnichově na bezpečnostní konferenci

17. 2. 2023

čas čtení 11 minut
- Rusové likvidují ukrajinské knihy na univerzitě v Mariupolu:

- V Německu se v pátek scházejí vysocí politici a vojenští představitelé z celého světa a na bezpečnostní konferenci by měli vystoupit i ukrajinští představitelé.

Rusko, posílené o desítky tisíc záložníků, zintenzivnilo pozemní útoky na jižní a východní Ukrajině, a jak se blíží první výročí invaze z 24. února, zdá se, že se rýsuje nová velká ruská ofenziva.

Rusko ve čtvrtek zasáhlo Ukrajinu raketami a zasáhlo její největší ropnou rafinerii. Z nejméně 36 raket, které Rusko vypálilo, bylo asi 16 sestřeleno, uvedlo letectvo, což je nižší počet než obvykle.

Ukrajina uvedla, že palba zahrnovala rakety, které její protivzdušná obrana nedokáže sestřelit, což jen zvýší naléhavost jejích výzev k větší vojenské podpoře Západu.


Mezi mnoha vrcholnými představiteli, kteří se účastní Mnichovské bezpečnostní konference, jsou německý kancléř Olaf Scholz, francouzský prezident Emmanuel Macron a americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

- Přesně před rokem, 16. února 2022, zuřivě popřela mluvčí ruského ministerstva  zahraničí Maria Zacharovová  zprávy, že se Rusko chystá vojensky napadnout Ukrajinu, a požadovala od USA omluvu v této věci:



 - Ukrajinská státní rozhlasová a televizní stanice Suspilne uvádí, že energetická síť dnes funguje bez omezení spotřeby na celém území Ukrajiny s výjimkou Oděsy, kde "kvůli poškozené infrastruktuře stále platí omezení" a "platí harmonogramy výpadků".

- Spojené státy se domnívají, že Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014, by měl být minimálně demilitarizován, a Washington podporuje ukrajinské útoky na vojenské cíle na tomto poloostrově, uvedla náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nulandová.

"Bez ohledu na to, jak se Ukrajinci rozhodnou ohledně Krymu, pokud jde o to, kde se rozhodnou bojovat atd. nebude Ukrajina v bezpečí, pokud Krym nebude minimálně, minimálně demilitarizován," řekla Nulandová na konferenci Carnegie Endowment for International Peace ve Washingtonu.

Na otázku ohledně nebezpečí eskalace války na Ukrajině Nulandová podle agentury Reuters uvedla, že Rusko má řadu vojenských zařízení, která jsou pro konflikt klíčová. "Jsou to legitimní cíle, Ukrajina na ně útočí a my to podporujeme," řekla Nulandová.

 
- Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, na Telegramu uvádí, že v chersonské čtvrti Beryslav byli za posledních 24 hodin zabiti dva lidé. S odvoláním na Volodymyra Litvinova, vedoucího beryslavské okresní správy, uvedla:

Během dne ruská armáda ostřelovala čtyři obce Beryslavského okresu. Byly poškozeny obytné domy a hospodářské budovy obyvatel. Dva lidé byli zabiti v obci Zmiivka a jeden byl zraněn v obci Tyahynka.


- Podle agentury Associated Press umožnil Facebook exilovému moldavskému oligarchovi s vazbami na Kreml zveřejňovat reklamy vyzývající k protestům a povstáním proti prozápadní vládě, přestože on i jeho politická strana byli na sankčních seznamech USA.

Reklamy, v nichž vystupoval exilový opoziční politik Ilan Šor, Facebook nakonec odstranil, ale až poté, co byly v Moldavsku zhlédnuty milionkrát.

Placené příspěvky Šorovy politické strany se snažily využít hněvu kvůli inflaci a rostoucím cenám pohonných hmot a byly zaměřeny proti vládě prozápadní prezidentky Maiy Sanduové, která na začátku tohoto týdne podrobně popsala to, co označila za ruské spiknutí s cílem svrhnout její vládu pomocí externích sabotérů.

"Pokusy o destabilizaci jsou realitou a pro naše instituce představují skutečnou výzvu," řekla Sanduová ve čtvrtek, když skládala přísahu nové vládě vedené prozápadním premiérem Dorinem Receanem, jejím bývalým poradcem pro obranu a bezpečnost.

Inzeráty dokazují, jak Rusko a jeho spojenci využívají nedostatků platforem sociálních médií - jako je Facebook, z nichž mnohé provozují americké společnosti - k šíření propagandy a dezinformací, které jsou zbraní ekonomické a sociální nejistoty ve snaze podkopat vlády ve východní Evropě.

Moldavsko sousedí s Ukrajinou a proruský separatistický region Podněstří se nachází mezi oběma zeměmi.

- Čínský prezident Si Ťin-pching pronese mírový projev k výročí ruské invaze na Ukrajinu, uvedl v pátek italský ministr zahraničí s odvoláním na nejvyššího diplomata Wang Yi.


Wang Yi "mi řekl, že Xi pronese mírový projev k výročí invaze na Ukrajinu" 24. února, řekl podle agentury Reuters ministr Antonio Tajani italskému rozhlasu RAI den poté, co se s nejvyšším čínským diplomatem setkal v Římě.

- Šéf ruské žoldnéřské jednotky Wagner ve čtvrtek prohlásil, že dobytí bojujícího ukrajinského města Bachmut může trvat měsíce, a obvinil Moskvu z "obludné byrokracie", která zpomaluje vojenské úspěchy.



"Myslím, že to [bude] v březnu nebo v dubnu," uvedl šéf Wagneru Jevgenij Prigožin v jedné z několika zpráv zveřejněných na internetu.

"K dobytí Bachmutu je třeba přerušit všechny zásobovací cesty. Je to významný úkol," dodal: "Pokrok nejde tak rychle, jak bychom si přáli.

"Bakhmut by byl dobyt ještě před Novým rokem, kdyby nebylo naší obludné vojenské byrokracie."

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém čtvrtečním nočním videoposelství uvedl, že jeho prioritou je v tuto chvíli zadržet ruské útoky a připravit se na případnou ukrajinskou protiofenzívu.

"Udržet situaci na frontě a připravit se na případné kroky nepřítele k eskalaci - to je priorita pro nejbližší budoucnost," řekl.

Představitelé aliance NATO tento týden diskutovali o potřebě většího množství vojenské techniky pro Kyjev a Velká Británie a Polsko se po čtvrtečním setkání svých představitelů shodly, že by podpora měla být posílena.

Američtí představitelé doporučili Ukrajině, aby s jakoukoli protiofenzívou počkala, dokud nebude k dispozici nejnovější dodávka americké výzbroje a nebude proveden výcvik.

Loňské setkání se konalo několik dní před začátkem války. V době, kdy se ruská vojska hromadila na hranicích Ukrajiny, západní představitelé v Mnichově vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby neútočil, a varovali před hrozivými následky, pokud tak učiní.

Letos se budou vedoucí představitelé potýkat s důsledky Putinova rozhodnutí ignorovat jejich prosby a rozpoutat nejničivější válku v Evropě od druhé světové války, která si vyžádala nespočet mrtvých a miliony lidí donutila k útěku.

Ruští představitelé budou na konferenci, která potrvá do neděle, pozoruhodní svou nepřítomností, ale očekává se, že na ní vystoupí vysocí ukrajinští představitelé.

Generální štáb ukrajinské armády ve čtvrteční večerní zprávě uvedl, že Rusko rovněž ostřelovalo více než dvě desítky východních a jižních sídel.

- Rusko ve čtvrtek ostřelovalo obytnou čtvrť v ukrajinském městě Bachmut raketami Grad a hlavňovým dělostřelectvem, přičemž zabilo tři muže a dvě ženy a dalších devět zranilo,
uvedl ukrajinský generální prokurátor. Rozmazané snímky obětí sdílel úřad prokurátora na Telegramu a uvedl, že útok je vyšetřován jako válečný zločin. "Bylo zahájeno trestní řízení."

- Podle ukrajinských představitelů Rusko v noci na čtvrtek vypálilo na Ukrajinu celkem 36 střel s plochou dráhou letu a na moři, řízených střel vzduch-země a protilodních raket. Nejméně 16 raket bylo sestřeleno ukrajinskými silami, uvedlo letectvo. Mezi nimi protivzdušná obrana na jihu sestřelila osm raket Kalibr vypálených z lodi v Černém moři, uvedli představitelé.

-  Volodymyr Zelenskij vyloučil, že by se v rámci případné mírové dohody s Ruskem vzdal jakéhokoli ukrajinského území. V rozhovoru pro BBC ukrajinský vůdce uvedl, že postoupení území by znamenalo, že se Rusko může "neustále vracet". Zelenskij uvedl, že předpokládaná jarní ofenziva již začala, ale věří, že síly jeho země mohou dál odolávat ruskému postupu, dokud nebudou schopny zahájit protiofenzivu.

- Britské ministerstvo obrany uvádí, že za necelý rok ruské války na Ukrajině bylo zřejmě zabito až 60 000 ruských vojáků a že počet obětí "od září 2022, kdy byla zavedena 'částečná mobilizace', výrazně vzrostl".

Odsouzení rekruti, které použila skupina Wagner, zřejmě umírali každý druhý.

- Při ruských úderech ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny byla poškozena kritická infrastruktura,
informoval na Telegramu šéf regionální státní správy Maksym Kozyckij a dodal, že nedošlo k žádným obětem.

    Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajina po jednáních vrátila Rusku 101 válečných zajatců, informovala státní média. Vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uvedl, že na Ukrajinu bylo vráceno 100 vojáků a jeden civilista. Téměř všichni bránili jižní město Mariupol předtím, než padlo do rukou ruských sil, uvedl.

- Podle vysokého ukrajinského představitele Rusko "rozhodně změnilo taktiku", když používá klamné střely bez výbušných hlavic a nasazuje balóny, aby oklamalo ukrajinskou protivzdušnou obranu. Cílem klamných raket bylo zahltit ukrajinské systémy protivzdušné obrany tím, že nabídnou příliš mnoho cílů, řekl agentuře Associated Press Mychajlo Podoljak, poradce Volodymyra Zelenského.

- Podle britského ministerstva obrany se počet ruských výpadů v uplynulém týdnu zvýšil po několika týdnech klidnější aktivity. Letecká aktivita "nyní zhruba odpovídá průměrné denní míře pozorované od léta 2022", uvádí se v jeho nejnovější zpravodajské aktualizaci.

-  Rusko "pokračuje v přivádění velkého počtu vojáků" na bojiště na Ukrajině, uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin. Tyto jednotky jsou "špatně vybaveny a vycvičeny", v důsledku čehož ruské síly "utrpěly mnoho ztrát a očekáváme, že to bude pokračovat", řekl novinářům v Estonsku.

- Podle generála Marka Milleyho, předsedy sboru náčelníků štábů USA, ani Rusko, ani Ukrajina pravděpodobně nedosáhnou svých vojenských cílů. V rozhovoru pro Financial Times Milley uvedl, že věří, že válka skončí u jednacího stolu. Dodal, že Pentagon přehodnocuje své zásoby zbraní a možná bude muset zvýšit vojenské výdaje poté, co viděl, jak rychle byla munice během války na Ukrajině spotřebována.

- Bělorusko bude bojovat po boku spojence Ruska, pokud proti němu jiná země zahájí útok, prohlásil prezident Alexandr Lukašenko a dodal, že se v pátek plánuje setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3750

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2023