Většina amerických voličů nepodporuje "konzervativní" agendu ve školách, ložnicích a nemocnicích

Průzkum IPSOS: Biden v preferencích vede nad Trumpem i DeSantisem

27. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Bývalý prezident Donald Trump vede republikánské primárky, získal 44 % republikánské podpory, následovaný guvernérem Floridy Ronem DeSantisem (30 %). Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová získává 3 % hlasů. Podíváme-li se na všeobecné volby, mezi registrovanými voliči jsou prezident Joe Biden (41 %) a Ron DeSantis (39 %) v boji o Bílý dům takřka vyrovnáni, zatímco v přímém souboji s Donaldem Trumpem (37 %), má Biden (42 %) mírný náskok. V trojboji mezi Bidenem (41 %), DeSantisem (27 %) a Trumpem (18 %) získává Biden největší podporu, zatímco Trump je spoiler.

Dvě třetiny registrovaných voličů (66 %) tvrdí, že Donald Trump by neměl v roce 2024 kandidovat na prezidenta, a podobný počet říká, že Biden (67 %) by neměl kandidovat. Registrovaní voliči také uvádějí, že je méně pravděpodobné, že budou hlasovat pro kandidáta, který podporuje zákony, které zakazují nebo přísně omezují přístup k potratům (65 %), nebo který podporuje politiku, která zakazuje knihy ve školách a školních knihovnách o tématech, jako je holocaust, zákony Jima Crowa a bílá nadřazenost ve Spojených státech (81 %).

Registrovaní voliči s větší pravděpodobností podpoří prezidentského kandidáta, který podporuje zvýšení financování policie v boji proti kriminalitě (80 %), podporuje umožnění učitelům diskutovat o systémovém rasismu ve škole (57 %) a který podporuje výstavbu hraniční zdi mezi USA a Mexikem (54 %).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3922

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2023