Rusko zdvojnásobuje výdaje na zbrojení

7. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Do poloviny roku 2023 ruské úřady utratily celý vojenský rozpočet schválený pro tento rok a byly nuceny zdvojnásobit částku, kterou plánují vynaložit na armádu vrhanou na dobytí Ukrajiny. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na tajné vládní materiály o stavu státních výdajů.

V prvních šesti měsících činily výdaje na obranu 5,59 bilionu rublů, což je 37 % všech peněz vynaložených rozpočtem, píše agentura. Současně bylo do zákona o rozpočtu na rok zahrnuto 4,91 bilionu rublů pod položkou "národní obrana" - 1,5krát více než o rok dříve.

Nový plán ročních výdajů na obranu je 9,7 bilionu rublů, neboli 102 miliard dolarů při současném směnném kurzu, píše Reuters. To je téměř dvakrát tolik, než se původně plánovalo, a představuje třetinu všech rozpočtových výdajů - 29,06 bilionu rublů.

Pro srovnání: 7,343 bilionu rublů bylo přiděleno ve federálním rozpočtu na sociální zabezpečení obyvatelstva, včetně výplaty důchodů a dávek (tj. o čtvrtinu méně než aktualizovaný plán výdajů na obranu). Prostředky na podporu národního hospodářství by měly činit 3,5 bilionu rublů (třikrát méně), na vzdělávání pak 1,3 bilionu (7,5krát méně).

Celkově v první polovině roku rozpočet vynaložil 14,97 bilionu rublů, což je o 2,44 bilionu rublů více než před rokem. Současně 97 % dodatečných výdajů šlo na výrobu zbraní, armádu a související zboží. Pouze na vojenské platy úřady v lednu až červnu utratily téměř 1 bilion rublů - o 543 miliard více než ve stejném období loňského roku, podle údajů agentury Reuters.

V důsledku toho dosáhl podíl vojenských výdajů v rozpočtu svého maxima za celou dobu dostupných statistik. V letech 2011 až 2022 vynaložilo Rusko na obranu 14 až 23 % svého rozpočtu.

Před více než rokem ruské ministerstvo financí přestalo zveřejňovat údaje o výdajích na konkrétní úseky ve své měsíční zprávě o plnění federálního rozpočtu a vysvětlovalo to hrozbou dalších západních sankcí. A v červnu letošního roku úřady utajily poslední veřejné údaje o rozpočtových výdajích z jediného portálu "Elektronický rozpočet", kam proudily aktuální informace ze státní pokladny.

Nejnovější údaje zveřejněné ministerstvem financí ukázaly, že jen v lednu až únoru byly na obranu vynaloženy 2 biliony rublů. Ke konci května statistiky agentury zaznamenaly desetinásobný skok v tajných výdajích - až 3,9 bilionu rublů.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2751

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2023