Ukrajinská armáda obsadila tři předmostí pro obojživelnou operaci v Chersonské oblasti

9. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Ozbrojené síly Ukrajiny zvyšují aktivitu v Chersonské oblasti a vytvářejí předmostí na Dněpru, aby se připravily na možné útočné operace, které se zastavily po výbuchu přehrady nádrže Kachovka v červnu.

Nejméně jedno další předmostí bylo obsazeno ozbrojenými silami Ukrajiny na levém břehu Dněpru - to je vesnice kozáckých táborů, asi 150 km od Chersonu, hlásí korespondent Bildu Julian Roepcke.

"Zatím to vypadá jako průzkumný útok provedený za pomoci rychlých člunů," píše Roepcke. Posádky sedmi lodí, ve kterých bylo asi 50 lidí, přistály na břehu.

Dobytí předmostí potvrzují vojenští korespondenti. Kanál Z "Třináctý" píše, že dřívější ruské výsadkové jednotky byly z místa odstraněny a mobilizovaní byli ponecháni. V důsledku toho nepřítel prolomil první linii obrany a postoupil o 800 metrů.

O obsazení kozáckých táborů informuje telegramový kanál Romanov Lite: "Existuje vhodná oblast, kterou může nepřítel využít k přepravě sil a vybavení... je na nejkratším rameni, aby přerušil trať E58." Rybarský kanál také potvrzuje přítomnost další obsazené oblasti ve směru na Cherson.

Možná je to třetí odrazový můstek pro vylodění vojsk a přesun vybavení. Dříve Americký institut pro studium války (ISW) oznámil, že ozbrojené síly Ukrajiny zaujaly pozice severně od obce Oleški (7 km od Chersonu) na dálnici E97 a ozbrojené síly Ukrajiny měly také předmostí pod Antonovským mostem.

Současně ruská armáda nekontroluje většinu ostrovů na Dněpru, včetně řek Konka a Čajka, které se nacházejí méně než půl kilometru severně od pozic ozbrojených sil Ukrajiny poblíž Antonovského mostu. Na mapách ukrajinských zdrojů jsou již označeny jako dobyté.

Šéf okupační správy Chersonské oblasti Volodymyr Saldo potvrdil vylodění ukrajinské armády na levém břehu Dněpru. Podle něj však byla operace Ozbrojených sil Ukrajiny neúspěšná a celá výsadková síla byla zničena.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2655

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2023