Pět největších amerických dodavatelů zbraní vydělalo v roce 2022 196 miliard dolarů

10. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Podle nového žebříčku 100 největších obranných firem, který sestavil Defense News, američtí výrobci zbraní i nadále dominují světovému zbrojnímu průmyslu - mezi pěti největšími světovými vojenskými dodavateli jsou čtyři společnosti se sídlem v USA.

Podle Defense News dosáhlo v roce 2022 pět největších amerických dodavatelů zbraní příjmů ve výši 196 miliard dolarů. Všem ostatním společnostem zaměřeným na obranu dominovala společnost Lockheed Martin, jejíž celkové příjmy z vojenské činnosti činily v loňském roce zhruba 63 miliard dolarů. Společnost RTX, dříve známá jako Raytheon Technologies, byla s odstupem druhá, když v roce 2022 dosáhla příjmů ve výši zhruba 40 miliard dolarů, informuje Connor Echols.

Stejných pět amerických hlavních dodavatelů dlouhodobě dominuje seznamům největších světových výrobců zbraní. Společnosti Lockheed Martin, Northrop Grumman, RTX, Boeing a General Dynamics se v první sedmičce žebříčku Defense News drží od jeho vzniku v roce 2000.

Je pozoruhodné, že několik čínských firem v posledních letech rozšířilo své vojenské operace v souvislosti s rostoucím napětím mezi USA a Čínou. V první dvacítce jsou nyní čtyři čínské společnosti, z nichž jedna - Aviation Industry Corporation of China - se loni stala čtvrtým největším vojenským dodavatelem na světě.

První pětka pro rok 2022 je následující: Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Aviation Industry Corporation a Boeing.

Spojené státy opět měly v první dvacítce deset společností. Itálie, Nizozemsko, Francie a Spojené království měly v loňském roce každá alespoň jednu z 20 největších vojenských firem na světě.

Nový soubor údajů poukazuje na to, do jaké míry jsou američtí vojenští dodavatelé závislí na vládních zakázkách, aby se udrželi nad vodou. V roce 2022 získaly americké zbrojařské firmy 71 % svých celkových příjmů z veřejných zakázek. Zdaleka nejvíce je na penězích daňových poplatníků závislá společnost Lockheed Martin, která z vojenských zakázek získala 96 procent svých celkových příjmů.

Tyto společnosti investovaly velkou část těchto příjmů do kontroverzních zpětných odkupů akcií, které mají přilákat investory tím, že udržují vysoké ceny akcií; jen společnost Lockheed Martin loni utratila za zpětné odkupy akcií 5,8 miliardy dolarů.

V porovnání s fiskálním rokem 2021 zaznamenala velká pětka v uplynulém roce tříprocentní pokles příjmů. Letošní čísla však pravděpodobně nesignalizují dlouhodobý trend vzhledem k tomu, že mnoho předních zbrojních firem vykázalo rekordní objem nových objednávek vojenského vybavení, k čemuž částečně přispěla válka na Ukrajině.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

0
Vytisknout
2963

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023