Ruská agrese na Ukrajině: tři mrtví při úderech na Luck v rámci vlny útoků v západních regionech

15. 8. 2023

čas čtení 11 minut
- Útok na Lusk na západě Ukrajiny:

 - Desetisicíce mladých Ukrajinců korupčně uteklo z Ukrajiny, aby se vyhnuli odvodu. Je to stejné jako v ČR, kde se lidé bojí války, ale bojovat nebudou:
Předpokládá se, že od února loňského roku, kdy začala plnohodnotná válka s Ruskem, opustily zemi nelegálně desítky tisíc Ukrajinců, mnozí z nich díky úplatkům. V pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj propustil všechny vedoucí regionálních vojenských náborů v zemi s odvoláním na endemickou korupci v aparátu.

Korupční skandál se sice dostal na titulní stránky novin, ale naznačuje ještě znepokojivější příběh Ukrajiny, která se blíží 18 měsícům od plnohodnotné invaze Vladimira Putina.

V prvních týdnech po invazi se statisíce obyčejných Ukrajinců dobrovolně přihlásily ke službě na frontě v explozi vlastenectví, která pomohla udržet nezávislost země a odrazit počáteční útok.

O více než rok později je však již mnoho z těchto prvních rekrutů mrtvých, zraněných nebo prostě vyčerpaných a armáda potřebuje nové rekruty, aby doplnila své řady. Většina těch, kteří chtějí bojovat, se již přihlásila, a armáda tak musí provádět nábor mezi mnohem váhavějšími muži.

Otcové více než tří dětí, lidé se zdravotním postižením a ti, kteří pracují na strategicky důležitých místech, jsou od odvodu osvobozeni, ale od všech ostatních se očekává, že se v případě povolání přidají. Posádky mobilizačních důstojníků se pohybují po ulicích a někdy chodí od domu k domu, aby rozdávaly oznámení. Virální videa ukazují, jak policisté nakládají muže do dodávek, aby je odevzdali na odvodních místech.

Někteří ukrajinští muži říkají, že by se jim nelíbilo, kdyby dostali mobilizační dokumenty, ale v případě výzvy by to přijali jako součást života ve válčící zemi. Jiní se však zoufale snaží vyhnout obdržení povolávacích listin a ne každý si může dovolit úplatek 5 000 dolarů.

V Oděse, stejně jako ve většině ukrajinských měst, slouží chatovací skupina na Telegramu jako fórum, kde lidé sdílejí anonymizované údaje o tom, kde lze v daný den nalézt náborového důstojníka, neformálně nazývaného "oliva" kvůli barvě uniformy. Skupina má více než 30 000 členů.

Každých pár minut se objeví nový tip: "Pišonivska 37. Přijely olivy". "Před tržištěm stojí autobus oliv, uvnitř chodí šest oliv a rozdávají papíry." "Všichni jsou v pořádku," říká.

Ostatní lidé prostě zůstávají doma. Jeden z majitelů továrny na východě Ukrajiny uvedl, že kvůli hrozbě, že je při ranní cestě do práce seberou příslušníci branné moci, se někteří dělníci bojí jít do práce.

 - Luck ve Volyňské oblasti sousedící s Polskem byl v noci zasažen ruskými útoky; ruský raketový útok na Lvov zranil dva lidi a je zřejměnejvětším útokem na Lvov od začátku invaze, informují místní média

- Tři mrtví při úderech na Luck v rámci vlny ruských útoků v západních regionech


 Rusko zahájilo rozsáhlý letecký útok na západní Lvovskou oblast a severozápadní Volyňskou oblast, při kterém byli zabiti nejméně tři lidé a desítky dalších byly zraněny, uvedli představitelé.

Tři lidé byli zabiti a několik jich bylo hospitalizováno v Lucku poté, co byl zasažen jeden podnik, uvedl Jurij Pohuljako, gubernátor Volyňské oblasti, jejímž je Lucko správním centrem.

Volyňská oblast sousedí na západě s Polskem, které je členem NATO.

Při ruském leteckém útoku na západní Lvovskou oblast nebyly podle předběžných informací žádné oběti, ale bylo poškozeno více než 100 obytných domů, rozbito 500 oken a zničeno hřiště mateřské školy.

- Hodnota rublu stoupla, poté co ruská ústřední banka zvýšila úrokové míry na 12 procent! Za Jeden dolar je nyní za 97 rublů, zatímco včera se kurz v jednu chvíli pohyboval na úrovni 102 rublů za dolar.

- Vladimir Putin v úterý vyzval Moskvu a Pchjongjang k prohloubení vzájemných vztahů, a to v blahopřání severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi u příležitosti Dne národního osvobození země,
informuje agentura AFP.

Prohlášení ruského vůdce přišlo poté, co jeho ministr obrany Sergej Šojgu minulý měsíc během setkání se svým protějškem Kang Sun Namem v Pchjongjangu uvítal partnerství své země se Severní Koreou.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v reakci na tuto návštěvu uvedl, že Spojené státy se domnívají, že Šojgu byl v Severní Koreji proto, aby zajistil dodávky zbraní na pomoc ruským silám bojujícím na Ukrajině.

- Ukrajinské letectvo uvedlo, že jeho síly zničily 16 z nejméně 28 raket odpálených Ruskem ze vzduchu a z moře. Podle agentury Reuters nebylo bezprostředně jasné, kolik raket bylo na Lvov a Volyň vypáleno.

Až do července byla Lvovská oblast, která je daleko od frontové linie a která na západě sousedí s Polskem, většiny ruských leteckých útoků ušetřena. V červenci však při zásahu rakety obytné budovy zahynulo sedm lidí.

Ukrajinská média uvedla, že podle předběžných informací byl úterní útok největším leteckým útokem na Lvovskou oblast od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

- Tři mrtví při útoku na Volyni

Deník Kyiv Independent s odvoláním na gubernátora Volyňské oblasti Jurije Pohuliaka uvádí, že při nočním ruském útoku na západoukrajinské město Luck byli zabiti tři lidé.

- Rozsáhlý úder na Lvov a Volyň v noci na úterý

Úřady uvedly, že při rozsáhlém leteckém útoku na západní Lvovskou oblast a severozápadní Volyňskou oblast na Ukrajině bylo poškozeno několik budov a několik lidí bylo zraněno.

"Bylo sestřeleno mnoho raket, ale zásahy byly i ve Lvově," uvedl starosta města Andrij Sadovyj a dodal, že byl vydán příkaz k evakuaci nejméně jednoho hořícího bytového domu.

Rozsah útoku a plný rozsah škod ve Lvově nebyl bezprostředně jasný. Již dříve gubernátor Lvovské oblasti Maxim Kozickij uvedl, že k regionu míří "skupiny ruských raket".

Ve Volyni, která rovněž sousedí s Polskem, byl zasažen jeden podnik, přičemž byli zraněni nejméně dva lidé ve městě Lucku ve Volyňské oblasti, uvedly místní úřady.

- Rusko v pondělí odpálilo tři vlny bezpilotních letounů a raket proti přístavnímu městu Oděsa na jihu Ukrajiny, uvedli představitelé, ačkoli ukrajinské letectvo uvedlo, že všechny letecké zbraně sestřelilo. Padající trosky ze zachycených 15 bezpilotních letounů Shahed a osmi raket Kalibr poškodily obytnou budovu, supermarket a ubytovnu vzdělávacího zařízení ve městě, uvedl oděský gubernátor Oleh Kiper. Dva zaměstnanci supermarketu byli hospitalizováni, uvedl Kiper. Video ukázalo obrovský požár v obchodě během noci a druhý den ohořelé a zohavené trosky velké budovy.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí navštívil vojáky na velitelství brigády ve východoukrajinské frontové oblasti Doněck, uvedly jeho internetové stránky. Zelenskyj navštívil brigády zapojené do útoků na úseku fronty proti Soledaru, Ruskem drženému městu severně od Bachmutu.

- Americká velvyslankyně v Rusku Lynne Tracyová se v pondělí setkala s uvězněným reportérem listu Wall Street Journal Evanem Gershkovchem, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí.Jednalo se o její třetí návštěvu od jeho březnového zadržení na základě obvinění ze špionáže, které popírá. "Velvyslankyně Tracyová uvedla, že Evan se navzdory okolnostem nadále těší dobrému zdraví a zůstává silný," uvedla mluvčí a dodala, že Washington očekává, že Moskva mu i nadále poskytne konzulární přístup. 

- Spojené státy v pondělí uvedly, že pošlou Ukrajině novou bezpečnostní pomoc v hodnotě 200 milionů dolarů, včetně munice protivzdušné obrany, dělostřeleckých nábojů a dalšího odminovacího vybavení. Pomoc bude zahrnovat také protipancéřové prostředky, uvedl v prohlášení americký ministr zahraničí Antony Blinken. Dva američtí představitelé minulé pondělí agentuře Reuters sdělili, že Washington začne rozdělovat 6,2 miliardy dolarů, které byly objeveny po účetní chybě Pentagonu, jež nadhodnotila miliardovou pomoc Ukrajině.

- Rubl klesl na nejslabší hodnotu za téměř 17 měsíců, propad příjmů z vývozu a rostoucí vojenské výdaje zvyšují tlak na ruskou ekonomiku. . Měna, která v dlouhém poklesu od začátku roku vytrvale ztrácí hodnotu, se v pondělí ráno posunula za psychologicky důležitou úroveň 100 za dolar.

- Christian Lindner, německý ministr financí, prohlásil, že jeho země stojí "bok po boku" Ukrajině, když přijel do Kyjeva na svou první návštěvu od začátku války.
Lindner uvedl, že s ukrajinskými představiteli povede "velmi konkrétní" rozhovory o tom, jak může německé ministerstvo financí podpořit Ukrajinu nyní i v budoucnu.

- Ukrajinská armáda v pondělí uvedla, že vytlačila ruské síly z kapes podél frontové linie na východě a jihu země, čímž navázala na vyčerpávající protiofenzívu zahájenou před dvěma měsíci.

- Mychajlo Fedorov, ministr digitální transformace Ukrajiny, uvedl, že Rusko minulý týden ztratilo 116 jednotek techniky, včetně 33 obrněných vozidel, 29 nákladních automobilů a 20 tanků.
Na Twitteru uvedl: "V současné době je v provozu několik nových zařízení: "Tato technika již nebude zabíjet Ukrajince. Děkuji bojovníkům, kteří nepřetržitě pracují pro naše vítězství."

- Nizozemské ministerstvo obrany uvedlo, že v pondělí brzy ráno nastartovaly dvě jeho stíhačky F-16, a sledovaly dva ruské bombardéry letící směrem k nizozemskému vzdušnému prostoru, když Rusko zahájilo noční útoky proti ukrajinské Oděse.

- Británie uvedla, že její stíhací letouny Typhoon zachytily v pondělí dva ruské námořní hlídkové bombardovací letouny v mezinárodním vzdušném prostoru severně od Skotska, v severní oblasti vzdušného dohledu NATO.

- Z moldavského hlavního města Kišiněva v pondělí odletělo 22 ruských diplomatů, kteří za sebou zanechali pouze minimum personálu. Vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršily poté, co Moldavsko minulý měsíc nařídilo Moskvě, aby stáhla většinu své delegace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3449

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2023