Trumpova žalobkyně Fani Willis čelí rasistickým urážkám poté, co bývalého amerického prezidenta obžalovala

17. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
 

Prokurátorka z Georgie je  po nejnovější obžalobě DonaldaTrumpa vystavena vlně výhrůžek poté, co Trump použil při svém útoku na ní chabou variaci na slovo "negr"


Fani Willisová, okresní prokurátorka okresu Fulton v Georgii, která stíhá Donalda Trumpa a dalších 18 jeho spojenců kvůli snahám o zvrácení voleb v roce 2020, čelí přívalu rasistických urážek na internetu poté, co bývalý prezident zaútočil na své odpůrce slovem "riggers", což je chabě zastřená hříčka se slovem "niggers" - "negři".

Několik hodin poté, co Willisová  v pondělí večer zveřejnila obžalobu, Trump na své sociální síti Truth Social vyzval ke stažení všech obvinění a předpověděl, že bude zproštěn viny. O Willisové se nezmínil jménem, ale obvinil prokurátory, že stíhají nesprávné trestné cíle.

"Nikdy nešli po těch, kteří zmanipulovali volby," napsal lživě Trump. "Šli jen po těch, kteří bojovali za to, aby našli 'riggers'!" (Trumpův neologismus, který má znamenat 'manipulátoři voleb', avšak má těsnou vazbu na slovo 'niggers, 'negří'.

 

Willisová  je Afroameričanka. Afroameričané jsou i  dva newyorští prokurátoři, kteří Trumpa vyšetřovali, manhattanský okresní prokurátor Alvin Bragg, který ho v dubnu obvinil kvůli  platbám za mlčení prostitutky, a Letitia Jamesová, státní zástupkyně, která vyšetřuje Trumpovy finanční záznamy.

Trumpova rasismu se okamžitě chytili jeho příznivci na krajně pravicových platformách včetně Gabu a Patriots.win. Na těchto stránkách se objevily stovky příspěvků, v jejichž titulcích se "riggers" objevovalo v hanlivém kontextu.

Toto slovo bylo také připojeno k četným příspěvkům na sociálních sítích na adresu Ruby Freemanové a její dcery Shaye Mossové. Tyto dvě černošské volební pracovnice z Atlanty byly některými z 19 obžalovaných v případu okresu Fulton falešně obviněny ze spáchání volebních podvodů při sčítání hlasů v roce 2020 a obžaloba viní Trumpovy spojence z toho, že je pronásledují.

Po zveřejnění obvinění v pondělí večer se na krajně pravicových webech množí výzvy k násilí. Několik příspěvků na Gabu reprodukovalo obrázky oprátek a šibenic a vyzývalo k oběšení Willisové a   porotců, kteří obvinění schválili. A příspěvky na webu Patriots.win kombinují  slovní hříčky s přímými výzvami k násilí.

Začátkem tohoto měsíce Willisová varovala komisaře a soudce okresu Fulton,  že mají zůstat ostražití tváří v tvář rostoucímu napětí před zveřejněním obžaloby. Sdělila jim, že ona a její zaměstnanci dostávají rasistické výhrůžky už od doby, kdy před dvěma lety zahájila vyšetřování Trumpovy snahy o zvrácení voleb.

"Myslím, že to posílám jako připomínku, že byste měli být během srpna ve střehu a zůstat v bezpečí," uvedla.

Jak se Willisové vyšetřování blížilo ke svému vyvrcholení, Trump zintenzivnil své osobní útoky na ni prostřednictvím sociálních médií. Obvinil ji z nesprávného postupu prokuratury a dokonce z toho, že je sama rasistka.

Willisová jeho tvrzení odmítla jako "urážlivá a nepravdivá".

Trump také spustil příval vitriolu proti Jacku Smithovi, zvláštnímu poradci, který na začátku tohoto měsíce vznesl proti Trumpovi čtyři federální obvinění kvůli jeho snahám o zvrácení voleb v roce 2020. Trump označil prokurátora, který je běloch, za "šíleného Jacka Smithe".

Soudkyně federálního případu Tanya Chutkanová ho varovala, aby si dával pozor a nezveřejňoval pobuřující výroky k soudnímu řízení, a uvedla, že "přijme veškerá nezbytná opatření", aby zabránila zastrašování svědků nebo kontaminaci poroty.

Někteří právníci se vyjádřili, že kdyby Trump nebyl Trumpem, jiná osoba by za takovéto útočné výroky proti soudcům a prokurátorům byla už dávno ve vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2960

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023