Proč se tři bývalí šéfové indických ozbrojených sil zúčastnili bezpečnostní konference v Tchaj-peji?

16. 8. 2023

čas čtení 4 minuty
Vzhledem k tomu, že agresivní postoj Číny vůči Tchaj-wanu nabývá na intenzitě, bývalí šéfové tří indických ozbrojených složek se objevili v Tchaj-peji, aby jednali s různými složkami tchajwanského vedení a vyjádřili názory Indie, napsal Pradip R. Sagar.

V době, kdy Čína ukazuje své vojenské svaly kolem Tchaj-wanu v naději, že zastraší demokratickou zemi, kterou považuje za své území, indická armáda zvažuje své možnosti, jak se vypořádat s náhlou krizí.

Ačkoliv indický establishment tradičně zaujímá opatrný přístup k čínsko-tchajwanské otázce, Nové Dillí nyní zvažuje hluboké zapojení do konfliktu. Bývalí šéfové tří indických služeb pobývali v minulých dnech v Tchaj-peji, aby jednali s různými částmi tchajwanského vedení a vyjádřili názory Indie. Admirál Karambir Singh, generál M.M. Naravane a náčelník štábu vzdušných sil R.K.S. Bhadauria – bývalí šéfové námořnictva, armády a indického letectva – byli v Tchaj-peji na Indo-pacifickém bezpečnostním dialogu Ketagalan Forum 2023, což je považováno za indické zastoupení na konferenci.

Vzhledem k tomu, že Tchaj-wan důsledně odmítá územní nároky Číny, Peking nikdy nevyloučil použití síly, aby dostal ostrovní stát pod svou kontrolu. Podle vojenských a strategických analytiků Čína v příštích třech až čtyřech letech nepodnikne žádnou vojenskou akci. Mocné námořnictvo a letectvo Lidové osvobozenecké armády (LOA) však nadále prováděly pravidelná výhružná gesta, včetně průzkumných akcí ve vzduchu a v Tchajwanském průlivu, jakož i vojenských manévrů.

Přítomnost tří bývalých velitelů indické armády v Tchaj-peji vyvolala mnoho spekulací, zejména o postoji Indie k čínské agresi proti Tchaj-wanu. Indické ozbrojené síly byly více než tři roky ve střetu s LOA ve vysokohorském Ladaku a jinde podél linie skutečné kontroly (LAC), přičemž LOA podnikla několik vpádů, aby změnila linii skutečné kontroly (LAC).

Indický establishment stále více zastává názor, že konflikt v Tchaj-wanském průlivu bude mít nepříznivý dopad na Indii a její ekonomiku. Část indického vedení je tedy toho názoru, že Tchaj-wan by měl být podpořen proti agresivní taktice Číny.

Nový postoj Dillí také přiměl indickou armádu, aby vyhodnotila reakci Indie v případě čínského útoku na Tchaj-wan. Úřad náčelníka generálního štábu generála Anila Chauhana požádal tyto tři služby, aby přišly s návrhy a možnostmi pro Indii v případě plně rozvinuté krize.

Indie se vůči Tchaj-wanu řídí "politikou jedné Číny" a nemá s Tchaj-pejí formální diplomatické styky.

Mandaríni z jižního bloku tvrdí, že pokud USA a jejich spojenci podpoří Tchaj-wan proti Číně, Indie možná bude muset přehodnotit svůj postoj, zejména v případě, že Washington požádá Indii o podporu při doplňování paliva svým letadlům, a dalších podobných žádostí. Indie a USA také podepsaly memorandum o dohodě o logistické výměně (LEMOA), aby se v případě potřeby vzájemně podporovaly. LEMOA umožňuje přístup k určeným vojenským zařízením na obou stranách pro doplňování paliva a zásobování. Mezi další oblasti v rámci dohody patří potraviny, voda, ubytování, doprava, ropa, oleje, maziva, oděvy, komunikační služby, lékařské služby, skladovací služby, školicí služby, náhradní díly a komponenty, služby opravy a údržby a kalibrační služby mezi oběma národy.

Počátkem srpna čínská státní televize CCTV odvysílala osmidílný dokument Chasing Dreams o přípravách čínských ozbrojených sil na útok na Tchaj-wan, který připomínal 96. výročí LOA. Prvních několik epizod se zaměřilo na nedávné vojenské cvičení, které Čína provedla kolem Tchaj-wanu, a obsahuje dramatická svědectví několika vojáků LOA, kteří vyjadřují svou ochotu zemřít při invazi na Tchaj-wan.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3379

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023