Prokurátoři navrhli datum soudního procesu v kauze Trump v Georgii na březen 2024

17. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Prokurátorka Fani Willis z okresu Fulton County navrhla, aby soudní proces s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve věci obvinění z ovlivňování voleb v Georgii začal 4. března 2024, což je datum, kdy by se Trump ocitl před soudem uprostřed kampaně na republikánskou prezidentskou nominaci.

 
Willisová předložila své doporučení ve středečním soudním podání, v němž rovněž uvedla, že k úvodním vystoupením jednotlivých obžalovaných v kauze voleb v Georgii by mělo dojít v týdnu od 5. září.

Trump má být souzen v New Yorku 25. března 2024 kvůli  obviněním ze zatajení platby pornoherečce  za mlčení- tento termín bývalý prezident zřejmě v reakci na doporučené datum zahájení procesu v Georgii bude zpochybňovat.

Trumpovi advokáti v ostatních žalobách proti Trumpovi prosazují, aby byl případný soudní proces naplánován až po amerických prezidentských volbách v listopadu 2024.

V květnu by měl Trump na Floridě stanout před soudem kvůli obvinění z uchovávání citlivých vládních dokumentů po odchodu z funkce.

Úřad zvláštního amerického prokurátora Jacka Smithe  požádal federálního soudce ve Washingtonu, aby stanovil datum zahájení procesu na 2. ledna ve věci obvinění, že Trump zosnoval spiknutí s cílem zvrátit svou volební prohru v roce 2020. 

Trumpovi advokáti mají do čtvrtka lhůtu na navržení vlastního data soudního procesu v této věci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2335

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023