Jak se vyvíjejí diktatury: Od klamání k zastrašování

16. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Nová kniha Sergeje Gurijeva a Daniela Treimana tvrdí, že Putinův režim se rychle stává "diktaturou strachu", ale že si stále zachovává některé prvky "diktatury podvodu".

Kniha Diktátoři podvodu: Nová tvář tyranie v 2023. století se již setkala s velkým ohlasem v angličtině a chystá se k vydání v ruském překladu. Tvrdí, že diktatury ani tak nemizí, jako se spíše vyvíjejí s cílem vyrovnat se s výzvami modernity.

Tyto režimy na sebe stále častěji berou podobu diktatur klamu, v nichž vládci používají demokratické formy zbavené jejich skutečného významu, a řídí věci tak, jak chtějí, bez omezení, která ukládá demokracie. Některé diktatury klamu však přerůstají v diktatury strachu, když vznikají problémy a popularita vládců klesá.

Jednou z nich je Putinův režim, i když jeho přechod k čisté diktatuře strachu je dosud neúplný a zachovává si mnoho prvků diktatury klamu.

Důvod tohoto posunu je, že diktatury klamu nejsou zcela přizpůsobené současným okolnostem. Jsou založeny na popularitě vůdce a ta je v nemalé míře zase založena na ekonomickém úspěchu. Když selže to druhé, první upadá - a vůdce musí stále častěji používat sílu.

Putin pravděpodobně původně nechtěl přejít k diktatuře strachu, ale byl k tomu donucen většími silami, které vložil do hry.

Dnes v Rusku existuje diktatura strachu v tom smyslu, že režim už neskrývá, že je diktátorský. Nikdo se nechová, jako by existovali nezávislí pozorovatelé při volbách, nebo že dojde k poctivému sčítání hlasů. Putinova rétorika naopak odpovídá rétorice diktatur strachu.

Je těžké představit si, že lidé žijící v diktatuře strachu jí mohou účinně vzdorovat a způsobit její transformaci. Ale ti venku mohou udělat hodně, protože George Kennan kdysi ve svém dlouhém telegramu skvěle popsal, jak by ji měl Západ zkrotit a tím si vynutit konec sovětského systému.

Západ nesmí diktatury jen nazývat diktaturami, ale i nadále spolupracovat s občanskou společností v diktátorských režimech, jako je ten Putinův. Západ si navíc musí zamést před vlastním prahem, aby zabránil šíření korupce diktatur jako Putinova do jejich vlastních společností a politických zřízení.

Kromě toho západní země musí bránit mezinárodní organizace proti korupci zevnitř před diktaturami, které se staly jejich členy. Podniknout takové kroky nebude snadné, protože demokratická koalice není tak silná jako před 50 lety a Západ už není nezpochybnitelným ekonomickým lídrem. Musí však vymyslet strategie boje s diktaturami, má-li porazit své protivníky a bránit se.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3358

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023