Ruská agrese na Ukrajině: nad ruskou Kalužskou oblastí byly zničeny drony, tvrdí Moskva; USA tlačí na Írán, aby zastavil prodej dronů do Ruska

16. 8. 2023

čas čtení 11 minut
- Úterní útok na Oděsu. Zničené obilné silo:
Kaluga sousedí na severu s Moskevskou oblastí; USA vedou jednání o "nepsaném ujednání" mezi Washingtonem a Teheránem

- Nad ruskou Kalužskou oblastí byly zničeny ukrajinské bezpilotní letouny, tvrdí Moskva


Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že sestřelilo tři ukrajinské drony jihozápadně od Moskvy, což je poslední z vlny leteckých útoků v blízkosti hlavního města, informuje agentura AFP.

Ukrajina zahájila útok v 5:00 ráno pomocí "tří bezpilotních letounů na objekty v Kalužské oblasti", uvedlo ministerstvo na Telegramu.

"Všechny bezpilotní letouny byly včas odhaleny a zničeny ruskými systémy protivzdušné obrany."

Kalužský gubernátor uvedl, že bezpilotní letouny byly sestřeleny na jihu regionu, několik set kilometrů jihozápadně od Moskvy.

Letecký útok je nejméně pátým v tomto měsíci nad Kalužskou oblastí, který Rusko podle svých slov zmařilo.

 

- Ukrajinský vývoz obilí v sezóně 2023/24 od července do června zatím dosáhl 3,3 milionu tun, ukázaly středeční údaje ukrajinského ministerstva zemědělství.


Srovnatelné údaje za stejné období o rok dříve ministerstvo neuvedlo, ale uvedlo, že k 19. srpnu 2022 činily dodávky 2,99 mil. tun.

Vývoz je ovlivněn od doby, kdy Rusko minulý měsíc odstoupilo od dohody o vývozu obilí podporované OSN, ale údaje ministerstva neuvádějí rozpis vývozu od doby, kdy se dohoda zhroutila.

Ministerstvo uvedlo, že Ukrajina v srpnu vyvezla 1,03 mil. tun obilí. Celkový objem vývozu obilí v této sezóně zahrnoval 1,6 mil. tun kukuřice, 1,3 mil. tun pšenice a 397 tis. tun ječmene.

Vývoz za celou sezónu 2022/23 činil téměř 49 mil. tun a překonal tak 48,4 mil. tun z předchozí sezóny.

Většina objemu byla vyvezena přes hluboké černomořské přístavy v rámci dohody, kterou loni v červenci zprostředkovala OSN a Turecko s cílem řešit globální potravinovou krizi zhoršenou ruskou invazí na Ukrajinu a blokádou ukrajinských přístavů.

Rusko však 17. července dohodu opustilo poté, co uvedlo, že jeho požadavky na zmírnění sankcí na vývoz vlastního obilí a hnojiv nebyly splněny. Rusko si rovněž stěžovalo, že se do chudých zemí nedostalo dostatečné množství obilí.

Produkce obilí na Ukrajině, která je významným pěstitelem a vývozcem obilí, klesla v kalendářním roce 2022 na přibližně 55 milionů tun čisté hmotnosti, což je méně než rekordních 86 milionů tun v roce 2021.

Ministerstvo uvedlo, že v roce 2023 by mohla úroda činit asi 56 milionů tun obilí.

- Osvobození osady Urožaine v průmyslové Doněcké oblasti je součástí drtivého tlaku Ukrajiny na potlačení ruských sil podél jižní fronty na Ukrajině, píše agentura AFP.

Kyjev zahájil dlouho očekávanou protiofenzívu v červnu, ale přiznal, že svádí tvrdé boje,  snaží se prorazit silně opevněné ruské pozice.

Oznámení o Urožaine přichází den poté, co ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že ukrajinské vojenské zdroje jsou "téměř vyčerpány", přestože dostávají dodávky zbraní od západních spojenců.

Z Moskvy, která opakovaně bagatelizovala útočné schopnosti Kyjeva, nepřišla na ukrajinské tvrzení žádná okamžitá reakce.


- Rusko pravděpodobně usiluje o soběstačnost v oblasti bezpilotních letounů (OWA-UAV) v nadcházejících měsících,
uvedla ve středu britská armáda.

Rusko téměř jistě začalo nasazovat jednosměrné útočné drony domácí výroby založené na íránských konstrukcích Shahed, uvedlo ministerstvo obrany ve svém každodenním zpravodajství na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

    Výkon těchto zbraní je proměnlivý a Ukrajina se ukázala jako účinná při neutralizaci většiny přilétajících OWA-UAV.

-Ukrajina znovu získala Urožaine v Doněcké oblasti od ruských sil

Ukrajinské síly se opevnily na předměstí Urožhaine poté, co tuto osadu v Doněcké oblasti znovu dobyly od ruských sil, uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany.

Hanna Maliar napsala ve středu ráno na aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, že vesnice byla osvobozena, a dodala, že ofenzivní operace pokračují.

"Urožajne osvobozeno," uvedla Maliar v příspěvku. "Naši obránci jsou zakopáni na předměstí."

- Ruské bezpilotní letouny ohrožovaly říční přístav Ismail - gubernátor Oděsy

Ukrajinské vzdušné síly ve středu uvedly, že velká skupina ruských armádních dronů vstoupila do ústí řeky Dunaj a zamířila k říčnímu přístavu Izmail u hranic s Rumunskem.

Skupiny na sociálních sítích oznámily, že slyšely střelbu systémů protivzdušné obrany v oblasti poblíž dvou dunajských přístavů - Izmailu a Reni.

Gubernátor jižní Oděské oblasti Oleh Kiper požádal obyvatele Izmailského okresu, aby se kolem 1:30 ráno ukryli, a o hodinu později zrušil letecký poplach.

Na ukrajinské dunajské přístavy připadala přibližně čtvrtina vývozu obilí předtím, než Rusko odstoupilo od dohody podporované OSN, která měla zajistit bezpečnou cestu pro vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Od té doby se tyto přístavy staly hlavní trasou pro odvoz, přičemž obilí se posílá na bárkách do rumunského černomořského přístavu Konstanta, odkud se posílá dále.

Ruský útok na přístav Izmail způsobil na začátku srpna zvýšení světových cen potravin.

- USA tlačí na Írán, aby zastavil prodej dronů


Agentura Reuters: Spojené státy tlačí na Írán, aby přestal prodávat ozbrojené drony Rusku. Je to  součástí jednání o širší nepsané dohodě mezi Washingtonem a Teheránem o deeskalaci napětí, informoval dnes list Financial Times 

Spojené státy tlačí na Írán, aby přestal prodávat Rusku ozbrojené drony, které Moskva používá ve válce na Ukrajině, a také náhradní díly pro tato bezpilotní letadla, uvedla zpráva s odvoláním na íránského představitele a další osobu obeznámenou s rozhovory.

Zpráva přichází v době, kdy se Washington a Írán snaží zmírnit napětí a oživit širší rozhovory o íránském jaderném programu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý uvedl, že by uvítal jakékoli kroky Íránu k deeskalaci jeho "rostoucí jaderné hrozby".

Tyto rozhovory probíhaly souběžně s jednáním o dohodě o výměně vězňů z minulého týdne, uvedl deník. Írán umožnil čtyřem zadrženým americkým občanům přesunout se z teheránské věznice Evin do domácího vězení, zatímco pátý občan již byl v domácím vězení.

Minulý týden sdělily zdroje agentury Reuters, že Írán možná propustí pět zadržených občanů USA v rámci dohody o rozmrazení íránských finančních prostředků ve výši 6 miliard dolarů v Jižní Koreji.

- Při rozsáhlém leteckém útoku na západní Lvovskou oblast a severozápadní Volyňskou oblast na Ukrajině byli zabiti tři lidé, několik osob bylo zraněno a budovy poškozeny. "Bylo sestřeleno mnoho raket, ale zásahy byly i ve Lvově," uvedl starosta města Andrij Sadovyj a dodal, že byl vydán příkaz k evakuaci nejméně jednoho hořícího bytového domu. K ostřelování došlo jen několik hodin předtím, než se u Moskvy na bezpečnostní konferenci sešli nejvyšší ruští vojenští představitelé a jejich kolegové ze spojeneckých zemí Asie, Blízkého východu a Afriky.

- Ruská centrální banka zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu z 8,5 % na 12 %. V prohlášení oznamujícím zvýšení se nezmiňuje o rublu, který v pondělí klesl na nejnižší úroveň za téměř 17 měsíců. Ruská měna byla krokem centrální banky posílena.

- Rusko poprvé pokutovalo sociální síť Reddit za to, že neodstranila "zakázaný obsah", který podle něj obsahoval "falešné" informace o ruské vojenské kampani na Ukrajině, informovala agentura RIA s odvoláním na moskevský soud. Reddit se tak připojil k seznamu stránek, které jsou v Rusku kontrolovány za to, že neodstranily obsah, který Moskva považuje za nezákonný, včetně Wikimedia, streamovací služby Twitch a společnosti Google.

- Tři bulharští občané podezřelí ze špionáže pro Rusko, kteří žili ve Velké Británii, byli zatčeni a obviněni, uvedla policie. Obvinění byli mezi pěti osobami, které byly zadrženy v únoru po dlouhotrvajícím protiteroristickém vyšetřování. Tři z nich pak byli obviněni z držení falešných dokladů totožnosti, uvedla metropolitní policie, která má na starosti případy špionáže.

- Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta, prohlásil, že ruským sportovcům by měla být zakázána účast na mezinárodních soutěžích poté, co ruské údery zničily sportovní zařízení v Dněpru. Kira Rudik, ukrajinská poslankyně a vůdkyně liberální strany Golos, rovněž uvedla, že Ukrajina bude olympijské hry bojkotovat, pokud se jich zúčastní Rusko a Bělorusko.

- Vojenský vůdce Mali Assimi Goita v úterý uvedl, že o převratu v Nigeru telefonicky hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Putin "zdůraznil důležitost mírového řešení situace pro stabilnější Sahel", uvedl prozatímní prezident Mali Assimi Goita na Twitteru. Kreml uvedl, že telefonát iniciovalo Mali. V prohlášení se dále uvádí: "Strany se konkrétně zaměřily na současnou situaci v oblasti Sahary a Sahelu a zdůraznily zejména význam urovnání situace v Nigerské republice výhradně mírovými politickými a diplomatickými prostředky."

- Švédská vláda v úterý uvedla, že daruje Ukrajině munici a náhradní díly pro dříve darované zbraňové systémy v hodnotě přes 300 milionů dolarů. Ministr obrany Pal Jonson na tiskové konferenci uvedl, že balíček vojenské pomoci, který je 13. švédskou pomocí Ukrajině, bude zahrnovat munici a náhradní díly v hodnotě přibližně 3,4 miliardy švédských korun (313 milionů dolarů).

- Ukrajinská vláda vybuduje nová opevnění a vojenskou infrastrukturu v severovýchodních regionech, které hraničí s Ruskem a Běloruskem, za téměř 35 milionů dolarů, uvedl v úterý premiér Denys Šmyhal.

-  Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil jihovýchodní Záporožskou oblast a setkal se s vojáky bojujícími v protiofenzívě proti ruským silám, uvedla v úterý prezidentská kancelář. Zelenskij byl zachycen na videozáznamu, na němž si spolu s vysokými ukrajinskými vojáky prohlíží mapu bojiště na místě, které podle prezidentské kanceláře představuje frontové velitelské stanoviště 46. samostatné letecké mobilní brigády poblíž města Orichiv.

- Rusko a Severní Korea se v úterý vyslovily pro užší spolupráci, a to i v oblasti obrany. Podle agentury AFP se Moskva a Pchjongjang sblížily od loňského roku, kdy Kreml vyslal vojáky na Ukrajinu a zahájil rozsáhlé bojové akce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2886

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023