Ruští lékaři masově falšují záznamy o úmrtí

16. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Chyby lékařů představují příčinu 10 - 20 % úmrtí pacientů po celém světě, ale Rusko snížilo hlášený počet z 15 na pouhá 2 %. Důvodem ovšem není zlepšení léčby, ale falšování lékařů, aby se zabránilo trestnímu postihu a ztrátě vládní podpory pro ně a pro jejich nemocnice.

Chirurg provádí operaci k odstranění ledvin. Ale místo renální tepny obvazuje tepnu, která krmí játra a deaktivuje špatný orgán. Večer téhož dne pacient zemře.

Smrt nastala v důsledku chyby lékaře, pro kterou nebyla žádná omluva. V důsledku incidentu byla sestavena lékařská a kontrolní komise a lékař byl požádán, aby odstoupil z vlastní vůle. Doktor souhlasil. Případ nešel dál než k nemocniční komisi.

Úmrtní list naznačoval, že na vině je krevní sraženina v tepně. Zesnulý měl rakovinu, v případě onkologie existuje pravděpodobnost takových krevních sraženin. Na papíře operace proběhla podle plánu a krevní sraženina se stala špatnou "náhodou". Chirurg, který zabil pacienta, odstoupil z jednoho zdravotnického zařízení, ale pokračoval v práci v jiném.

V jiném městě, ve Volgodonsku, zemřel před několika lety šedesátiletý muž s astmatem poté, co mu lékař předepsal Astmopent. Při pitvě patolog Alexander Kancurov zjistil, že příčinou smrti byl opakovaný infarkt myokardu.

"Poté za mnou začal běhat vedoucí patologického úřadu a trvat na tom, že neexistují žádné známky této diagnózy. Ve skutečnosti nic nevysvětlovali, jen tlačili," říká Kancurov.

Podle oficiálních údajů se však Rusko téměř zbavilo lékařských chyb: Více než třetina regionů v roce 2022 vykazovala abnormálně nízkou úroveň - pouze 2 %. V Rusku jako celku nedosahuje 4 %. Úředníci hrdě oznamují: "Ruský systém zdravotní péče si zaslouží ocenění", stále více cizinců jezdí do Ruska na léčbu a národní projekt Zdravotní péče jde podle plánu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3152

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023