30127

Kde hledat kontury svobody

10. 8. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Politický filosof Isaiah Berlin ve slavné eseji z roku 1958 vymezuje dvojí pojetí svobody zhruba takto: pozitivní svoboda je svobodou k něčemu, třeba k politické participaci, jakou měli občané starověkých Athén, negativní svoboda je svobodou od něčeho, v prvé řadě od státního donucení, omezující životy jednotlivců. Berlin dochází k podobnému výsledku jako o sto let dříve Benjamin Constant v textu O antické svobodě ve srovnání se svobodou moderní – pozitivní svoboda v sobě skrývá hrozbu autoritářství, a už proto je negativní svoboda důležitější.

Ruská agrese na Ukrajině: Protivzdušná obrana sestřelila bezpilotní letouny, které mířily na Moskvu a Sevastopol, tvrdí ruští představitelé

10. 8. 2023

čas čtení 9 minut

 

Dva drony byly sestřeleny v oblasti Moskvy, tvrdí starosta, zatímco 11 jich bylo zachyceno na okupovaném Krymu, uvádí ruské ministerstvo obrany

Moskva:


- Suspilne, ukrajinská státní vysílací společnost, uvádí, že v Sumské oblasti bylo přes noc zaznamenáno 28 výbuchů v důsledku ruského ostřelování, ale že nebyly hlášeny žádné oběti.


- Ruská vláda zvyšuje úsilí o zastavení používání VPN,
sděluje britské ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Spojeného království zveřejnilo svou každodenní zpravodajskou informaci, podle níž ruské úřady zintenzivnily úsilí o zablokování přístupu občanů k virtuálním privátním sítím (VPN), které umožňují lidem obcházet omezení na internetu.

"Zprávy naznačují, že mnoho z nejoblíbenějších VPN se v některých oblastech Ruska stalo nepoužitelnými," uvedlo MO na Twitteru.

"VPN jsou v Rusku nesmírně populární, přestože jsou od roku 2017 nelegální. Umožňují uživatelům přístup k objektivním mezinárodním zpravodajským zdrojům, včetně těch o válce na Ukrajině."

V aktualizaci se uvádí, že kromě omezování přístupu Rusko uspořádalo poplašnou kampaň o nebezpečnosti VPN.

"Kromě zvýšeného technického narušení zahájil ruský stát také veřejnou informační kampaň, v níž se snaží zastrašit občany, aby se VPN vyhýbali, a tvrdí, že ohrožují jejich osobní údaje," uvedlo MZV.

 19311

Polsko-běloruská hranice se stává ohniskem napětí

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Kromě strašlivých ztrát na životech představuje největší nebezpečí války na Ukrajině hrozba jaderných zbraní a riziko, že by NATO mohlo být zataženo do třetí světové války. Prezident Joe Biden slíbil - a to opakovaně - že se to nestane.

Ale i když se NATO zatím vyhnulo tomu, aby bylo vtaženo do války s Ruskem na rusko-ukrajinské hranici, na polsko-běloruské hranici právě nýní hrozí, že se věci zvrtnou, varuje na webu Responsible Statecraft Ted Snider.

 20618

Prezident Petr Pavel přehodnotí nominaci Roberta Fremra poté, co vyšly najevo jeho rozsudky z dob komunismu

10. 8. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

 

Začátkem tohoto týdne český prezident Pavel Fremrovo jmenování pozastavil poté, co se objevily informace, že soudcova účast na politických procesech v 80. letech byla rozsáhlejší, než se dosud uvádělo, píše Albín Sybera na serveru Intellinews.

"Požádal jsem o přístup k relevantním informacím a zdrojům v této věci," napsal Pavel ve svém vlákně na X/Twitteru. "Nemám v úmyslu znovu přezkoumávat žádné rozhodnutí, ale nechci ignorovat [...] dosud nepřezkoumané informace."

Pokrokový senátor a bývalý kandidát na prezidenta Marek Hilšer na svém účtu X/Twitter 6. srpna napsal, že "Fremr před Senátem nemluvil pravdu, když řekl, že za totality nikoho neodsoudil z politických důvodů". Slyšení v Senátu je součástí procedury vedoucí ke jmenování soudců Ústavního soudu.

 20618

Kauza Fremr. Píše Pavel Kosatík, ale...?

10. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Snažím se každou politickou causu nahlížet z toho hlediska, jestli prospívá nebo škodí systému, napsal Pavel Kosatík na Facebooku a pokračuje:

Fremrova causa vydatně poškozuje zatím dobré jméno Ústavního soudu. Nedovedu pochopit, jak člověk, který si musí pamatovat, co v osmdesátých letech dělal, v sobě najde tu drzost, že vůbec do takové funkce kandiduje, zajde pak mlžit o své minulosti do Senátu a od té doby navíc už několik dní tu situací dál protahuje, místo aby hodil ručník do ringu. Respektive dovedu to možná pochopit, když si vzpomenu na rovnici, která v osmdesátých letech platila: komunismus = drzost.


30685

Titulky a první linie: Jak americké zpravodajství o válkách v Jemenu a na Ukrajině odhaluje zaujatost při zaznamenávání civilních ztrát?

10. 8. 2023

čas čtení 9 minut

Válka s sebou nese utrpení. To, jak často a jakým způsobem se o tomto utrpení v USA informuje, však není nestranné.

Vezměme si například intervenci vedenou Saúdskou Arábií v Jemenu v březnu 2015 nebo ruskou invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Pozornost, kterou média těmto krizím věnují, odhaluje zaujatost, která se netýká ani tak lidských důsledků konfliktů, jako spíše role a vztahu Spojených států k zúčastněným válčícím stranám, píše list The Conversation.

 18993

Británie: Ústředí Konzervativní strany rozeslalo pravicovým novinám pomlouvačný materiál o jedné právničce

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Profesní britské organizace právníků Law Society a Bar Council (Advokátní rada) jsou vážně znepokojeny informacemi zaslanými pravicovým novinám, v nichž je Jacqueline McKenzieová označována za "levicovou právničku"
 
Law Society a Bar Council se ohradily proti tomu, co vedení britské Konzervativní strany udělalo  právničce zabývající se imigrací poté, co se stala předmětem materiálu zaslaného pravicovým novinám.

Jacqueline McKenzieová, vedoucí imigračního oddělení právní společnosti Leigh Day a partnerka firmy,  uvedla, že centrála Konzervativní strany zaslala deníkům Daily Telegraph, Daily Mail, Sun a Daily Express informace, která byly nevěcné a jejichž cílem bylo vybičovat vůči ní nevoli ve veřejnosti.

V mimořádném společném prohlášení Nick Vineall KC, předseda Rady advokátních komor, a Lubna Shuja, předsedkyně Právnické společnosti, odsoudili chování toryů, kteří rozeslali dokument s názvem "Odhaleno: vysoká labouristická poradkyně je levicová právnička blokující deportace uprchlíků do Rwandy".
 

Desítky lidi byly zraněny při výbuchu v továrně nedaleko Moskvy

10. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Továrna v Sergiev Posadu  vyráběla vojenské vybavení
Ruská média přispěchala s tvrzením, že vybuchla  pyrotechnika. Když se ale podíváme na videa výbuchů pyrotechniky, zjistíme, že výbuch  nevypadá jako pyrotechnika.

V továrně se vyráběly vojenské výrobky pro "speciální vojenskou operaci". Takže co tam vlastně vybuchlo, média neřeknou, ale ohňostroj to nebyl.

Vidíme hřibovitý oblak z jediného výbuchu a pyrotechnika by explodovala v různých směrech.

Ruská média informují, že generální ředitel závodu PIRO-ROSS Sergej Čankajev (kde údajně došlo k výbuchu) byl zadržen a je předveden k výslechu.

Ředitel společnosti údajně najímal pro svůj podnik nelegální migranty. Majitel pyrofirmy údajně tvrdí, že k výbuchu došlo v sousední dílně, nikoli ve skladu, kde skladoval pyrotechniku.
Znamená to, že ruský strategický vojenský podnik pronajímal své prostory pro obchod a pracovali v nich nelegálové?

To mě nepřekvapuje.

Továrnou, v níž se údajně vyrábějí rakety pro ohňostroje, v Moskevské oblasti otřásl výbuch, který zranil nejméně 40 lidí a vyvolal otázky, zda byl výbuch důsledkem nehody nebo cíleného útoku.

K výbuchu došlo ve středu kolem 10:40 místního času v tovární dílně v Sergiev Posadu, asi  65 km od centra Moskvy. 

Na videu výbuchu je hřibovitý oblak kouře stoupající do vzduchu nad optickým mechanickým závodem Zagorsk, který v minulosti vyráběl brýle pro noční vidění a další zobrazovací zařízení pro ruskou armádu. Představitelé továrny nařídili "úplnou evakuaci" oblasti.

 17274

Riskuje Biden s mariňáky na lodích v Perském zálivu válku s Íránem?

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Deník Washington Post uvádí, že Joe Biden se v Perském zálivu pouští do "pozoruhodné eskalace", která by mohla vést k americko-íránské válce. Údajně se chystá povolit umístění americké námořní pěchoty a námořníků na zainteresovaných obchodních lodích ve snaze zabránit Íránu v obsazování ropných tankerů v regionu, zdůrazňuje Trita Parsi na webu Responsible Statecraft.

 20229

Nová "válka tankerů" a eskalace americké armády v Perském zálivu

10. 8. 2023

čas čtení 8 minut

Spojené státy umístily výzbroj a vojenský personál připravený k boji na zaoceánská obchodní plavidla naposledy během světových válek ve 20. století.

Nejblíže se Spojené státy k podobnému opatření přiblížily při doprovodu kuvajtských ropných tankerů během fáze "tankerové války" íránsko-iráckého konfliktu v 80. letech 20. století. Tentokrát Spojené státy nezašly tak daleko, aby na komerční plavidla umístily vlastní vojenský personál, ačkoli tankery byly z právního hlediska opatřeny novou vlajkou, aby je mohly doprovázet válečné lodě amerického námořnictva, píše Paul R. Pillar.

 19422

Twitter dostal pokutu 350 000 dolarů za to, že nepředal Trumpova data

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty



Společnost Twitter byla nucena předat záznamy z účtu bývalého prezidenta Donalda Trumpa mimořádnému soudci vyšetřujícímu události vedoucí k útoku na Kapitol z 6. ledna 2021 a zaplatit sankce za to, že tak neučinila rychleji, jak bylo zveřejněno v rozhodnutí odvolacího soudu  ve středu.

Divoké požáry na Havaji, které rozdmýchává silný vítr, si vynucují evakuace

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Třicet šest lidí zahynulo na Havajských ostrovech při divokých požárech

Pobřežní stráž zachránila více než  deset lidí, kteří utekli do oceánu, aby se vyhnuli kouři a plamenům 

Několik rozsáhlých požárů zuřících na Havaji si vynutilo hromadnou evakuaci a rozsáhlé výpadky elektřiny, zatímco pobřežní stráž USA zachránila nejméně 12 lidí, kteří utekli do oceánu, aby se vyhnuli kouři a plamenům.

Požáry, které se rozhořely v důsledku sucha a silného větru spojeného s hurikánem Dora, způsobily na ostrově Maui a zejména v turisticky oblíbeném městě Lahaina uzavření silnic a škody na budovách.

 17128

Pět největších amerických dodavatelů zbraní vydělalo v roce 2022 196 miliard dolarů

10. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Podle nového žebříčku 100 největších obranných firem, který sestavil Defense News, američtí výrobci zbraní i nadále dominují světovému zbrojnímu průmyslu - mezi pěti největšími světovými vojenskými dodavateli jsou čtyři společnosti se sídlem v USA.

Podle Defense News dosáhlo v roce 2022 pět největších amerických dodavatelů zbraní příjmů ve výši 196 miliard dolarů. Všem ostatním společnostem zaměřeným na obranu dominovala společnost Lockheed Martin, jejíž celkové příjmy z vojenské činnosti činily v loňském roce zhruba 63 miliard dolarů. Společnost RTX, dříve známá jako Raytheon Technologies, byla s odstupem druhá, když v roce 2022 dosáhla příjmů ve výši zhruba 40 miliard dolarů, informuje Connor Echols.

 18958

Převrat v Nigeru přivedl západní Afriku na pokraj války

10. 8. 2023

čas čtení 6 minut

Západoafrický regionální orgán ECOWAS se ve čtvrtek sejde na mimořádném summitu poté, co uplyne lhůta, kterou stanovil nigerské juntě vedené generálem Abdourahmanem Tchianim k uvolnění moci a obnovení demokraticky zvolené vlády Mohameda Bazouma.

Lhůta, která vypršela v neděli, vyvolala obavy a znepokojení, že se region může ocitnout ve válečném stavu, píše Taiwo Hassan.

 17267

Studie: více než polovina druhů na Zemi žije v půdě

10. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Podle aktuální studie je půda druhově nejbohatším biotopem na Zemi: žije v ní více než polovina všech druhů.

O půdě se vědělo, že je bohatým zdrojem života, ale tento nový údaj je dvojnásobný oproti odhadu vědců z roku 2006, kdy se domnívali, že na půdě je založeno 25% života.

Práce publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences zjistila, že půda je domovem 90% hub, 85% rostlin a více než 50% bakterií. Savci jsou se svými 3% skupinou nejméně spojenou s půdou, informuje list Guardian.

 20635

OSPOD. Opatrovník nebo tyran s metodami podsvětí?

9. 8. 2023 / Milan Čech

čas čtení 68 minut

V minulém textu ohledně náhradní rodinné péče a nerespektování Úmluvy o právech dítěte v ČR jsem se věnoval převážně soudům, pro které je často nejjednodušší popírat skutečný nejlepší zájem dítěte z oné Úmluvy a ohýbat ho ve směru práv jiných osob tak, aby mezi všemi, kteří nějaká práva mají, vznikl žádoucí soulad, byť nebude odrážet realitu a skutečný zájem dítěte a jeho, dle Úmluvy prioritní práva, tak budou zcela pošlapána a popřena i proto, že je ze strany státu nikdo reálně nehájí, ani úřady k tomu určené. 

Původně ohlášený a napsaný text o podílu OSPODů v tomto soukolí musel být pod tíhou informací z petice a emailů, které mi přišly, virtuálně roztrhán a spálen, protože se moje původní představa o fungování OSPODů ukázala jako příliš optimistická. Situace ukazuje, že systém už leckde v rozkladu dávno je a děti dokonce i vědomě ničí, jen se to děje bez zájmu veřejnosti a sdělovacích prostředků.

 20195

Chudým se vzalo, bohatým dalo

9. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Je to zvláštní pocit, když člověk čte, že za dobu prudce rostoucí inflace hlásí české firmy rekordní zisky, třeba právě v potravinářství. Neplatí to zdaleka pro všechny firmy. Pro pekárny to bylo opravdu složité období. Nicméně mnoho jiných firem je na tom velmi dobře, prostě si vydělaly na vysokých cenách.

Přitom v ekonomice klesají reálné mzdy, vrátila se mantra o škrtání, ministr práce chce na nezaměstnaných ušetřit jednu miliardu, snižuje se valorizace důchodů. Potraviny nebo třeba energie jsou navíc těmi náklady, jimž se chudí nemohou vyhnout. Podle aktuální zprávy se podařilo bohatým rodinám zaplatit růst nákladů na energie z daňových škrtů, chudé rodiny se ale dostaly do mínusu, protože jim škrty v daních prakticky nic nepřinesly.

 20044

Obavy o antarktický mořský led, protože se "velmi brzy" vytvořila letošní ozonová díra

9. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Podle odborníků by větší než obvyklá ozónová díra mohla způsobit další oteplování jižního oceánu a zesílit škodlivé účinky erupce sopky Tonga v roce 2022

 
Díra v ozonové vrstvě se letos začala tvořit velmi brzy, což vyvolalo varování, že větší než obvyklá díra může dále oteplit jižní oceán, zatímco hladina antarktického mořského ledu je rekordně nízká.

Satelitní údaje Evropského střediska pro střednědobé předpovědi počasí naznačují, že se díra nad Antarktidou již začala tvořit.

Dr. Martin Jucker, přednášející v Centru pro výzkum klimatických změn na Univerzitě Nového Jižního Walesu, uvedl, že díra se obvykle začíná tvořit koncem září, vrcholu dosahuje v říjnu a uzavírá se v listopadu nebo prosinci.

Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Ruská agrese na Ukrajině: Při nejnovějším útoku na ruské hlavní město byly u Moskvy sestřeleny dva bezpilotní letouny, tvrdí Rusko

9. 8. 2023

čas čtení 8 minut



- Dva ukrajinské bojové drony mířící na Moskvu byly sestřeleny, uvedli ve středu ruští představitelé.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin na Telegramu uvedl: "Byl zaznamenán pokus dvou bojových dronů vletět do města. Oba byly sestřeleny protivzdušnou obranou."

Dodal, že na místě byly záchranné služby, ale neuvedl žádné oběti.

Uvedl, že jeden dron byl sestřelen v oblasti Domodědovo na jižním okraji města, zatímco druhý byl sestřelen v oblasti Minské magistrály, západně od hlavního města.

"Protivzdušná obrana zničila dva bezpilotní letouny," uvedlo ruské ministerstvo obrany a dodalo, že nebyly hlášeny žádné oběti ani škody.

- Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny se ve středu ráno přihlásil k sestřelení ruského vrtulníku.

- Místní úřady v Dněpropetrovské oblasti oznámily, že v noci byl při ruském úderu v oblasti Nikopole zabit 18letý chlapec a tři muži byli zraněni. Poškozen byl kostel a soukromé domy.

 20607

Když mají čeští politikové problém, hnědnou

9. 8. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 1 minuta

Blouznění Mariana Jurečky o tom, že vláda vládne v nejtěžším období od roku 1945 a jde jí to, připomínají prohlášení pražského primátora Igora Němce z okamžiku, kdy se k Praze blížila povodňová vlna: "Situace je, bych řekl, nadmíru výtečná," píše Matěj Metelec.

Ve skutečnosti Jurečka samozřejmě dobře ví, že přinejmenším jemu samotnému a jeho straně to nějak nejde, a tak se uchyluje k tradičním poslednímu útočištím neschopných politiků bez fantazie, honu na mytické zneužívače dávek a rasismu.

V Česku jsou podobné záchranné manévry evergreen, zažili jsme to nespočetněkrát od komunální po celostátní úrovně v podstatě u všech stran, je to jako by politici měli zakódovaný nepodmíněný reflex, který jim říká "když klesají preference, zhnědni!". Bohužel, od té doby, co se vrátila do Parlamentu "autentická" krajní pravice, funguje tenhle recept o poznání hůře. Docela by mě zajímalo, kdy to současné generaci politiků doteče.

 20636

Británie: Festival idiocie na britském ministerstvu vnitra

9. 8. 2023

čas čtení 7 minut

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že kdyby se nyní konaly v Británii všeobecné volby, labouristé by v Dolní sněmovně získali 461 poslaneckých křesel, konzervativci 90. O poslanecká křesla by přišla většina současných ministrů i premiér Rishi Sunak.

Britští konzervativci vědí, že jejich věc je ztracena a že příští všeobecné volby takto zoufale prohrají. Vymýšlejí si tedy šílená ultrapravicová řešení: v zemi, kde nic nefunguje a která trpí chudobou (jde premiér  na jídlo v Los Angeles do luxusní restaurace, kde zaplatil za obět 15 000 dolarů!) se vláda snaží voliče přesvědčit, že problémem je hrstka uprchlíků, kteří se pokoušejí připlout do Británie na malých člunech. Ultrapravicové hysterii ohledně uprchlíků předsedá děsivá fašistka, ministryně vnitra Suella Bravermanová, která je nejen neuvěřitelně zlá ale také hloupá. Takto komentuje její chování a chování dalších konzervativních poslanců satirik John Crace. Pozor, nepřehání (JČ):

 19501

Afrika: O Rusech v korkové přilbě

9. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruští nacionalisté oslavují převrat v Nigeru, podobně jako jejich carští předchůdci v Etiopii před více než stoletím. Antikoloniální slogany slouží k zakrytí toho, co není ničím jiným než snahou ruského státu vybudovat vlastní koloniální říši v subsaharské Africe, píše Dmitrij Galko.

 20461

Proč nebudou žádná jednání s Putinem

9. 8. 2023

čas čtení 7 minut

"Nikdo nechce vyjednávat s Ruskem," stěžoval si v posledních dnech několikrát na kameru prezident Vladimir Putin. Rád by dosáhl mírové dohody nebo příměří, tvrdí, ale žádná jednání neprobíhají, píše Konstantin Sonin.

 20629

Pavel Veleman v Lidovkách: Česko se řítí do neuvěřitelné sociální krize

7. 8. 2023

čas čtení 5 minut


"Budeme mít zhruba 30 procent lidí v dávkovém systému. Budou velké etnické problémy ve vyloučených lokalitách. Teď se velmi radikalizuje mladá romská generace. Dojde k tzv. palestinizaci problémů, kdy gangy začnou bojovat o svůj vliv ve městě. Bude zde  obrovská skupina deklasovaných lidí. Mladší lidé odejdou do Rakouska či Německa. Zůstane rozpadlý sociální stát plný chudých a naštvaných lidí."

"Ve vyloučených lokalitách jsou tisíce dětí, které nemají ani základní vzdělání. Co s nimi bude? Spadnou do kriminální ekonomiky, pojme je organizovaný zločin. Máme neskutečně hodně lidí mimo systém jenom kvůli tomu, že nejsme schopní vyřešit exekuce."

Lidové noviny zveřejnily zásadní, vysoce informovaný, věcný rozhovor s Pavlem Velemanem. Je nesmírně důležitý. Bohužel je za placenou bariérou ZDE.

Se souhlasem interviewovaného z rozhovoru přinášíme několik citací:

 20618

Co to máme v ČR za prezidenta?

8. 8. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Opravdu mě zarazil tento výrok Petra Pavla (citace ze Seznamu.cz)

„V době, o které se bavíme, tady byl nějaký právní řád, podle tohoto právního řádu opuštění republiky bylo trestným činem a ten byl posuzován naprosto shodně všemi soudci, kteří tady soudili trestní právo. Myslím, že bychom to měli vidět v tomto kontextu. Ale nechci se bavit o jednotlivých případech, protože s jejich detaily nejsem seznámen,“ uvedl Pavel.

Cože? Aplikujme to na nacistický "právní řád" v Německu a hned uvidíme, jak je to nepřijatelné

Rozhovor Britských listů 616. Romové v ČR jsou zvyklí strašně moc toho vydržet. Jak dlouho to potrvá?

27. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



O vzbouření některých Romů proti ukrajinským uprchlíkům, o jejich sociálním postavení v České republice a o nečinnosti politiků v této věci hovoří Jan Čulík se sociálním pracovníkem Pavlem Velemanem.

Pan Veleman velmi zajímavě poukazuje na to, že se u Romů projevuje tentýž syndrom jako u mnoha jiných brutálně terorizovaných či zastrašovaných osob. To, co jim dělají násilníci, začnou totiž dělat jiným podle tohoto vzoru i oni sami. Je to jako v případě mladého syna, který hájí svou matku před násilím svého otce, a v dospělosti se pak také chová jako násilník. Více pozornosti, prosím, této psychické reakci.

 19143

Zelenskyj: Postupně navyšujeme výrobu zbraní

9. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uspořádal konferenční hovor o situaci na frontě - útočných akcích obranných sil, schopnostech a dynamice postupu. Hovořil o tom ve večerním projevu 7. srpna, který byl zveřejněn na prezidentově webu.

Rozhovor Britských listů 615. Jsem prý zrádcem romského národa!

25. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Mezi některými Romy v České republice vznikla nenávist vůči ukrajinským uprchlíkům, živená nyní proruskými tzv. "vlastenci", kteří paradoxně donedávna rasisticky nenáviděli právě Romy. Jozef Miker se obrátil na romskou komunitu s apelem, aby se Romové zbavili své posedlosti Ukrajinci, a od některých si vysloužil vyobcování "z romského národa". V tomto Rozhovoru Britských listů však vysvětluje, co může být motivací pro tuto romskou antipatii vůči cizincům. Kdy se vydají vrcholní čeští politikové do romských komunit o tom s nimi mluvit? Kdy mezi Romy pojede premiér Petr Fiala?

 17285

Proč snahy ruských úřadů zvýšit porodnost končí nárůstem chudoby

9. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruští politici jsou znepokojeni, že míra plodnosti v země jako celku, tj. počet dětí na jednu ženu za život, klesl pod 1,5, hluboko pod úroveň reprodukčního čísla 2,2, které zajišťuje zachování stávajícího počtu obyvatel. Ale jedná se o součást druhé demografické revoluce způsobené vzděláváním a urbanizací, říká Dmitrij Zakonťanskij.

Rozhovor Britských listů 614. Colours of Ostrava

22. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous se jako každoročně účastní festivalu Colours of Ostrava, především jeho diskusní složky Melting Pot. Jenže, marná sláva, v Ostravě, podobně jako nedávno na filmovém festivalu v Karlových Varech se sice mluví inteligentně, jenže jaký to má dopad, když Česko ovládají politici, kteří jsou idioti?

PS. Ohledně festivalu Colours of Ostrava se rozšířila zpráva, že při vstupu bylo blokováno několik lidí pro svůj vzhled  LGBT+ a pro politické názory, vyjadřované např. na tričku. (V rozhovoru o tom mluvíme.) Bohumil Kartous by rád upozornil, že mladý novinář, který na tyto skutečnosti upozornil, o nich pouze referoval, nebyla to jeho vlastní zkušenost.

 17954

Vlny veder v Antarktidě jsou varováním pro lidstvo - a máme jen málo času na záchranu planety

8. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 
Hladina mořského ledu v Antarktidě prudce klesá, k extrémním výkyvům počasí dochází rychleji, než vědci předpovídali
 
Antarktida v současné době zažívá dramatické změny nebývalou rychlostí, které se vyznačují opakovanými extrémními jevy. Patří k nim letní vlny veder v okolí Antarktidy a loňská podzimní vlna veder, kdy se teploty vyšplhaly až o 40 °C nad průměr. Navíc jak loni v létě, tak letos v zimě dosáhl rozsah mořského ledu rekordně nízkých hodnot. K těmto změnám došlo ještě rychleji, než vědci předpovídali.

 20044

Dohnala klimatická krize Antarktidu? Hledání odpovědi nebylo nikdy naléhavější

8. 8. 2023

čas čtení 5 minut

 

Naše neschopnost s jistotou předpovědět vzestup mořské hladiny v rozmezí od extrémně náročných dvou metrů do 10 metrů, které by mohly znamenat konec civilizace, je příkladem problému, kterému čelí výzkumní pracovníci
, varuje fyzikální oceánograf  Andrew Meijers.
 
Posledních několik měsíců bylo pro oceánografy, zejména ty, kteří se specializují na rozsáhlý Jižní oceán kolem Antarktidy a jeho roli v našem klimatu, bouřlivým obdobím. Média byla zaplavena zprávami o vlnách mořských veder na severní polokouli, o možném kolapsu atlantické meridionální cirkulace do poloviny století a o rekordním deficitu antarktického mořského ledu, který se objevil v letošní jižní zimě. Vedle vln veder a požárů buše v Severní Americe a jižní Evropě, záplav v Číně a zimních teplot v Jižní Americe přesahujících 38 °C se klima v myslích mnoha lidí změnilo z "problému budoucnosti" na "problém současnosti".

 20619

Stále mladý rebel

8. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 21 minut

I když má na svém kontě přes osm křížků, je stále mladým rebelem, jenž prostřednictvím svých písňových, básnických i knižních textů vyjadřuje s humorem

jemu vlastním připomínky k tomu, co se mu ve společnosti a v tom našem světě nelíbí. Na svém spisovatelském kontě má přes pětatřicet knih, zrealizoval přes padesát výstav svých fotomontáží a portrétů nejrůznějších lidí z celého Česka. Vystupoval nejen v pořadech Divadla Semafor hlavně jako host Miloslava Šimka, ale také i v Divadle Jiřího Grossmanna. A od roku 1999 vystupuje po celém Česku i v zahraničí se svými vlastními recitály Nemám čas lhát, Bez náhubku a s pořadem Fouskův svět. Jistě již tušíte, že tím, o němž zde píši je mezi lidmi velmi oblíbený spisovatel, básník, textař, humorista, písničkář, cestovatel a fotograf, Josef Fousek, jehož životní cesta započala na Kladně v roce 1939, podruhé v roce 1987 na jednotce intenzivní péče v Kroměříži a potřetí v roce 1999 na kardiochirurgii na Karlově náměstí v Praze.

Pane Fousku, jak se cítíte po trojím narození?

Británie a výhrůžky uprchlíkům: Nejezděte sem, nebo vás pošleme na zoufalý, vzdálený ostrov

8. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Nejnověji hrozí britská vláda, že bude posílat příchozí uprchlíky na Ascension Island, sopečný ostrov o velikosti asi 10 km napříč v jižním Atlantiku, tisíce kilometrů odkudkoliv. Není tam žádná infrastruktura ani tam nežijí žádní místní lidé, veškerá infrastruktura pro věznění uprchlíků by se tam musela dovézt.

Británie zažívá léto studeného počasí a neustálého deště. Po odchodu z EU vypouštějí zprivatizované britské vodárny do moří kolem britského ostrova miliony tun splašků. Při nedávném triatlonu, kdy se sportovci pokusili v moři plavat, jich bylo asi šedesát nakaženo splašky.

Na obrázku je fašistická ministryně vnitra Suella Braverman a premiér Rishi Sunak.

Zajímavé je, že nejnetolerantnější názory projevují tyto děti imigrantů. Kdyby v Británii platila politika, kterou tyto kreatury prosazují, jejich rodiče by se do země nikdy nedostali.

Komentátoři poukazují na to, že vládnoucí konzervativci pod Rishim Sunakem prosazují stále extremnější pravicovou politiku, ze zoufalství, že prohrají příští volby. Jenže britská veřejnost není nakloněna jejich pravicovým extrémům: například v zemi sílí sympatie vůči uprchlíkům a aktivní jsou četné organizace, které jim pomáhají. (JČ)



O falešném mýtu. Se situací znevýhodněných dětí "nejde nic dělat"

8. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


Krnov desegregoval školy (na každé je cca 8-12 % romských vyloučených dětí) a roky pracuje na navazujících službách - školky, doučování, speciální pedagogové, zájmová činnost, atd. Devět tříd ZŠ nedokončuje 4,8 % dětí proti 8,3 % s podobnou strukturou.

Detaily z Krnova skvěle popisuje Karel Handlíř - jeden z ředitelů. Obdivuhodná osobnost. Protože kromě hodnot a nadšení dokáže popsat "manažersky" ten proces optimalizace různých opatření podle toho, jak se jim osvědčila.

Znečištění ovzduší (jako v Praze) souvisí s nárůstem rezistence vůči antibiotikům, která ohrožuje lidské zdraví

8. 8. 2023

čas čtení 6 minut

 

Celosvětová studie naznačuje, že souvislost v průběhu času posílila ve všech zemích a na všech kontinentech

 

Znečištění ovzduší přispívá k nárůstu rezistence vůči antibiotikům, která představuje významnou hrozbu pro lidské zdraví po celém světě, naznačuje globální studie.

Analýza, která využívá údaje z více než 100 zemí za téměř dvě desetiletí, ukazuje, že zvýšené znečištění ovzduší souvisí s nárůstem rezistence vůči antibiotikům ve všech zemích a na všech kontinentech.

Nezařazení Rosatomu do sankcí EU proti Rusku poškozuje Ukrajinu, říká publikace Greenpeace

8. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Nezařazení Rosatomu do sankcí EU proti Rusku poškozuje Ukrajinu, říká publikace Greenpeace

 18389

dTest: Pozor na mobilní aplikace určené k ždímání telefonního účtu

8. 8. 2023

čas čtení 6 minut

 

Senior si chce stáhnout do mobilního telefonu aplikaci například na měření krevního tlaku nebo čtečku QR kódu. Tato běžná situace může vést k registraci k placené službě, aniž to spotřebitel skutečně zamýšlel. Stažené mobilní aplikace totiž nemusí poskytovat své služby zdarma. Obchod s nepozorností je výnosný a vždy se najdou uživatelé, kteří se přehlédnou, a pak platí, dokud si svého pochybení nevšimnou a dokud se jim od placené služby nepovede odejít. Mobilní operátoři by měli důsledně dbát na zájmy svých uživatelů a zajistit, že poskytovatelé služeb placených formou prémiových SMS poskytnou spotřebitelům předem srozumitelné a jasné informace o formě placení a o ceně služeb.

 20631

Británie: Aktivisté vyvrtali díry do pneumatik více než 60 vozů SUV v autosalonu v Exeteru

8. 8. 2023

čas čtení 3 minuty


Organizace Tyre Extinguishers se přihlásila k odpovědnosti za útok, který má upozornit na "přítomnost hrubě nevhodných soukromých vozidel" na silnicích

Aktivisté bojující proti vozidlům SUV použili elektrickou vrtačku k sabotáži pneumatik více než 60 vozidel s pohonem 4x4 v autosalonu, přičemž útok označili za odvetu za smrt dvou dívek při nehodě u základní školy minulý měsíc.

 19475

Italská pobřežní stráž nalezla mrtvoly ženy a batolete po ztroskotání dvou lodí v noci u italského ostrova Lampedusa

7. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 
V neděli odpoledne bylo zachráněno 57 lidí a více než 30 jich bylo považováno za pohřešované. Je to další tragická zpráva o  těch, kteří se vydali na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře a hledali útočiště v Evropě.

Italská média s odvoláním na výpovědi přeživších uvedla, že dva čluny vypluly ze Sfaxu v Tunisku a   v rozbouřeném moři se potopily.



12800