Bezpečnostní služba zmařila spiknutí usmrtit Zelenského, sděluje Ukrajina

7. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Byla zatčena žena kvůli údajnému plánu usmrtit ukrajinského prezidenta během návštěvy Mykolajivské oblasti.

 
Ukrajinská bezpečnostní služba sděluje, že zmařila spiknutí s cílem zavraždit prezidenta země Volodymyra Zelenského. Zatkla ženu podezřelou ze shromažďování informací o jeho pohybu.

Nejmenovaná žena měla podle ukrajinské bezpečnostní služby shromažďovat informace o Zelenského návštěvě v jižní Mykolajivské oblasti, na kterou prý Rusko plánovalo podniknout rozsáhlý letecký útok.

Na svém kanálu Telegram Zelenskyj uvedl, že ho šéf SBU informoval o "boji proti zrádcům".

 
Útok bezpilotního letounu na Moskvu na začátku letošního roku, který byl připsán ukrajinské armádě, označil Kreml za pokus o atentát na Vladimira Putina, za který prý bude následovat odveta.

Ukrajina tvrdí, že zmařila mnoho spiknutí s cílem zabít svého prezidenta Volodymyra Zelenského.

Na začátku války Zelenskyj také řekl, že si je vědom toho, že ho Putin chce zabít. Více než 400 ruských žoldnéřů ze skupiny Wagner bylo údajně v únoru 2022 v Kyjevě s rozkazem zabít Zelenského v rámci "strategie dekapitace".

Loni v březnu pobočníci tvrdili, že Zelenskyj přežil tři atentáty během jediného týdne a že jich byly desítky.

SBU uvedla, že Ukrajina se o posledním spiknutí dozvěděla s předstihem a během Zelenského návštěvy byla zavedena dodatečná bezpečnostní opatření.

Bezpečnostní služby tvrdily, že podezřelá pomáhal Rusku připravovat "masivní letecký útok na Mykolajivskou oblast".

SBU uvedla, že ačkoli se osoba "snažila zjistit čas a seznam míst přibližné trasy hlavy státu na území regionu", agenti získali informace o "podvratné činnosti podezřelé" a následně zavedli dodatečná bezpečnostní opatření.

SBU zveřejnila rozmazaný snímek podezřelé zadržené maskovanými policisty v kuchyni  spolu s telefonními zprávami a ručně psanými poznámkami.

Žena údajně hledala informace o umístění systémů elektronického boje a skladů s municí.

SBU uvedla, že její důstojníci podezřelou  sledovali, aby získali více informací o jejích ruských průvodcích a jejích úkolech.

Policisté pak ženu přistihli "při činu", když se pokoušela předat zpravodajské údaje ruským tajným službám, uvedla SBU.

Žena prý žila v malém jižním městě Očakiv v Mykolajivské oblasti a dříve pracovala v obchodě na tamní vojenské základně.

Údajně fotografovala místa a snažila se získat informace od osobních kontaktů v oblasti.

Může čelit obvinění z neoprávněného šíření informací o pohybu zbraní a vojsk. Pokud bude odsouzena, může si odsedět až 12 let ve vězení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2020

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2023