USA se připravují na "významnou eskalaci" proti svým vojákům na Blízkém východě

27. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Vysoký představitel amerického ministerstva obrany v pondělí uvedl, že Washington vidí na Blízkém východě v blízké budoucnosti vyhlídky na "mnohem významnější eskalaci proti americkým silám a personálu", píše Joseph Haboush.

V posledních dnech došlo k několika útokům na americké vojáky v Sýrii a Iráku, které následovaly po zvýšení stavu sil nařízeném Pentagonem po útoku Hamásu na Izrael ze 7. října.

Tento činitel řekl, že po nedávném nárůstu útoků na americké vojáky na Blízkém východě jsou "íránské otisky prstů všude".

"Připravujeme se na tuto eskalaci, a to jak z hlediska obrany našich sil, tak z hlediska toho, že jsme připraveni rozhodně reagovat," řekl tento činitel v odpovědi na otázku Al Arabiya English a ujišťoval, že USA "nikdy nebudou váhat podniknout akci", když to bude potřeba k ochraně amerických jednotek.

"Jakákoli odpověď přijde v čase a způsobem, který si zvolíme," řekl činitel pod podmínkou anonymity.

Ve stejném telefonátu vysoký americký vojenský představitel, který také hovořil pod podmínkou anonymity, řekl, že existuje "významná hrozba eskalace v celém regionu, a to včetně amerických sil".

Šéf Pentagonu Lloyd Austin a ministr zahraničí Antony Blinken o víkendu uvedli, že existuje "pravděpodobnost eskalace násilí" ze strany íránských proxies proti americkým silám na Blízkém východě.

Po útoku Hamásu na Izrael rozmístil Austin dvě úderné skupiny amerických letadlových lodí ve východním Středomoří a nařídil přesun úderné skupiny Eisenhower Carrier Strike Group blíže k Izraeli, rozmístil v regionu baterii THAAD a další prapory Patriot a uvedl více amerických vojáků do pohotovosti k nasazení.

Vysoký americký vojenský představitel řekl, že prapory THAAD a Patriot budou v oblasti odpovědnosti amerického centrálního velení (AOR) "po celou dobu bojů", ale odmítl přesně říci, ve kterých zemích.

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2264

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2023