Chybějící munice EU pro Ukrajinu by mohla Rusku přinést výhodu

27. 10. 2023

čas čtení 5 minut
Kyjivu byl do března slíben 1 milion dělostřeleckých nábojů. USA vyzvaly EU, aby zintenzivnila své úsilí o dodávky na Ukrajinu, píšou Alberto Nardelli, Jennifer Jacobs a Courtney McBride.

Evropská unie zaostává v plánech poskytnout Ukrajině do března milion dělostřeleckých granátů, uvedli lidé obeznámení s touto záležitostí, což by potenciálně poskytlo ruským silám výhodu v dodávkách munice.

Podle plánů vypracovaných na začátku tohoto roku se EU zavázala poskytnout Ukrajině dělostřeleckou munici po dobu 12 měsíců, nejprve ze stávajících zásob a poté prostřednictvím smluv o společném zadávání veřejných zakázek a zvýšením průmyslové kapacity.

Vzhledem k tomu, že více než polovina této doby je nyní pryč, iniciativa dosud splnila asi 30 % cíle a na základě objemu dosud podepsaných smluv riskuje, že svůj cíl nesplní, podle lidí a dokumentů, které viděla agentura Bloomberg News. Několik členských států požádalo zahraničněpolitickou složku bloku, aby prodloužila lhůtu, dodali tito lidé.

Spojené státy, které chtějí v roce 2024 zvýšit svou vlastní produkci na přibližně 1 milion granátů ročně, vyzvaly EU, aby zvýšila své úsilí. Mluvčí Bílého domu to odmítl komentovat.

Vzhledem k tomu, že ukrajinská protiofenzíva postupuje jen omezeně a spojenci se připravují na dlouhou válku, jsou dodávky munice, které EU přislíbila, zásadní pro to, aby Ukrajina udržela krok s ruskou výrobou. Některé odhady předpokládají, že ruské továrny dodají v příštím roce 2 miliony granátů, zatímco Moskva také obdržela dodávky ze Severní Koreje a pokračuje v nakupování granátů ze sovětské éry.

Spojenci doufali, že jejich kombinovaná podpora se objemem vyrovná Rusku a že Kyjiv bude mít navrch díky lepším standardům západních granátů a zbraní, řekl jeden z lidí. Lidé, kteří si nepřáli být jmenováni, hovořili o svých obavách ohledně vojenských dodávek.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že se obává, že válka mezi Izraelem a Hamásem odvede pozornost USA a jejich spojenců od boje Ukrajiny za znovudobytí jejího území od ruských okupantů.

Ukrajinští lídři byli znepokojeni již poté, co prezident Joe Biden zrušil balík pomoci Ukrajině v rámci dohody s republikány z 1. října, aby odvrátil uzavření vlády. Biden nyní usiluje o pomoc Ukrajině ve výši více než 60 miliard dolarů a také o další pomoc Izraeli, ale mohl by narazit na odpor republikánských zákonodárců, kteří jsou ještě opatrnější ohledně posílání dalších peněz Kyjivu.

I když se v současné době příliš nepřekrývají celkové požadavky Izraele a Ukrajiny na munici, dokonce i odklonění malého počtu 155 mm dělostřeleckých nábojů, pokud by je Izrael potřeboval, je důležité, když jsou čísla tak těsná, řekl další člověk.

Dodávky ze stávajících zásob EU zahrnovaly munici do minometů i náboje vyšších ráží, uvedli lidé obeznámení s tímto tématem.

Do 31. května "dodaly členské státy přibližně 223 000 dělostřeleckých nábojů (munici dlouhého doletu, přesně naváděnou munici a minometnou munici) a 2 300 raket všech typů," uvedl mluvčí EU Peter Stano.

Členské státy EU od té doby pokračovaly v dodávkách munice a sedm zemí si objednalo munici ráže 155 mm prostřednictvím Evropské obranné agentury, dodal Stano. Agentura podle něj podepsala devět rámcových smluv.

Podrobnosti o dodávkách

Členské státy se zdráhají poskytnout konkrétní podrobnosti o tom, co poskytly, nebo o smlouvách, které podepsaly, a Stano odmítl diskutovat o podrobnostech smluv nebo hodnotě objednávek, které byly zadány.

Řada zemí se však o svá čísla podělila, a to i na schůzkách tento týden, kde několik členských států požádalo Evropskou službu pro vnější činnost o prodloužení březnového termínu.

Asi tucet zemí, včetně pobaltských států, Německa, Nizozemska a Polska, dodalo nebo se chystá společně dodat přibližně 300 000 až 400 000 nábojů, většinou prostřednictvím iniciativy EU. Švédsko, Finsko, Dánsko a Norsko, které není členem EU, zadaly objednávky v hodnotě 52 milionů eur (55 milionů dolarů), přičemž výroba začne příští rok.

Německo chce do letošního a příštího roku dodat celkem 120 až 130 000 nábojů. Odhaduje se, že z munice dodané prostřednictvím stávajících zásob je asi 60 až 70 000 nábojů ráže 155 mm, řekl jeden z lidí. Cena munice se od zahájení iniciativy EU zvýšila, což znamená, že současný rozpočet nemusí být dostatečně velký, aby splnil své cíle, dodal tento člověk.

Tato čísla nebudou zahrnovat všechny dodávky poskytnuté od ruské invaze a některé země mohly dodávat munici mimo rámec EU nebo své zásilky nezveřejnily. Některé členské státy také provozují své vlastní programy zadávání veřejných zakázek a snaží se posílit své průmyslové kapacity i ukrajinské kapacity.

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2646

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2023