Gaza: Proč se z ročního dítěte stal terorista? Proč se stalo jednoroční dítě terčem útoku? Proč vždyť ještě ani nežilo? Neumělo ještě ani říct "Táta"

27. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, čtvrtek 26. 10., 19 hodin: Izrael pokračuje v neúnavných leteckých útocích na Gazu. Izraelská armáda  uvedla, že během krátkého nočního nájezdu do tohoto území zaútočila na více než 250 cílů a zabila také jednoho z vysokých představitelů Hamásu, který Spojené království označuje za teroristickou organizaci.

Agentury OSN na místě v Gaze tvrdí, že pokud chtějí pokračovat v humanitární činnosti, stále naléhavě potřebují dodávky pohonných hmot. Naše mezinárodní redaktorka Lindsey Hilsumová přináší tuto reportáž a upozorňujeme, že jsou v ní znepokojivá místa.


Zdroj v angličtině zde: YouTube opět pokrytecky blokuje drastické záběry pro nezletilé, musíte si video otevřít až přímo tam.  Tuto reportáž Channel 4 News do pátku ráno od čtvrtka večer zhlédlo jen na YouTube  614 000 lidí:


Reportérka: Izraelská obrněná vozidla v noci překročila hranice Gazy. Obrněné buldozery srovnávají stavby se zemí. Záběry poskytnuté izraelskými obrannými silami ukazují kolonu pohybující se uvnitř Gazy a střílející tankové granáty. Izraelská armáda  uvedla, že krátký vpád byl přípravou na další fáze boje, včetně shromažďování zpravodajských informací.

Útoky izraelských stíhaček se podle Izraelců zaměřily na infrastrukturu Hamásu, velitelská centra, tunely a odpalovací zařízení raket, většinou v civilních oblastech. 

Pro rukojmí to musí být stejně děsivé jako pro palestinské civilisty.


Hamás dnes uvedl, že při izraelském bombardování bylo zabito 50 rukojmích, což je tvrzení, které nelze ověřit.


Příbuzní a příznivci nyní večer v Tel Avivu požadovali, aby izraelská vláda a armáda upřednostnily propuštění rukojmích a pamatovaly na ně při přípravách na větší pozemní invazi do Gazy.

"Mám přítele, jehož bratranec je držen jako rukojmí."

"To musí být velmi znepokojující."

"Hodně. Ano. Člověk může v noci spát při pomyšlení, že jsou tam bomby a všechny ty věci, které se tam dějí. Musíme zastavit palbu. A v první řadě přivést rukojmí zpátky, to je humánní a nejdůležitější věc, kterou musíme udělat."

(Zvuk sirén v Tel Avivu)


Reportérka: Připomínka, že Hamás stále odpaluje rakety na Izrael. Že je třeba utíkat do úkrytu nebo padnout na zem. Tyto rakety, stejně jako většinu z nich, sestřelil systém protivzdušné obrany Iron Dome, zatímco lidé čekali na odhlášení poplachu.

V Gaze. Žádná siréna se neozývá. Žádný systém protivzdušné obrany, žádný únik, dokonce ani na jihu pásma, kam jim Izrael řekl, aby šli do bezpečí. Ani ve vlastních domech. Nikde.




"Zůstáváme tady a slyšeli jsme zvuk bombardování. Bylo to slyšet.  Všechny ty budovy se hroutí. Bylo to víc než jedna bomba, asi 6 tun výbušnin. Všechno je zničené. Pod sutinami je stále mnoho lidí."


Dětem z Gazy se doslova hroutí svět kolem, smrt je ohromující, nesnesitelná až za hranicí.

"Chceme žít krásný život, ne aby nám rakety dopadaly na hlavu. Budova nám spadla na hlavu."

Smrt je zdrcující. Nesnesitelná. Nevyslovitelná slovy.

Tolik pohřbů civilistů každý den ve zdravotnickém středisku NASA v Chán Júnisu. I když Izrael oznámil, že zabil vysokého zpravodajského důstojníka Hamásu, který byl podle něj jedním ze strůjců útoků ze 7. října, mrtví, které zde oplakávají, jsou vedlejšími ztrátami.



"Proč se z ročního dítěte stal terorista? Proč se stalo jednoroční dítě terčem útoku? Proč vždyť ještě  ani nežilo? Ještě ani neřekly slovo táta nebo neznaly jméno svého otce, aby se z nich stali mučedníci."

Reportérka: Rezidentní zpravodaj Al-Džazíry přišel o manželku, syna, dceru a malého vnuka, kteří byli rozdrceni pod troskami budovy, kam se uchýlili v centru Gazy. Takto vypadal Bait Hanoon v Gaze 10. května.

A takhle vypadal minulý týden.

Vyhlazená komunita.  

Izrael možná podnikne ještě několik podobných nájezdů jako včera v noci, než se tento větší nápor, kterému říkají letecké údery, zmírní. 

Obyvatelé Gazy, stejně jako příbuzní rukojmích, si musí klást otázku, co tuto hrůzu kdy ukončí.

1
Vytisknout
4901

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2023