Hamás údajně odmítl izraelskou nabídku na příměří

24. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Vysoce postavený egyptský představitel v úterý řekl, že Izrael navrhl dvouměsíční příměří, ve kterém by rukojmí byli propuštěni výměnou za propuštění palestinských vězňů zadržovaných v Izraeli a umožnění vrcholným vůdcům Hamásu v Gaze přesídlit do jiných zemí.

Činitel, který nebyl oprávněn informovat média a hovořil pod podmínkou anonymity, řekl, že Hamás návrh odmítl a trvá na tom, že nebudou propuštěni žádní další rukojmí, dokud Izrael neukončí svou ofenzívu a nestáhne se z Gazy. Izraelská vláda odmítla rozhovory komentovat.

Stalo se tak poté, co americký zpravodajský server Axios v pondělí oznámil, že Izrael nabídl Hamásu dohodu prostřednictvím katarských a egyptských prostředníků. Ve zprávě se uvádí, že návrh se týkal vícefázové dohody, která zahrnovala dvouměsíční přestávku v bojích. Citovala dva izraelské představitele, kteří uvedli, že návrh zahrnuje propuštění všech zbývajících rukojmích v Gaze.

Agentura Reuters však uvedla, že mluvčí izraelské vlády Eylon Levy v úterý řekl, že Izrael nebude souhlasit s žádnou dohodou o příměří, která ponechá rukojmí v Gaze a umožní Hamásu zůstat v Gaze u moci.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2422

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2024