Tohle ČR podporuje. Není vám stydno? Izraelská armáda střílí neozbrojené civilisty s bílou vlajkou

24. 1. 2024

čas čtení 4 minuty
Zpravodajství News at Ten britské komerční televize ITV.
Prosíme, podívejte se na CELÉ toto video. Překlad komentáře do češtiny viz níže:

Děsivá videonahrávka zdokumentovala popravu palestinského občana Ramziho Abu Sahloola, 51, v oblasti Mawasi před dvěma dny. Reportér pracující pro britskou televizi ITV zaznamenal tento incident poté, co občané utíkali  z oblasti, kterou předtím označila izraelská armáda za bezpečnou. Nesli bílou vlajku...



Moderátorka: Dnešní zpravodajství News at Ten přináší důkazy o tom, jak se skupina neozbrojených Palestinců s bílou vlajkou dostala pod palbu v oblasti, kterou se nyní snaží obsadit izraelské jednotky, které ji předtím prohlásily za bezpečné místo. Jeden ze skupiny byl zasažen a smrtelně zraněn, jak natočil náš kameraman.  Izraelské obranné síly naše svědectví odmítly. IDF o tomto incidentu neví, řekli nám. Naše natáčení však již vyvolalo otázky ohledně možného válečného zločinu. To, co se teď budeme vysílat, je ze své podstaty znepokojivé.

Toto je okraj údajně bezpečné oblasti zvané Al Mawasi, a Izraelci vybízejí gazanské civilisty,  aby se sem uchýlili. Tyto provizorní stany byly vyklizeny, protože válka se blíží. Stoupající dým je  důkazem nové izraelské ofenzivy v Chán Júnisu, která nutí stále více rodin k evakuaci a hledání bezpečí jinde.

Muž: "V Gaze není žádné místo bezpečné. Kamkoli se vydáte, všude narazíte na Izraelce. Armádu. střílejí po nás. Doma, v každé budově na ulici, všude, kde jste, vám dají šanci někdy jen na 5 minut. Nedají vám žádnou šanci vzít si oblečení, vzít si děti, vzít si rodinu a dostat se z budovy. To je náš život v Gaze. Je to velmi těžké."

Reportér: Tyto záběry natočil kameraman pracující pro ITV News v Gaze. Když postupoval vpřed směrem k bojové zóně, všiml si této skupiny mužů, kteří se ze všech sil snažili vypadat neohrožujícím způsobem a snažili se postupovat opatrně. Chtěli se dostat ke dvěma dalším členům rodiny a dostat je z nebezpečí.

Rozhovor byl dokončen a náš kameraman odešel. A pak se stalo tohle. Zpovídaný byl střelbou smrtelně  smrtelně zraněn.

Vidíte jak mu na hruď položili vlajku. Když ho odnášeli, bílá vlajka se zbarvila do červena. Zabili ho, křičí tenhle mladík. Pak najednou další střelba. Křičí na dítě, aby se schovalo. V této fázi ovdovělá manželka muže slyšela, co se stalo, a když spěchá na místo činu, setkává se s skupinou která odnáší tělo na provizorních nosítkách. Když se přesvědčí, že jsou v bezpečné vzdálenosti, zastaví se. A začíná truchlení. 

Tyto tragické scény se opakují znovu a znovu od začátku této války. V jednu chvíli se pokoušeli o resuscitaci, ale už se jim ho nepodařilo přivést k životu. Manžel a otec, další nevinný palestinský civilista, zabitý, přestože nepředstavoval žádnou hrozbu. John Irvine, News at Ten, Tel Aviv.

Moderátorka: Izraelské obranné síly vyhodnotily náš filmový záznam tak, že byl podle nich byl prý zjevně sestříhán. Samozřejmě mají povinnost incident vyšetřit. John se na něj podíval a požádal o právní stanovisko k tomu, co je na něm vidět, Johne.

John Irvine: Julie od 7. října je  v Gaze hlášeno více než 25 000 mrtvých. Převážně civilistů, mnoho žen a mnoho dětí. Kritici Izraele již tvrdí, že se to rovná válečnému zločinu, ale nyní jen další zabíjení, tentokrát pod bílou vlajkou, mezinárodním symbolem kapitulace. Stačí to ke stejně odsuzujícímu rozsudku? Právník zabývající se občanskými právy, který sledoval naše video, říká, že je to přesvědčivý důkaz.

Právní odborník na lidská práva: "Tato skupina pěti lidí není ozbrojená. Nemají žádné zbraně jakéhokoli druhu. Mávají bílou vlajkou. Nepředstavují hrozbu, takže zastřelit je bez varování, jen tak, to je výmluva.

2
Vytisknout
2739

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2024