Putin testuje limity rehabilitace fašismu

26. 4. 2024

čas čtení 1 minuta
Situace s propagací Ivana Iljina a vytvořením zvláštní ideologické struktury k prosazování jeho myšlenek je vlastně dalším pokusem o rehabilitaci fašismu ze strany ruského státu, píše Anatolij Nesmijan.

Navenek Kreml propaguje hesla o odmítnutí fašismu, ale uvnitř státu je budování fašistického systému v Rusku v plném proudu. Je zřejmé, že existuje rozpor mezi deklarovanými hesly a jejich obsahem. Odtud pokusy legalizovat fašismus v Rusku na úrovni symbolů.

Minule selhal pokus o legalizaci Mannerheimova jména a památky ve městě, kde byl Mannerheim přinejmenším spolupachatelem vraždy více než milionu jeho obyvatel. Od té chvíle však uplynul čas, během této doby fašizace země výrazně pokročila, takže nový pokus - nyní s Iljinem.

Formálně se stát distancuje od toho, co se děje, prezentuje to jako jakousi soukromou veřejnou iniciativu a jako svého frontmana navrhuje naprosto odporného Dugina. Logika je jasná – pokud nápad tentokrát selže, pak to Duginově pověsti rozhodně neuškodí, protože prostě není kam jinam jít a vláda s tím nebude mít nic společného. Pokud tato myšlenka projde, pak bude možné pokročit vpřed se zřejmější účastí a přítomností státu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1287

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024