Osobní vakcína mRNA proti melanomu je skutečnou nadějí na vyléčení rakoviny

26. 4. 2024

čas čtení 3 minuty


Pacienti a vědci jsou nadšeni, že individuálně vytvořené vakcíny vstupují do třetí fáze testů

 
Lékaři začali na stovkách pacientů zkoušet první personalizovanou mRNA vakcínu proti rakovině melanomu  a odborníci uvítali její „převratný“ potenciál trvale vyléčit rakovinu.

Melanom ročně postihne na celém světě přibližně 132 000 lidí. V současné době je hlavní léčbou chirurgický zákrok, i když se někdy používá také radioterapie, léky a chemoterapie.

 
Nyní odborníci testují nové injekce, které jsou vytvořené individuálně na míru každému pacientovi a přikazují jeho tělu, aby likvidovalo rakovinné buňky a zabránilo tak návratu nemoci.

Studie fáze 2 ukázala, že vakcíny výrazně snižují riziko návratu rakoviny u pacientů s melanomem. Nyní byla zahájena poslední, třetí fáze studie, kterou vede nadace University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Dr. Heather Shawová, národní koordinátorka studie, uvedla, že očkování má potenciál vyléčit lidi s melanomem a testuje se i u dalších druhů rakoviny, včetně rakoviny plic, močového měchýře a ledvin.

„Je to jedna z nejzajímavějších věcí, které jsme za poslední dobu viděli,“ řekl Shawová. „Jedná se o opravdu precizně vybroušený nástroj."

Vakcína je individualizovaná neoantigenní terapie. Je navržena tak, aby nastartovala imunitní systém a ten se mohl bránit proti konkrétnímu typu rakoviny a nádoru pacienta.

Vakcína známá jako mRNA-4157 (V940) je zaměřena na nádorové neoantigeny, které jsou exprimovány nádory u konkrétního pacienta. Jedná se o markery na nádoru, které mohou být potenciálně rozpoznány imunitním systémem.

Injekce nese kódování až 34 neoantigenů a aktivuje protinádorovou imunitní reakci na základě jedinečných mutací v nádoru pacienta.

Pro personalizaci se pacientovi během operace odebere vzorek nádoru, následně se provede sekvenace DNA a využije se umělá inteligence. Výsledkem je na míru vytvořená protinádorová injekce, která je specifická pro pacientův nádor.

Údaje z fáze 2 ukázaly, že u lidí se závažnými melanomy s vysokým rizikem, kterým byla vedle imunoterapie Keytruda aplikována i tato injekce, byla pravděpodobnost úmrtí nebo návratu rakoviny po třech letech téměř o polovinu nižší (49 %) než u těch, kterým byla podávána pouze Keytruda.

Pacienti dostávali 1 mg vakcíny mRNA každé tři týdny po dobu maximálně devíti dávek a 200 mg vakcíny Keytruda každé tři týdny (maximálně 18 dávek) po dobu přibližně jednoho roku.

Globální studie fáze 3 nyní zahrne širší okruh pacientů a jejím cílem je nábor přibližně 1 100 osob. Cílem britské části studie je nábor nejméně 60 až 70 pacientů v osmi centrech, mimo jiné v Londýně, Manchesteru, Edinburghu a Leedsu.

Jedním z prvních pacientů ve studii na UCLH je 52letý Steve Young ze Stevenage v hrabství Hertfordshire. „Jsem opravdu, opravdu nadšený,“ řekl. „Je to moje nejlepší šance, jak rakovinu zastavit.“ 

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
1750

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024