Rusové si budou muset za válku připlatit: Tarify za služby se zvýší dvakrát více, než bylo slíbeno

2. 10. 2024

čas čtení 2 minuty
Uprostřed řečí o tom, jak válka urychlila ekonomický růst, snížila chudobu a zvýšila příjmy obyvatelstva, se úřady rozhodly požadovat část těchto příjmů zpět. Navíc na rozdíl od zvýšení daně z příjmu fyzických osob, které se dotkne lidí s platy nad 200 tisíc rublů měsíčně, se nové opatření vztahuje na drtivou většinu Rusů.

Prognóza sociálně-ekonomického vývoje předložená Dumě spolu s návrhem zákona o rozpočtu předpokládá prudký nárůst tarifů za služby. Od 1. července zdraží elektřina o 12,6 %, plyn o 10,3 % a celková platba za služby bude "indexována" o 11,9 % (to není vše - od nového roku zvednou tarify za železniční osobní dopravu o 11,6 %). Zákon o rozpočtu na období 2024-2026 počítal s valorizací o 5,7 % v příštím roce. Tarify za služby pro lidi se zvýší dvakrát více, než bylo plánováno před rokem, říkají analytici MMI.

Tehdy se plánovalo, že v příštím roce stát začne snižovat vojenské výdaje. Avšak místo toho, aby se snížily z 10,8 na 8,5 bilionu rublů, zvýší se o 2,7 bilionu rublů na 13,5 bilionu, neboli z 5,5 % na 6,3 % HDP. To je téměř třetina (32,5 %) všech rozpočtových výdajů. Pravděpodobně se k tomu připočte zvýšení výdajů v letošním roce. Návrh zákona předpokládá znatelně vyšší výdaje a rozpočtový schodek, než bylo uvedeno: Schodek je 3,3 bilionu rublů a výdaje jsou 39,4 bilionu (původně to mělo být 36,7 bilionu rublů, poté se postupně zvýšily na 38 bilionů).

To vše dohromady vytváří nový inflační šok, uzavírají analytici MMI. Rozpočet byl sestaven na základě inflace v příštím roce ve výši 4,5 %, takže růst cen bude další platbou za válku pro celou populaci.

Zvýšení daně z příjmu fyzických osob bude stát bohatší Rusy více než půl bilionu rublů.

Od Gazpromu, který od prvního roku války platí do rozpočtu dodatečnou daň z těžby nerostných surovin ve výši 50 miliard rublů měsíčně, už se nedá nic vzít: Utápí se ve ztrátách. Tato daň byla zrušena a spotřebitelé nyní budou muset podpořit plynárenského monopolistu, který ztratil evropský trh. Nyní je hlavním úkolem Gazpromu "normalizovat finanční situaci a snížit dluhové břemeno," uvedla Jekatěrina Krylová, analytička Promsvjazbank.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
753

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2024