Řecko: Dosud žádný nový premiér

7. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Političtí představitelé Řecka se v noci z neděle na pondělí nedohodli o složení nové vlády národní jednoty a oznámili, že to bude muset počkat nejméně do pondělí do rána - až poté, co otevřou světové burzy. Uprostřed obav ze zhoršující se politické situace v zadlužené Itálii uvedli šéfové politických stran v Řecku, že bylo sice dosaženo dohody o prozatímní koaliční vládě, ale že je zapotřebí dalších rozhovorů ohledně délky funkčního období této vlády a ohledně toho, kdo se jí postaví do čela.

Bylo oznámeno, že při rozhovorech mezi dosavadním premiérem Georgem Papandreouem, šéfem opozice Antonisem Samarase a prezidentem Karolose Papouliasem svolil socialistický premiér, že uprostřed svého čtyřletého funkčního období odstoupí.

Nedošlo však k dohodě o tom, kdo premiérskou funkci převezme, a tak se očekávají další pády burz, před jednáním ministrů financí eurozóny, kde budou politikové hledat nové zdroje kapitálu ve snaze posílit hlavní záchranný nástroj EU častkou až do výše jednoho bilionu euro. Minulý týden odmítl summit skupiny G20 a Spojené státy odmítly pro tento záchranný nástroj poskytnout další finance.

Nová prozatímní vláda v Řecku má připravit "okamžité volby" poté, až se jí podaří zajistit nejnovější záchranný balíček pro Řecko ve výši 130 miliard euro. Řekové, kteří už mají dost dalších a dalších škrtů, přijali návrh tohoto balíčku se zuřivostí, avšak je považován za hlavní zbraň eurozóny proti bankrotu Řecka, což by mohlo zlikvidovat celou Evropskou unii.

Čelní politikové z vládnoucí strany Pasok a z konzervativní Nové demokracie jednali dlouho do noci. Papandreou a Samaras se mají znovu sejít k jednání v pondělí.

Vládnou neshody o tom, kdo by se měl stát novým řeckým premiérem, navzdory hrozbě, že Řecko bude muset odejít z EU, pokud se Athénám rychle nepodaří schválit kontroverzní záchranný balíček, který Brusel připravil v říjnu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8577

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2011