Známe u nás Richarda Sulíka?

19. 3. 2012 / Jan Mrskoš

čas čtení 3 minuty

Přiznám se: Já ne. Až včera jsem si náhodou kliknul na odkaz nějakého videa a potom jsem si klikal podobná videa až do půlnoci. Doporučuji to všem, co rozumí německy. Ten mladý Slovák s málo vlasy, co ho Němci oslovují Herr Zulik, umí nejen dobře německy, ale i trefně jmenovat problémy evropské ekonomiky. A tak tedy je často ochotně zván do německých televizních diskuzí, kde se nebojí argumentovat s dobře známým německými politiky: platit či neplatit za druhé jejich dluhy.

Mimochodem, ptám se, proč český divák nevyžaduje od své televize, něco podobného, co je vidět v německých talkshow, kde je vždy k menšímu publiku pozváno více osob různého zaměření a politického přesvědčení (ne jen 2 - 3) a kde se nedá poznat, komu moderátor straní. A mají i moderátorky, které umí tu mnohdy horlivou debatu vtipně usměrnit, aniž by někoho omezovaly nebo ponižovaly. Jako příklad třeba debata s Richardem Sulíkem u Maybritt Illner, nebo u Anne Will.

Vyhledal jsem si na Internetu, kdo to tedy je ten Richard Sulík. A byl jsem překvapen, že Google ukáže mnoho anglických i německých odkazů, než se objeví nějaký slovenský a pak také snad i český. A ten první anglický odkaz je u The Telegraph a má titulek: "Slovenský rebel není nacionalista, ale hrdina všech nespokojených Evropanů".

Ze slovenské Wikipedie jsem se dozvěděl, že Richard Sulík je vystudovaný ekonom a je zakladatelem strany Svoboda a Solidarita, která svým loňským odmítnutím podpory slovenské účasti na eurovalu přispěla k nedůvěře vlády. A že ta strana má ve svém názvu solidaritu, je vždy signál k hlavní otázce jemu na debatách kladené: proč že on vlastně tu solidaritu třeba s Řeckem odmítá? A zdá se, že oni takto panu Sulíkovi nahrávají jen na dobře připravenou smeč doloženou konkretními čísly. A když ho napadne Martin Schulz, prezident Evropského Parlamentu, že to, co Sulík jako představitel té mizivé strany na just těm ostatním slovenským stranám Eurozóně nakloněným nadrobil, je podlé (schaebig), dostane to zpátky: "Mě přímo volilo 300 tisíc lidí, kolik lidí volilo vás, pane prezidente?"

A taková řeč se jistě líbí i takovým bouřlivákům v Evropském parlamentu jako je Nigel Farage, který se také rád ptá, kdo volil ty pány v Bruselu a Štrasburku. A ten ve své řeči cituje Richarda Sulíka: "Radši budu za vyvrhele v Bruselu, než abych se musel hanbit před vlastními dětmi, že jsem je dostal do hlubokých dluhů".

Já tedy jsem si těchto pár filmečků pobaveně proklikal. A nedalo mě, abych (si) nepoložil otázku: Máme my U Nás někoho takového? A zveme si ho, abychom si s ním něco vyjasnili?

(Poznámka redakce: Po chvalozpěvu na Suliku téměř až zamrzí, že osoba tak výtečných kvalit stojí zároveň v čele politické strany, která byla prostřednictvím firmy Hayek Consulting zapletena do podezřelé zakázky na ministerstvu hospodářství s jednoznačným konfliktem zájmů, a že tato osoba přitom odmítala z kauzy vyvodit příslušnou politickou odpovědnost. Takže to skoro vypadá, že Herr Zulik nakonec umí dávat najevo zásadovost, jen když se mu to zrovna vyplácí... Richarda Sulíka tedy nejspíš U Nás opravdu neznáme.)

0
Vytisknout
10603

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2012