Tisková zpráva iniciativy Skutečná demokracie teď (SDT) k protestnímu kempu od 28.dubna

27. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Iniciativa Skutečná demokracie teď svolává na sobotu 28. dubna od 11 hodin protestní shromáždění na Václavské náměstí v Praze pod heslem "Společně za změnu! Chceme skutečnou demokracii!" Shromáždění lidé se následně vydají na pražský Klárov, kde aktivisté iniciativy zatím postaví základní infrastrukturu protestního kempu.

Kemp pak bude na Klárově pokračovat i další dny a týdny. Bude se v něm protestovat proti současné vládě a reformám, které hnutí vnímá jako "další prohloubení již téměř absolutního vlivu peněz na naše životy". Zároveň však iniciátoři kempu zdůrazňují, že protestovat proti současné vládě samo o sobě nestačí. V jejich prohlášení k chystaným protestům se píše: "Jsme znepokojeni stavem společnosti, v němž žijeme. Ideál demokracie se v praxi smrskl na občasný rituál voleb, v němž vybíráme mezi frázemi... Zahájíme zde [na kempu] diskuzi o tom, co dál, neboť si uvědomujeme, že současný společenský systém je neudržitelný a hlasování pro falešnou opozici skutečné řešení nepřinese."

Iniciátoři také doufají, že se ke kempu v Praze přidají v následujících dnech další města. "Lidé by se měli scházet a diskutovat tam, kde je společenské problémy nejvíce pálí, tedy doma," říká jeden z aktivistů Skutečné demokracie teď!

Hlavní náplní tábora v Praze na Klárově, případně dalších podobných táborů v jiných městech, tedy budou tzv. sněmy -- shromáždění, na kterých budou moci lidé diskutovat alternativy k současnému politicko-ekonomickému systému. O důležitých věcech týkajících se chodu kempu i celého hnutí budou účastníci na sněmech rozhodovat pomocí přímé demokracie. Vstup na sněmy má být zcela otevřený, a kemp by měli spravovat všichni jeho účastníci.

"Chceme-li změnu, musíme se nejdříve sami změnit v našem přístupu ke společnosti. K tomu by měl být chystaný kemp v Praze i kempy v dalších městech prostředkem. V kempu budeme společně diskutovat, vzdělávat se, sdílet zkušenosti a také se budeme bavit smysluplným kulturním programem, na jehož tvorbě se budeme my sami společně podílet," říkají iniciátoři protestů.

Protesty jsou inspirovány španělským hnutím 15M, známým také jako hnutí Rozhořčených, a americkým hnutím Occupy Wall Street. Obě hnutí plánují velké protesty na začátek května, a velké demonstrace se v té době budou konat i v dalších zemích.

Obsah vydání | 27. 4. 2012