Schwarzenberg definoval "nové pojetí poslanecké imunity"

8. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dnešní Otázky V. Moravce nám na nového ministra spravedlnosti prozradily, že mívá obtížné začátky. Říkal jsem si, že tomuto ministrovi zbývá jenom necelá půlka volebního období, tak abychom se vůbec od něj dočkali něčeho více než těch začátků. Co podle mne také stojí za zmínku v jeho vystoupení, je kritika medializace justičních problémů a nešvarů. Kritizovat tuto medializaci je však zcela absurdní, když medializace je ta poslední možnost, která zbývá občanům, toužícím po spravedlnosti, ve státě, kde se obludné případy rozkrádání veřejných peněz prostě nemohou dostat před soud.

Vzpomněl jsem si mimoděk na jedny z minulých Otázek, kde byl zveřejněn rozhovor s člověkem, který podal oznámení v případu dnes známém jako "případ Rath". Tento člověk říkal, že oznámení podal kvůli důvěře v nejvyšší státní zastupitelství, a že kdyby ji neměl, tak by nezbývalo nic jiného než medializace. Možná by si nový ministr spravedlnosti představoval, že se nebude velká ekonomická kriminalita ani vyšetřovat, ani se nebude psát o tom, že tu je, že se stále dokola opakuje a že se nevyšetřuje.

Hlavní specialitou Otázek (aspoň té první hodiny, kterou jsem viděl) dnes byl však ministr zahraničí Schwarzenberg, který se po dlouhé době probudil ze svého klimbavého nadhledu nad věcmi vezdejšími a začal téměř křičet na poslance Zaorálka.

Důvod?

Vydání poslankyně Parkanové policii a justici kvůli případu nákupu letadel CASA.

Kdyby Parkanová nebyla poslankyně, už by její případ zřejmě mířil bez zábran k soudnímu řízení. Nezávislý soud by měl možnost případ projednat a Parkanovou očistit. Nikdo jiný než soud ji očistit nemůže.

To Schwarzenberg a Kalousek dobře vědí. Přesto raději chtějí, aby na Parkanové a jejich straně TOP09 zůstalo strašné podezření, které se nebude kvůli poslanecké imunitě vyšetřovat a nebude moci být nezávisle posouzeno soudem. Zřejmě se tedy Kalousek i Schwarzenberg bojí, že u soudu se ukáže pravda.

Schwarzenberg to řekl svým neomaleně upřímným způsobem: podle něj chce policie Parkanovou nějak dotlačit k tomu, aby mluvila, aby sdělila informace o jiných lidech, kteří hráli v tom případu důležitější roli.

To by ovšem Parkanová, pokud nechce krýt zločiny, měla udělat už dávno sama od sebe. Nepředpokládá snad ministr Schwarzenberg, že exiministryně Parkanová s někým "drží basu" a že by její ochota držet ji i nadále velmi poklesla, pokud by byla vyšetřována policií a pokud by měla veřejně vypovídat u soudu?

Kdyby Parkanová neměla poslaneckou imunitu, kdyby tedy byla normálním člověkem, zřejmě by už dávno mluvila, čehož se Kalousek a Schwarzenberg tak strašně bojí, že se nemají pod kontrolou a dělají jednu politickou chybu za druhou.

Máme tedy po dnešku díky ministrovi Schwarzenbergovi nový vhled do funkce poslanecké imunity v české politické realitě: umožňuje slabším článkům v řetězu "držet basu" a celému řetězu tak nedostat se do basy.

0
Vytisknout
12726

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2012