Případ Assange:

Ekvádor je dál ochoten spolupracovat s Británií

18. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Ekvádor je dál ochoten vyjednávat s britskou vládou ohledně osudu Juliana Assange, navzdory "vyhrožování" od britského ministerstva zahraničí, že provede razii na ekvádorské velvyslanectví a Assange zatkne, a "zastrašující" přítomnosti britských policistům kolem budovy velvyslanectví a v ní. Uvedl to vysoký ekvádorský diplomatický zdroj.

Počet londýnských policistů, rozmístěných kolem ekvádorského velvyslanectví, nyní vzrostl ze dvou až tří na padesát. Stojí u všech oken a u všech požárních východů. Ekvádorské velvyslanectví to charakterizuje jako "absolutně zastrašující a bezprecedentní použití policie".

Avšak diplomatický zdroj uvedl, že Quito je povzbuzeno skutečností, že ekvádorský velvyslanec ve čtvrtek obdržel telefonát z britského ministerstva zahraničí, že britská strana je dále ochotna vyjednávat. Velvyslanec to interpretuje, jako že vyhrožování razií na velvyslanectví byla z britské strany chyba.

Ekvádor zdůrazňuje, že je ochoten spolupracovat s britskými a švédskými úřady ohledně Assangeova vydání do Švédska. Při vyjednávání s britským ministerstvem zahraničí navrhuje Ekvádor, že by byl ochoten přijmout slib Švédska a Británie, že Julian Assange nebude vydán do Spojených států. Ekvádor opakuje, že nechce zasahovat do švédského soudního procesu, že ho chce umožnit.

Ekvádorská vláda je povzbuzena obrovským moožstvím podpory po udělení asylu Assangovi z celého jihoamerického regionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6877

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2012