BRITÁNIE:

Proticizinecká hysterie má novou oběť

30. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský imigrační úřad (UK Border Agency) odebral Londýnské metropolitní univerzitě pravomoc vyučovat zahraniční studenty. Téměř 3000 studentů nyní těsně před začátkem školního roku čelí deportaci, pokud nenaleznou do 60 dnů jinou vysokou školu.

Univerzitní rektor Malcom Gillies varoval, že rozhodnutí imigračního úřadu odebrat jeho vysoké škole licenci vyučovat studenty ze zemí mimo Evropskou unii vyvolá deficit ve výši 30 milionů liber, což je téměř pětina rozpočtu jeho školy, a ohrožuje budoucnost této univerzity. Ze 30 000 studentů této školy jich asi 2700 je ze zemí mimo Evropskou unii.

Britský Národní svaz studentstva vyjádřil své rozhořčení premiéru Davidu Cameronovi a (strašlivé) ministryni vnitra Therese Mayové, že "jejich rozhodnutí z minulých týdnů bude mít potenciálně katastrofální dopad na britský vysokoškolský systém, který vydělává pro Británii na školném od zahraničních studentů 12,5 miliardy liber (400 miliard Kč) ročně."

Právo Londýnské metropolitní univerzity vyučovat zahraniční studenty bylo suspendováno kvůli obavám, že "malá menšina" studentů nemá přesné dokumenty.

Liam Burns, předseda Národního svazu studentstva, konstatoval: "Je odporné, že zahraniční studenti jsou dále zneužíváni jako politický fotbalový míč politiky, kteří nechápou jaký dopad jejich rozhodnutí má na jednotlivé lidi, na univerzity i na britské hospodářství, nebo je jim to jedno. Toto rozhodnutí vyvolá paniku a strach mezi studenty po celé Británii. Politikové si musejí uvědomit, že jejich trvalá podezřívavost vůči zahraničním studentům ohrozí budoucnost britských vysokých škola jako úspěšného exportního odvětví."

Britské univerzity nedávno dostaly instrukci od Border Agency, že budou muset imigračnímu úřadu předávat prezenční listiny ze seminářů a přednášek, protože imigrační úřad bude kontrolovat, zda zahraniční studenti na vysokých školách skutečně studují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7877

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2012