Jakou má vlastně Obama zahraniční politiku?

8. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Na sjezdu amerických Demokratů v městě Charlotte v Severní Karolíně tento týden skoro úplně chyběla Obamova zahraniční politika, píše James Cussen. Došlo ovšem k drobnému problému. V důsledku fixace na domácí otázky byla z volebního programu Demokratů vynechána slova "Bůh" a "Jeruzalém". Není tohle zrovna mesiášský postoj, kvůli němuž se Demokraté posmívali Georgi Bushovi? Omyl byl zjištěn a slova byla rychle doplněna.

Hlavní představitelé demokratické strany poukazovali na Obamovy obrovské úspěchy:"General Motors je naživu a Usáma bin Ladin je mrtvý!" vykřikl v jednu chvíli Joe Biden. Dav šílel nadšením.

Na kongresu se opakovaně promítalo video zavraždění bin Ladina, s komentářem, který četl Tom Hanks. Také se neustále žehnala vojska.

John Kerry ostře kritizoval Mitta Romneyho, že drze naznačil, že stíhat jen jediného muže bylo plýtváním mnoha miliard dolarů. Kerry také upozornil, že Romney "není ochoten" zabíjet "teroristy" na pákistánském území.

Jak může mít Romney drzost naznačovat, že Pákistán je stejně suverénní stát jako Spojené státy? Obamova vláda v současnosti ignoruje skutečnost, že jí pákistánský parlament zakázal v květnu prováděl na pákistánském území letecké údery proti "teroristům".

Obama uskutčnil čtyřikrát více úderů bezpilotními letadly než Bush a usmrtil asi 1500 - 2500 osob. Zabíjení bez soudu. Bez poroty, existuje jen kat.

Biden kritizoval Romneyho, že řekl, že "Rusko je naším nepřítelem číslo jedna". Avšak Obama také projevuje nepřátelství vůči Rusku, a proč vlastně existuje NATO?

Války, které se vedou na území třetích zemí, jsou v podstatě válkami z období studené války. Afghánistán je bojištěm nepřetržitě od roku 1979. Obama se pořád přidržuje neokonzervativního axiomu, že je možné bombardováním země vytvořit funkční demokracii. A to všechno do roku 2014.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou také zmrazené na úrovni roku 1979. Biden, Kerry a Obama varují před íránským jaderným programem, o němž všichni víme, že Spojené státy neohrožuje.

Michelle Obamová na kongresu vychválila Obamu do nebe jako dokonalého otce.

Kolik dětí ale Obama připravil o jejich otce svými plošnými leteckými údery, jimiž vybíjí celé skupiny osob, údajně podezřívaných z extremismu? A co těch 168 dětí, které Obamova bezpilotní letadla usmrtila jen v Pákistánu? (zdroj: Daily Telegraph). A co ty tři děti, které Obamova bezpilotní letadla zabila v Jemenu přímo během Demokratického sjezdu? (zdroj: Bloomberg).

Takže jakou má vlastně Obama zahraniční politiku?

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9664

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2012