Eurozónu čeká nebezpečný týden

10. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Eurozóna vstupuje do nebezpečného týdne, v němž ji čekají riskantní události. Rozhodnutí Evropské centrální banky z minulého týdne poněkud uvolnilo tlak na euro, jenže němečtí soudci, nizozemští voliči, inspektoři Mezinárodního měnového fondu a bruselští regulátoři mohou již brzy přinésst nepříjemná překvapení, jež evropskou dluhovou krizi opět zhorší - a spolu s ní i vyhlídky celé světové ekonomiky.

Zejména bude důležitá středa, kdy německý soud vynese rozsudek ohledně ústavnosti permanentního evropského záchranného fondu ESM, Evropská komise zveřejní detailní plány ohledně bankovní unie a v Nizozemí proběhnou všeobecné volby.

Evropští ministři financí se v pátek sejdou na Kypru, aby se pokusili překonat neshody ohledně bankovního dohledu, možné dodatečné pomoci Španělsku, které je čtvrtou největší ekonomikou, a Řecku, kde se krize projevila poprvé. Rozhodnutí ohledně Španělska a Řecka pravděpodobně nepadne dříve než v říjnu, ale páteční schůzka už může naznačit, zda Madrid požádá o evropskou pomoc a bude riskovat přísné podmínky a dohled, a také za inspektoři EU a MMF jsou nakloněni další pomoci Řecku. (Regionální volby v Galicii a předčasné volby v Baskicku se konají teprve 21. října a je tedy zřejmě velice málo pravděpodobné, že by španělský premiér Rajoy do té doby chtěl cokoliv komukoliv naznačovat ohledně možné žádosti své vlády o evropskou finanční pomoc. Čtvrteční oznámení ECB dočasně snížilo výnosy ze španělských dluhopisů a přinejmenším do voleb s tím zřejmě Rajoy dokáže vystačit - pozn. KD.)

Pokud jde o Německo a ústavnost ESM a paktu finanční stability, všech dvacet právních expertů dotazovaných agenturou Reuters očekává souhlasné stanovisko soudu, jenže většina také očekává, že budou připojeny další podmínky pro příští případy vyplácení finanční pomoci. To by mohlo dále zkomplikovat postavení kancléřky Merkelové, která je na evropské scéně vnímána jako velice opatrná, zatimco doma se za tuto opatrnou podporu EU ocitá ve stále větší politické izolaci.

Pokud by ale soud přece jen rozhodl v neprospěch ESM, mělo by to na trhy s dluhopisy a měnové trhy devastující dopad a ohrozilo by to jednotnou měnu i pomoc zadluženým ekonomikám eurozóny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8494

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2012