Hmyzí povaha Čechů

16. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Reaguji na článek Borise Cveka "Chyba je ve veřejnosti" ze dne 15. 9. 2012. Souhlasím s ním a dodávám toto, píše Jan Černý:

Jsem zklamán politickou negramotností Čechů, přemýšlím, čím to může být a jestli se Češi v tomto liší od jiných národů. Jsou tak snadno mediálně manipulativní, až to zaráží.

Například vysokoškoláci by se dali považovat za inteligentní lidi a přesto houfně volili TOP'09, která jim ve svém volebním programu slibovala zavedení školného. Nyní se titíž studenti proti školnému bouří.

Jeden důvod vidím ve snaze neodlišovat se od stáda. Ačkoliv KSČM je dnes jedna z nejčistších a dosud nezkompromitovaných stran, tak ji nikdo nebere vážně, protože to prostě není "IN".

Dnes je "IN" být tzv. pravičákem.

Je to stádní myšlení typu "kdo neskáče není Čech".

Nechodím na sportovní utkání už jenom z toho prostého důvodu, že kdybych se nepodřídil stádnímu sportovnímu fanatismu, mohl bych dojít k úhoně. Možná, že takto Češi degenerovali pod 300-letou nadvládou Habsburků.

Jenže pod uherskou vládou byli např. i Chorvaté, u nichž se mi nezdá, že by byli ke všemu tak laxní a lhostejní jako Češi.

Možná, že Češi se mají přes veškerou bídu ještě pořád dosti dobře na to, aby se aktivizovali k nějaké občanské neposlušnosti. Staroměstské náměstí se spolehlivě zaplní po vítězství hokejistů nebo fotbalistů, zatímco na protivládní demonstraci přijde hrstka lidí.

Myslím si, že Češi jsou hodně sobečtí, zajímá je jen jejich vlastní prospěch, jsou zabednění ve svých bazénových vilách či chatách a chalupách a valí si tu svou kuličku trusu bez ohledu na to, jaké je celospolečenské klima, jak už to ostatně vystihli bratři Čapkové ve svém dramatu Ze života hmyzu.

0
Vytisknout
12060

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2012