Jak BBC informuje o svém vlastním skandálu

10. 11. 2012

čas čtení 9 minut

Pozoruhodně objektivně a ostře. Dovedete si představit, že by takto nezávisle informovala o svých interních problémech třeba Česká televize?

Níže přinášíme překlad úvodních minut hlavního publicistického pořadu BBC Radio Four, který se vysílal v sobotu v 17 hodin, tedy pouhých několik hodin, než generální ředitel BBC George Entwistle odstoupil (JČ):

Generální ředitel BBC je pod tlakem ohledně reportáže, odvysílané pořadem Newsnight, který chybně obvinil vysokého člena Konzervativní strany, lorda MacAlpina, ze sexuálního zneužívání dětí. "Něco se zcela zjevně zhatilo. Musíme jasně zjistit, co se stalo." Budeme hovořit s bývalým předsedou Rady BBC a členem parlamentního výboru pro sdělovací prostředky. (...)

Nejprve zprávy, které přečte Charlotte Green:

Opakovaně se ozývají požadavky, aby George Entwistle, generální ředitel BBC, podnikl razantní opatření, poté, co reportáž v pořadu Newsnight nepravdivě obvinila lorda MacAlpina ze sexuálního zneužívání dětí. Pořad lorda jmenovitě neidentifikoval, ale byl posléze identifikován na internetu. BBC Trust, který zastupuje plátce koncesionářských poplatků, a George Entwistle se veřejnosti společně omluvili. Bývalý labouristický ministr kultury Ben Bradshaw uvedl, že management společnosti BBC je naprosto nefunkční a Entwistle se bude muset probudit. U mikrofonu je Nick Heim.

"Nejprve se BBC stala terčem kritiky za to, že neodvysílala investigativní reportáž o pedofilii Jimmyho Savila, nyní čelí ještě zuřivější kritice za investigativní pořad, který odvysílala, ale který obsahoval chybné informace. Vyvolalo to otázky, o budoucnosti pořadu Newsnight i generálního ředitele BBC. Dnes dopoledne se George Entwistle vyjádřil, že se nebude snažit obhajovat to, co se stalo. Pověřil šéfa BBC Scotland Kenna Mac Quarrieho, aby prověřil do neděle do rána, co se stalo a jaké akce bude nutné podniknout, a uvedl, že bude zřejmě následovat disciplinární řízení s některými zaměstnanci."

(...)

Děkuji Charlotto. BBC se octla uprostřed další bouře. Po několika týdnech ostré kritiky, že neodvysílala reportáž pořadu Newsnight o pedofilii Jimmyho Savilea, Newsnight se nyní musela omluvit za pořad o pedofilii, který odvysílala. Dnes dopoledne se generální ředitel BBC George Entwistle hluboce omluvil bývalému pokladníku Konzervativní strany lordu MacAlpineovi poté, co ho Newsnight mylně obvinila, že v dětském domově ve Walesu pohlavně zneužíval děti. George Entwistle, který je zároveň šéfredaktorem BBC, řekl v rozhovoru s Johnem Humphrysem v pořadu "Today", že o investigativním pořadu o lordu MacAlpinovi vůbec nevěděl až do doby, kdy to už bylo odvysíláno. John Humphrys upozornil, že se o té reportáži před jejím vysíláním široce debatovalo na Twitteru.

John Humphrys: Ale vy jste musel vědět, co se stalo, protože informace o té reportáži byla dvanáct hodin před jejím vysíláním vydána na twitteru. Sdělilo se světu, že se toho večera bude v pořadu Newsnight vysílat něco opravdu dramatického. Že to odhalí neuvěřitelné věci o pohlavním zneužívání dětí, jehož pachatelem byl vysoký činitel Konzervativní strany z éry Margaret Thatcherové. Vy jste tu zprávu na twitteru neviděl?

George Entwistle: Tu zprávu na twitteru jsem neviděl. Teď chápu -

John Humphrys: Proč ne??

George Entwistle: Já - já - občas kontroluju twitter na konci pracovní doby, anebo to nekontroluju - -

John Humphrys: Máte obrovské množství podřízených, kteří vám přinášejí informace o nejrůznějších záležitostech. Oni vás o tomto neinformovali? O téhle zprávě, která hrozila vyvolat světový požár?

George Entwistle: Na tuto zprávu na twitteru jsem bohužel nebyl upozorněn. Takže jsem se o té reportáži dověděl teprve, až už byla odvysílána -

John Humphrys: Řekněme to naprosto jasně: Nikdo vám nikdy, ani jednou neřekl, nikdo z vašich zaměstnanců: podívejte se, budeme vysílat tuhle reportáž v pořadu Newsnight, který bude obsahovat vážná obvinění týkající se bývalého vysokého politického činitele. Nikdo vám nic takového neřekl? Nikdo se o tom ani nezmínil? V kontextu, jemuž teď rozumíme?

George Entwistle: Ne.

John Humphrys (vydechne): Není to neuvěřitelné??

George Entwistle: Vzhle- vzhle- vzhledem k tomu, co se stalo, kéž by mi to bývali řekli. Ale neřekli mi to. A já řídím BBC na základě principu, že lidé, kteří jsou v odpovědných pozicích, činí správná rozhodnutí. V tomto případě tuto reportáž neschvaloval pořad Newsnight, na schvalování se podíleli právníci, film schvalovalo vedení zpravodajství a byl poslán ke schválení i výše. Takže se o tom vážně jednalo. Ale proto je, podle mého názoru, opravdu důležité, aby Ken McQuarrie zjistil, co se vlastně stalo.

John Humphrys: Kdy jste se o tom dověděl?

George Entwistle: Dověděl jsem se o tom příští den.

John Humphrys: Příští den?? Toho večera jste to neviděl, když se to vysílalo?

George Entwistle: Ne, nebyl jsem doma.

Moderátorka: John Humphrys se také zeptal George Entwistle, kdy se dověděl, že existují pochybnosti o svědectví Steva Meshama. Messham byl zneužíván ve velšském dětském domově a byl v reportáži pořadu Newsnight klíčovým svědkem. Entwistle uvedl, že si uvědomil, že vznikl problém teprve, když viděl v televizi Meshamovu omluvu lordu Macalpinovi v pátek večer. John Humprys se Entwistlea zeptal, jestli v pátek četl noviny.

John Humphrys: Četl jste v pátek Guardian? Titulní stránku v pátek ráno?

George Entwistle: Ne, Johne, měl jsem přednášku.

John Humphrys: Nejsou některé věci tak trochu důležitější? Neměl byste mít trochu jiné priority?

George Entwistle: Jsou určité přednášky, které musíte mít, Johne.

John Humphrys: Guardian včera otiskl na titulní straně článek, o němž nyní víme, že byl přesný a ten vážně zpochybnil spolehlivost reportáže pořadu Newsnight. Newsnight je pro BBC klíčový pořad. Vy jste nevěděl, že k tomu došlo??

George Entwistle: Obávám se, že ne.

Moderátorka: Požádali jsme BBC Trust o rozhovor, ale nikdo nebyl k dispozici. Poskytli nám ale vyjádření:

"Je to hluboce znepokojující záležitost. Trust zaznamenal, že se generální ředitel BBC omluvil a chce se také omluvit. Trust naléhavě požaduje od generálního ředitele BBC řádné a hloubkové vyšetření této záležitosti a bude očekávat co nejrychlejší vysvětlení, aby bylo možno zajistit, že budou přijata příslušná opatření."

Sir Christopher Bland byl ředitelem Rady BBC, předchůdce Trustu BBC, od r. 1996 do roku 2001. Namítli jsme mu, že generální ředitel BBC se zase jednou dověděl o kritických událostech v BBC až poté, co se odehrály. Že byl ve věci pozadu.

Christopher Bland: No, je obtížné být trvale v obraze, když se věci vyvíjejí takhle rychle. Žijeme ve vztahu k těmto skandálům ve velice horečnatém světě a bylo by dobré, kdyby se lidé začali chovat trochu klidněji.

Moderátorka: Avšak pořad Newsnight provedl investigaci, kdy nepoložil celou řadu naprosto základních novinářských otázek, zejména se nespojil s obviňovanou osobou a nezeptal se, co si o tom myslí, nezkontroloval si u svědka, že obviňuje skutečně tu pravou osobu, Tyhle úplně základní novinářské chyby jsou neomluvitelné, zejména vzhledem k tomu, že už měla BBC a pořad Newsnight kvůli Savilleovi máslo na hlavě.

Christopher Bland: Myslím, že se je nikdo nesnaží omlouvat ani tvrdit, že nešlo o vážné porušení novinářské praxe. Ale myslím si, že je přehnané, když určité kruhy volají po tom, aby byl pořad Newsnight zrušen. To je naprosto absurdní a nepřiměřené.

Moderátorka: Avšak ono to přece poškodilo celou novinářskou pověst BBC. Jde přece o otázku důvěry veřejnosti. Jestli ta bude ochromena, nebude ochromena celá BBC?

Christopher Bland: Neochromuje to trvale. Došlo k dvěma opravdu hrozným chybám v krátkém časovém období. Ale BBC je velká organizace. Zveřejňuje obrovské množství materiálu a většina její novinářské práce je silná a důvěryhodná a bude i nadále.

Moderátorka: A co budoucnost George Entwistlea? Byl na začátku svého funkčního období, když kolem něho vznikla tato bouře. Může vůbec mít teď u svých podřízených nějakou autoritu?

Christopher Bland: To si musí rozhodnout George Entwistle, zaměstnanci BBC a BBC Trust. Je nutno říci, že měl Entwistle docela drsný začátek svého funkčního období. To mu nezávidím, ale je generálním ředitelem a musí ukázat, že dokáže napravit, co se zkazilo. Měl by mít tu příležitost. (...)

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
5994

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2012