Demonstrace nezmění nic

12. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Čulíku, dovolte pár polemických slov k Vašemu článku na Britských listech "Každodenní velké demonstrace by vláda mohla těžko ignorovat", a sice k dvěma Vašim tvrzením v tomto článku obsaženým.

Proč si myslím, že Vaše tvrzení zavánějí trochu naivitou a trochu přehnaným optimismem? ptá se Pavel Tučka.

No protože, jak už i na tomto fóru zaznělo, myslet si, že demonstrace v roce 1989 svrhly komunistický režim, promiňte, ale to si dneska ještě myslí lidé rozumu mdlého nebo lidé postižení určitou formou pravdoláskaření.

Myslím, že lidé jsou již dostatečně obeznámeni s tím, že prostě doba to byla a mezinárodní dohody, které zapříčinily konec vlády KSČ. Komunisté by museli, aby se udrželi ještě nějaký pátek u moci, použít sílu, zbraně, no a to udělat nechtěli. Ale dám Vám otázku: jak myslíte, že by to dopadlo, kdyby to bylo obráceně? Myslíte, že tento režim, který se dostal k moci prostřednictvím lži a podvodu, který přivedl tuto zemi ke statutu kolonie, by se zdráhal? A tomu klidně věřte, že by těch mrtvých bylo nepočítaně!

A pokud jde o tu druhou věc. Víte, existuje taková historka, možná ji znáte, možná ne. Ale praví, že když v Americe H. Truman vyhrál prezidentské volby, na recepci na jeho počest se nový prezident rozplýval, co udělá, co zařídí... I přistoupil k němu jeden z toho jejich vojenského či bankovního komplexu, vzal ho kolem ramen a vlídně mu pravil: Pane prezidente, vy budete dělat jen to, co my chceme!

Proč jsem připomněl tuto historku? Inu, proto, že myslet si, že národní vlády a parlamenty ještě vládnou a jsou suverénem moci, no, je to odvážné, a nejen v případě Ameriky. Já osobně, a nejsem sám, si na rozdíl od Vás myslím, že krajské nebo parlamentní volby jedno jsou. Že prostě nic nezmění. Nezměnilo by se bohužel nic, ani kdyby volby vyhrála KSČM, protože v rámci tohoto politického a hospodářského systému by měla svázané ruce tak, že by nic nezmohla.

A na závěr ještě otázka: kolik myslíte, že dodneška bylo v Řecku, Španělsku, Itálii stávek i generálních, tedy hlavně v Řecku? Jak se k nim vlády v těchto zemích stavěly? Prostě posílaly proti lidem policii! Proč by naše vláda měla být výjimkou? Proč? Uvědomme si, že více než vlastní lid je pro ni důležitější podpora ze zahraničí, z Bruselu. Ale to vlastně souvisí s řečeným v předchozím odstavci.

0
Vytisknout
8492

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2012