Temné stránky církve

13. 11. 2012 / Jiří Bátěk

čas čtení 1 minuta

V Knižním klubu vyšla v roce 2012 zajímavá kniha s názvem "Černá kniha církve" od německého autora Michaela Hebeise.

Autor knihy zde zmiňuje hříchy katolické církve od dob velmi vzdálených až po současnost. Christianizace Jižní Ameriky, "výroba" světců pro indiány, křižácké výpravy, počátky antisemitismu v Evropě, zneužívání dětí, inkvizice, to je jen hrubý výčet oblastí, kterou se kniha zabývá.

Zajímavá je zmínka o původu plátna, do kterého bylo údajně krátce po ukřižování zabaleno tělo Kristovo. Tato cenná relikvie, známá jako Turínské plátno, byla v roce 1204 nalezena při čtvrté křižácké výpravě iniciované papežem Inocencem III. v Konstantinopoli a jako cenná kořist odtud odvezena.

Jedna kapitola je věnována také husitství v Čechách a T. G. Masarykovi. Vyhlášením 6. července za státní svátek si Masaryk rozhněval Pia XI. a ten na celé tři roky s pražskou vládou přerušil diplomatické styky. Knihu nenapsal žádný antikrist či ďáblův služebník, ale aktivní katolík a právní historik, kterému není lhostejný neobjektivní přístup k historii a zamlčování či zkreslování pravdy. Autor sepsal objektivní, věcnou "encyklopedii" temných stránek církve, spíše ze smutku, než z pocitu nenávisti, jak se v úvodu knihy zmiňuje.

0
Vytisknout
8381

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2012