Forma s velkým A

11. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Václav Klaus vyhlásil částečnou amnestii k 1. lednu tohoto roku. Litera tohoto zákona je všem známá, bohužel duch se zda být neuchopitelný. Oponenti vycházejí z problematiky nenavrácenosti údajných podvodů, zatímco podporovatelé stojí na straně křivdy, ať už osobní či celospolečenské 1, píše čtenář Miloslav Vorlíček.

Fiktivní detektiv Columbo říká: "Just one more thing". A právě se stejným postojem bych se i já, neerudovaný člověk v oblasti práva, chtěl podívat na projev Václava Klause. Pokud se zaměřím (jako neznalec) na obrazové prvky daného projevu, najdu portrét člověka v pozadí. Tato fotografie náleží baronce Thatcher (viz foto). Političce, jež skončila svoji politickou kariéru protlačováním rovné daně2, ale na jejímž začátku byla snaha o zrušení odborů, ať už v soukromých či ve státních společnostech3, a jež se též zasazovala o privatizaci veřejného sektoru.4

A tak i její "žák" a obdivovatel Václav Klaus se zasazuje o privatizaci veřejných odvětví společnosti, již je členem a tvořitelem.5 Během prvních dvacetidvou let, od roku 1989, se mu povedlo zprivatizovat moc zákonodárnou a vykonnou.6 A v roce třiadvacátém částečně zprivatizoval i tu soudní.7 Myslím si, že v tomto případě pan president postupuje úplně stejně jako v jiných případech jeho předchozí kariéry. Tradičně a jak by on sám řekl návykově.8 A co můžeme říci my? Just one more thing, vole!

Odkazy:

1. ZDE
2. ZDE
3. ZDE
4. ZDE
5. ZDE
6. ZDE
7. ZDE
8. ZDE

0
Vytisknout
9399

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2013