Záhada voličského rozhodování: proč někteří podporují Schwarzenberga, když nemá jediný pozitivní rys?

11. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Nedovolil bych si samozřejmě nikomu vnucovat, koho mají v prezidentských volbách volit, komentátor musí zůstat nezávislý, jediné, co může, je poukazovat na nedostatky jednotlivých kandidátů. V této souvislosti mám otázku. Zatímco nedostatky všech ostatních kandidátů jsou zjevné, aspoň se o nich mluví, výjimkou je, zdá se, Schwarzenberg.

Může někdo objasnit, proč někteří lidé chtějí hlasovat pro Karla Schwarzenberga? U všech ostatních kandidátů si myslím lidé uvědomují, proč pro ně nehlasovat, avšak Schwarzenberg nemá snad jediný pozitivní rys, pro nějž by se měl stát českým prezidentem, přesto však má - záhadně - podporu například mnohých členů tzv. pražské kulturní obce. Hudební redaktor Českého rozhlasu Jiří Černý například porušil svou podporou zákon (Lidové noviny píší, že to nevadí!) a nechal se za svou veřejnou podporu pro Schwarzenberga dočasně vyhodit z rozhlasu, tak silně ho podporuje. Ale proč?

Jde mi o to, že tito lidé až mýticky oddaně vyjadřují svou podporu pro Schwarzenberga (Menzel), přitom pro to neuvedli jediný důvod. Přece snad nemohou být tak pitomí, aby se rozhodovali zcela iracionálně. Co na něm vidí?

Pan Schwarzenberg je, odpusťte, poněkud senilní nedostudovaný hajný, který nemá kvalifikaci pro nic jiného než starat se o své lesy či rybníky, a i to ještě dělá dost zajímavě (podle Wikipedie Schwarzenberg se v době šíření malachitové plísně u ryb prý vyhnul protizákonně státní hygienické kontrole tím, že nechal založit bílého koně, firmu svého správce, přes niž ryby prodal, aniž by se hygienické kontrole už tak musely podrobit, wikipedie obsahuje informace i úplatkářských tricích, jejichž prostřednictvím se Schwarzenberg domohl restitucí).

Schwarzenberg slíbil, že pokud se prokáže Čunkova zkorumpovanost, odstoupí z vládní funkce. Neodstoupil. Jako šéf TOP 09 svým tělem kryje všechny nehoráznosti, které v zemi páchá Kalousek.

Schwarzenberg veřejně přiznal, že je podle něho normální, že se poskytují politikům za loajalitu odměnou trafiky. Česká politika na rozdíl od politiky v jiných zemích se stala zkorumpovaným byznysem, kde se prodává moc a politický vliv. Schwarzenbergovi to nevadí. Vyslovil se, že nikomu nechce kontrolovat, jak nabyl svého majetku. Skoro všechny závažnější otázky odmítl nějakým povrchním bonmotem. Není to seriozní aktér. Ze všech rozhovorů, které kdy poskytl médiím, čiší banalita či vyložená hloupost.

Jako český ministr zahraniční politiky projevuje spavou nemoc - Česko přitom potřebuje energickou a konstruktivní zahraniční politiku, potřebovalo by někoho, jako je vynikající polský ministr zahraničních věcí Sikorski. Pro mě osobně je skandální, že Schwarzenberg za Česko nechal hlasovat v OSN proti různým opravdu důležitým humanitárním opatřením, jako je zákaz užívání zbraní z ochuzeného uranu. Proč? Mezinárodní pozornost vyvolalo nedávné hlasování OSN o uznání Palestinců, kdy Česko bylo trapně jedinou zemí, kromě vazalů USA, která hlasovala PROTI jejich uznání. Proč?

0
Vytisknout
41422

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2013