Veřejnost z 50 procent vyjádřila podporu současnému korupčnímu stylu vládnutí, tak se s tím smiřme

13. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Člověk by si měl všímat toho co se kolem něj děje a zvláště toho, čeho se sám zúčastňuje, aby nechodil v kruhu, mohl se vyvíjet, a pokročil zase kousek dále, což bych ozřejmil vlastním příkladem, kdy jsem jednou před lety volil Zelené a myslel jsem si, že jsou to němečtí zelení, a pak jsem se nad Bursíkem a Kačenkou nestačil divit. I vzal jsem si ponaučení a stal se opatrnějším. Nyní nastala situace poučit se z těchto prvních všeobecných prezidentských voleb. Člověk se dočte spoustu názorů, že veřejnost byla podvedena a zmanipulována, ovšem tyto názory vedou do zamotaných slepých uliček sebeklamů ze kterých je těžká cesta ven, píše Martin Prokop.

Veřejnost se svojí volbou finalistů prakticky z 50% vyjádřila pro podporu způsobům a průběhu vládnutí v ČR za posledních dvacet let. Zeman, to je první desetiletka, a Schwarzenberg je to, co máme posledních deset let a pokračuje to dál. Pasuje do toho i Klausova amnestie, která omilostnila lidi z okruhu Klause i obou těchto kandidátů, kteří dokázali využít různých možností tohoto způsobu vládnutí nad státem. Tímto volebním výsledkem byla za minulými dvaceti lety udělána čára a celé období bylo sečteno a získalo jasnou voličskou legitimitu. Píseň pana Kluse "Za co, pane bože za co..." zcela ztrácí svůj smysl, protože, to, co se v naší zemi odehrálo a odehrává má jasnou podporu padesáti procent obyvatelstva, takže je to zcela legitimní a oprávněné.

Zajisté se za těch dvacet let odehrálo mnoho excesů, místo práva máme bezpráví a současná garnitura nás táhne do chudoby pomocí umělého zdražování daněmi a různými poplatky, nad čímž oněch padesát procent voličů, kteří toto (možná nevědomky) svojí volbou dlouhodobě podporují, muselo přivřít oko, ale nemylme se..

I já když jsem volil Mirka Dušína tedy vlastně Jiřího Dienstbiera jsem také musel přivřít obě oči, třeba nad tím, že zmíněný je vlastně Američan, že není jisto zda nekope více za EU než za ČR, že jej vlastně neznám a že veřejně nevystupuje a na rozdíl od svého otce zajímavě nepíše, že o něm vím jenom to co on sám o sobě řekl, takže prostor pro zklamání je u tohoto pána vlastně neomezený.

Výtka tedy může mířit pouze vůči médiím, které nám nedokáží zprostředkovat kvalitní solidní informace, a rozhodně ne vůči spoluobčanům, kteří přivřeli oči nad něčím jiným než já. Z pohledu mého oblíbeného taoismu je zřejmé, že je náš režim v rámci daných pravidel zcela legitimní s velkou faktickou podporou obyvatelstva a pokud by se měl modifikovat, pak s ohledem na ono obyvatelstvo sotva k lepšímu, a je na mně, abych já modifikoval svůj postoj k tomu co je dané a s čím nemůžu nic dělat.

Ovšem píseň pana Kluse "Za co pane bože zaco.." bychom už si zpívat neměli, alespoň ne se "spravedlivým afektem metačů kamenů kteří jsou bez viny"..

0
Vytisknout
8092

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2013